Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Koeman waakt voor onderschatting tegen Sparta Praag

Toen tijdens de loting voor de play-off ronde van de Europa League Sparta Praag als tegenstander uit de koker kwam rollen voor Feyenoord, was trainer Ronald Koeman niet ontevreden. Nu hij bijna twee weken later meer inzicht heeft gekregen in de kracht van de Tsjechische ploeg, beseft Koeman desondanks dat Feyenoord allerminst een makkelijke opgave staat te wachten. ‘Ik ben wel onder de indruk van Sparta Praag’, vertelde de trainer woensdag tijdens een persconferentie in De Kuip. ‘Wij zijn misschien licht favoriet, maar we moeten niet te lichtzinnig met deze wedstrijden omgaan.’
De technische staf van Feyenoord zag Sparta Praag de afgelopen tijd verschillende keren aan het werk. Koeman zag een jonge ploeg die vooruit durft te voetballen en met veel druk op de bal speelt. ‘Het is natuurlijk de vraag of ze ook tegen ons zo durven spelen, maar feit is dat we deze tegenstander niet mogen onderschatten, ook omdat we eerst thuis spelen. Voor ons is het heel belangrijk om in eigen huis de nul te houden en minimaal één of twee goals te maken. Dat zal niet makkelijk worden.’

Volgens Koeman kan Feyenoord vertrouwen putten uit de eerdere Europese wedstrijden die dit seizoen werden gespeeld tegen Dinamo Kiev. Feyenoord kwam in de dubbele ontmoeting met de ploeg uit Oekraïne prima voor de dag, maar wist de kansen niet af te maken. ‘We verdedigen dit seizoen goed en de ook de organisatie is goed verzorgd, maar als we verder willen komen wordt er meer gevraagd dan dat alleen. Het ontbreekt aan rendement. Dat is een ontwikkeling die we moeten doormaken. Ik ben ervan overtuigd dat we de grote kansen die we de afgelopen wedstrijden hebben gehad niet blijven missen.’

Er is de trainer veel aan gelegen om Sparta Praag uit te schakelen en zich met Feyenoord te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League. Volgens Koeman is dat in meerdere opzichten belangrijk voor de club. ‘Financieel zou het goed zijn voor Feyenoord, maar ook voor de ontwikkeling van de spelers’, zei hij. ‘In Europese wedstrijden tref je over het algemeen fysiek sterke ploegen die een ander type spel spelen dan we in Nederland gewend zijn. Dat is goed voor de ontwikkeling van onze groep. Bovendien is de samenstelling van de selectie er ook op gericht dat we Europees gaan spelen. Dat willen we met zijn allen heel graag bereiken.’

DE TEGENSTANDER

Sparta Praag heeft een uitstekende seizoensstart achter de rug in de Tsjechische competitie. De ploeg van trainer Vítìzslav Lavièka gaat na vier gespeelde wedstrijden aan kop in de Gambrinus Liga en is nog ongeslagen. Afgelopen zondag was Sparta Praag in eigen huis nog met 3-1 te sterk voor Dynamo Ceské Budejovice.

Gevaarlijkste man aan Praagse zijde is aanvaller Leony Kweuke. De spits uit Kameroen – een neef van Samuel Eto’o - was het afgelopen seizoen clubtopscorer, en is de huidige competitie goed begonnen met drie doelpunten in vier duels. In de derde voorronde van de Europa League, waarin Sparta Praag te sterk was voor het Oostenrijkse Admira Wacker, nam hij over twee wedstrijden zelfs drie van de vier doelpunten van de ploeg voor zijn rekening.

De ambitie van Sparta Praag is om dit seizoen voor het eerst sinds 2010 weer kampioen van Tsjechië te worden, nadat de ploeg de afgelopen twee jaar op de tweede plaats eindigde. Hoewel het verschil met de koploper maar respectievelijk één en twee punten bedroeg, doet het missen van de titel altijd pijn in Praag. Als meest succesvolle Tsjechische club aller tijden is Sparta Praag elk jaar aan haar stand verplicht kampioen te worden.

Sparta Praag hoopt wat dat betreft de komende jaren oude tijden te doen herleven. Toen Praag nog deel uitmaakte van Tsecho-Slowakije werd Sparta Praag maar liefst 25 keer landskampioen. De succesvolste periode beleefde de club tussen 1983 en 1993, toen maarliefst negen landstitels gevierd konden worden.

Ladislav Krejèí, een van de grootste talenten van Sparta Praag, is donderdag niet inzetbaar in verband met een schouderblessure. Aanvoerder Marek Matìjovský kampt met lichte knieklachten, maar lijkt inzetbaar tegen Feyenoord.

Feyenoord – Sparta Praag

Donderdag 23 augustus om 20.00 uur in De Kuip

Scheidsrechter: Peter Rasmussen

Vermoedelijke opstellingen:

Feyenoord:
Mulder; Janmaat, Mathijsen, Martins Indi, Nelom; Vormer, Immers, Clasie; Schaken, Fernandez en Cissé.

Sparta Praag: Vaclík; Vidlièka, Pamiæ, Jarošík, Svejdik; Husbauer, Matìjovský (Pavelka), Kaderabek; Kweuke, Kadlec en Skalak.