Fanshop
Fanshop

Feyenoord dicht bij stunt tegen Dinamo Kiev

Feyenoord heeft zich dinsdag niet weten te plaatsen voor de play-off ronde van de Champions League. De ploeg kwam in de return tegen Dinamo Kiev zeer sterk voor de dag, alleen werden de levensgrote kansen die Feyenoord kreeg niet benut. Omdat Dinamo Kiev diep in blessuretijd wel raak schoot, stapte Feyenoord aan het eind van de avond met een 0-1 nederlaag van het veld, waar een 1-0 overwinning benodigd was om de 2-1 nederlaag van een week eerder in Kiev weg te poetsen. Feyenoord vervolgt de Europese campagne zodoende in de play-off ronde van de Europa League.
Feyenoord mocht zichzelf verwijten dat het halverwege de eerste helft niet op zijn minst eenmaal had gescoord tegen Dinamo Kiev. De ploeg had daarmee al vroeg in de wedstrijd een voorsprong kunnen nemen die na negentig minuten voldoende zou zijn voor een plek in de play-off ronde van de Champions League. Feyenoord kreeg daar wel de kansen voor, maar wist die niet te verzilveren.

 
Het was alsof Feyenoord zelf ook verrast was door de geringe tegenstand die Dinamo Kiev in de eerste fase van de wedstrijd bood. Waar trainer Koeman een dag voor de wedstrijd had voorspeld dat de bezoekers zich massaal terug zouden trekken en de kansen af zouden wachten, gaf de ploeg uit Oekraïne juist opvallend veel ruimte achterin weg en speelde slordig, mogelijk geïmponeerd door de massale steun die Feyenoord van het legioen kreeg.

 
Al na ruim een kwartier had Ruben Schaken, die een week eerder in Kiev nog het enige doelpunt voor Feyenoord had gemaakt, zijn ploeg een grote dienst kunnen bewijzen. De aanvaller kwam helemaal vrij voor keeper Maksym Koval en kreeg de bal uitstekend voorgegeven door Daryl Janmaat, maar zijn kopbal werd gered door de keeper.

 
Vijf minuten later ontstond er uit het niets een nieuwe grote mogelijkheid voor Feyenoord. Na een bijzonder ongelukkige ingooi van de thuisploeg, konden Guyon Fernandez en Sekou Cissé plotseling samen vrij op het doel van Dinamo Kiev af, maar een misverstand tussen de twee zorgde ervoor dat de aanval ten einde kwam met een slap schot van Cissé.

 
Dinamo Kiev stelde daar in de eerste helft weinig tegenover. Doelman Erwin Mulder werd slechts eenmaal serieus op de proef gesteld door een verdekt schot van Ideye Brown, de spits die in Kiev nog het winnende doelpunt had gemaakt. Met een uitstekende reflex wist Mulder de bal naast het doel te tikken.

 
Minstens zo groot als de kansen die Feyenoord in de eerste helft kreeg, was de mogelijkheid voor Lex Immers kort na rust. Wederom had de defensie van Dinamo Kiev alle problemen met een hoge voorzet vanaf de rechterkant, waardoor Immers de bal voor het inschieten had. Het schot van de middenvelder ineens uit de lucht was kiezelhard, maar belandde precies op het lichaam van de vallende Koval, die zelf ook geen idee moet hebben gehad hoe hij wist te voorkomen dat de bal in het doel eindigde.

 
De kans stond symbool voor de wedstrijd die Feyenoord speelde. De ploeg wist Dinamo Kiev vrijwel constant op afstand van het doel van Mulder te houden, profiteerde geregeld van de snelheid van de eigen aanvallers en wist kansen te creëren, alleen ontbrak het aan een doelpunt.
 
Het was reden voor Koeman om in het laatste kwartier alles op de aanval te zetten, met Ruud Vormer op het middenveld erbij, waardoor Immers als tweede spits ging fungeren en later ook middenvelder Harmeet Singh voor verdediger Miquel Nelom. Gesteund door het publiek in de uitverkochte Kuip drong Feyenoord ook aan op het doel van Dinamo Kiev, maar de ploeg wist de muur die de bezoekers inmiddels hadden opgetrokken niet te slechten.
 
De uitschakeling werd extra zuur, doordat Dinamo Kiev in de slotminuut van de blessuretijd uit de enige kans van de tweede helft wist te scoren. Terwijl Feyenoord nog maar twee echte verdedigers in de ploeg had, werd een uitbraak van de bezoekers afgemaakt met een raak schot van Brown.
 
Feyenoord – Dinamo Kiev 0-1
90’+5 0-1 Brown
 
Scheidsrechter: Gautier (Fra)
 
Geel: Martins Indi, Schaken, Cissé, Clasie (Feyenoord), Vukojevic, Koval, Ninkovic (Dinamo Kiev)
 
Opstellingen:
Feyenoord: Mulder; Janmaat (76’ Vormer), De Vrij, Martins Indi, Nelom (86’ Singh); Leerdam, Immers, Clasie; Schaken, Fernandez (67’ Cabral) en Cissé.
Dinamo Kiev: Koval; Da Silva, Mykhalyk, Betao, Popov; Vukojevic, Ninkovic (90’ Garmash), Veloso; Gusev (81’ Milevsky), Brown en Yarmolenko.