Koeman: ‘Teruggeknokt vanuit uitzichtloze situatie’

Ronald Koeman kon zich niet herinneren dat hij ooit eerder zo boos was geweest als in de rust van de wedstrijd tegen Sparta Praag. Hij zag Feyenoord in de eerste helft zonder durf en lef spelen en bij rust tegen een 0-2 achterstand aankijken. ‘We speelden zonder overtuiging en zonder vertrouwen’, blikte hij na afloop van het duel terug. ‘Maar de tweede helft hebben we ons vanuit een uitzichtloze situatie teruggeknokt.’
De bevrijdende gelijkmaker viel pas in blessuretijd en kwam van de voet van Anass Achahbar. De spits was tien minuten voor tijd in de ploeg gekomen voor Guyon Fernandez. ‘We moesten iets veranderen voorin, omdat ik niet tevreden was’, vertelde Koeman. ‘Het is mooi dat Anass in de slotminuut wordt beloond. Hij maakte een heel belangrijke goal, want daarmee blijven we nog in de strijd.’

Het doelpunt van Achahbar was de climax van een helft waarin Feyenoord de tegenstander steeds verder onder druk wist te zetten. Koeman: ‘In die helft hebben we kunnen zien waartoe deze ploeg in staat is. Mede dankzij het fantastische publiek kwamen we terug in de wedstrijd.’

Door de late gelijkmaker stapte Feyenoord uiteindelijk als morele winnaar van het veld in De Kuip, terwijl enkele Tsjechische spelers zich verslagen op de grond lieten vallen. ‘Vooraf had Sparta Praag misschien voor een 2-2 eindstand getekend’, stelde Koeman. ‘Maar als je bij rust met 0-2 voorstaat, zullen ze met deze stand niet tevreden naar huis gaan. Het is nog niet gespeeld.’