Feyenoord knokt zich met tien man naar gelijkspel

Feyenoord heeft zaterdagavond de eerste thuiswedstrijd van deze competitie tegen sc Heerenveen met 1-1 gelijkgespeeld. De ploeg van trainer Ronald Koeman knokte zich vlak voor tijd met tien man terug van een 0-1 achterstand, nadat Joris Mathijsen bij zijn debuut voor Feyenoord de rode kaart had gekregen. De verdediger haalde de doorgebroken Filip Djuricic neer, waarna de aanvaller van sc Heerenveen zelf de toegekende strafschop benutte. In de laatste vijf minuten schoot Ruben Schaken na een knappe actie de 1-1 binnen, waarmee hij zijn ploeg een even zure als onverdiende nederlaag bespaarde.

Omdat Stefan de Vrij op de afsluitende training een dag voor de wedstrijd geblesseerd raakte en niet inzetbaar bleek, was de weg vrij voor Joris Mathijsen. De verdediger debuteerde daarmee met een basisplek in De Kuip, wat halverwege de eerste helft nog leek uit te monden in een droomdebuut. Uit een hoekschop van Ruud Vormer kopte Mathijsen de bal van dichtbij kiezelhard in, maar zag zijn poging gered worden door doelman Nordfeldt.

De mogelijkheid van de verdediger was voor Feyenoord het sein het tempo flink op te voeren, nadat het duel een vrij aftastende openingsfase kende. In de rug gesteund door een korte drinkpauze, die scheidsrechter Kuipers inlaste vanwege de extreem warme temperatuur die er in Nederland heerste, greep de ploeg van trainer Ronald Koeman het initiatief.

Net als in de eerdere duels die Feyenoord dit seizoen speelde deed de ploeg zich daarbij ook tegen sc Heerenveen tekort. Dat Guyon Fernandez van dichtbij op doelman Nordfeldt schoot was nog ongelukkig te noemen, dat de doelman ook de inzet van Lex Immers kon keren was aan de middenvelder zelf te wijten. Fernandez zette hem vrij voor Nordfeldt, maar de kans was niet aan Immers besteed.

Zo liet Feyenoord opnieuw een legio mogelijkheden liggen en verzuimde het voor rust een voorsprong te nemen, terwijl de ploeg achterin nauwelijks iets weggaf. Het centrale verdedigingsduo Mathijsen en Bruno Martins Indi oogde solide en alleen bij een hard afstandschot van Pele van Anholt moest doelman Erwin Mulder handelend optreden.

Hoewel het tweede deel van de eerste helft Feyenoord vertrouwen zal hebben gegeven, was de ploeg in het eerste kwartier na rust zoekende. Daryl Janmaat was de eerste die voor enig gevaar zorgde, maar zag zijn lage voorzet ternauwernood worden weggewerkt door de steeds verder achterover leunende defensie van sc Heerenveen.

De supporters realiseerden zich als geen ander dat Feyenoord wat extra steun kon gebruiken en schaarden zich nog maar eens achter de ploeg. Ook Koeman probeerde zijn elftal van nieuwe impulsen te voorzien door een dubbele wissel toe te passen, waarbij Sekou Cissé en Guyon Fernandez werden vervangen door Kelvin Leerdam en Jerson Cabral.

Waar het duel leek af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, ontstond ineens een knotsgekke slotfase. Nadat sc Heerenveen er door de benutte strafschop van Filip Djuricic, die het kreeg omdat Mathijsen de doorgebroken aanvaller neerhaalde, met de onterechte overwinning vandoor leek te gaan, schoot Ruben Schaken zijn ploeg in de laatste vijf minuten naar de meer dan verdiende gelijkmaker. Hoewel Feyenoord zich daarmee met tien man knap terugknokte van een achterstand, zal de ploeg zich beseffen dat het vanwege de mogelijkheden in de eerste helft vooral twee punten had laten liggen.

Feyenoord – sc Heerenveen
79’ 0-1 Djuricic (penalty)
85’ 1-1 Schaken

Scheidsrechter: Kuipers

Geel: Fernandez (Feyenoord), Tannane, Zomer, De Roon (sc Heerenveen)
Rood: Mathijsen (Feyenoord)

Feyenoord: Mulder; Janmaat, Mathijsen, Martins Indi, Nelom; Vormer, Immers (86’ Kongolo), Clasie; Schaken, Fernandez (64’ Leerdam) en Cissé (64’ Cabral).
Sc Heerenveen: Nordfeldt; Zuiverloon (90’ Gouweleeuw), Kruiswijk, Zomer, El Akchaoui; De Roon, Kums, Van Anholt; Van la Parra, Djuricic en Tannane (56’ Valpoort).