Fanshop
Fanshop

Basisdebuut Kongolo tegen Heracles Almelo

Vanwege de blessure van Stefan de Vrij en de schorsing van Joris Mathijsen vormt Bruno Martins Indi zondag in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo een verdedigingsduo met Terence Kongolo. De 18-jarige verdediger maakt daarmee zijn basisdebuut voor Feyenoord. ‘Dat heb ik hem bewust twee dagen voor de wedstrijd al verteld’, vertelde Koeman vrijdagmiddag. ‘Voor een trainer is dat een leuke boodschap om te brengen. Terence geldt als een groot talent en heeft tijdens de voorbereidingen en op trainingen bewezen dat hij er klaar voor is. Hij is een echte, fysiek sterke verdediger met veel snelheid.’
Koeman blikte vrijdag nog eens terug op het gelijkspel tegen Sparta Praag van een dag eerder. Zelden was het contrast tussen de eerste en de tweede helft die Feyenoord speelde groter dan in de heenwedstrijd in de play-off ronde van de Europa League. De late gelijkmaker zorgde voor opluchting in het Rotterdamse kamp, waardoor de ploeg van trainer Ronald Koeman een dag later in positieve stemming begon aan de voorbereiding op de wedstrijd tegen Heracles Almelo van aanstaande zondag. ‘Over de eerste helft was ik erg ontevreden, maar door de wijze waarop we ons terugknokten in de wedstrijd stapte ik toch met een ander gevoel het veld af’, zei Koeman.

Dat Feyenoord het in de eerste helft zo moeilijk had, lag volgens de trainer vooral aan de onrustige opbouw van zijn ploeg. ‘We hanteerden te vaak de lange bal, waarbij we de tegenstander met hun fysieke kracht in de kaart speelden. Ik zag niet het Feyenoord dat ik gewend ben.’ Koeman sprak daar na de ochtendtraining van vrijdag over met doelman Erwin Mulder. ‘Omdat ik vind dat de opbouw bij hem begint. Het is zijn taak om leiding te geven aan de verdedigers, zodat zij bepaalde posities innemen en de opbouw beter verloopt.’

Koeman nam het op voor Martins Indi, die er ongelukkig uitzag bij de treffers van Sparta Praag. ‘De tegentreffers zijn niet alleen aan hem toe te schrijven, er gaan ook bepaalde situaties aan vooraf. Vergeet niet dat hij nu ook rechts in het centrum moet spelen, dat is even wennen.’ Volgens de oefenmeester heeft zijn selectie voor het Nederlands elftal daarbij geen invloed. ‘Bruno is een nuchtere jongen, die erg bezig is met zijn eigen ontwikkeling en zich daarbij enorm leergierig toont.’

Koeman wilde niet zeggen of zijn opstelling van zondag naast het inbrengen van Kongolo verder nog zal wijzigen ten opzichte van de wedstrijd tegen Sparta Praag. ‘Tijdens de laatste training van zaterdag hebben we alle gelegenheid om ons goed voor te bereiden en eventueel nog wat tactische aanpassingen te verrichten.’

DE TEGENSTANDER

Hoewel de transferperiode nog niet helemaal voorbij is en er tot 1 september nog van alles kan gebeuren, lijkt het erop dat de clubleiding van Heracles Almelo er ook dit jaar in is geslaagd om haar beste spelers te behouden. De ploeg leverde met het vertrek van de verdedigers Tim Breukers (FC Twente), Mark Looms (NAC Breda), Birger Maertens (Westerlo) en Antoine van der Linden (FC Emmen) weliswaar veel ervaring in, maar bepalende spelers als Willie Overtoom, Kwame Quansah en Everton bleven de club trouw.

Dat is opvallend te noemen, omdat met name deze spelers ervoor zorgen dat het bescheiden Heracles Almelo al jarenlang een stabiele eredivisieclub is. De as van het elftal staat al enkele seizoenen grotendeels vast, waardoor het elftal een herkenbare uitstraling heeft. De ploeg speelt verzorgd voetbal en beschikt met Samuel Armenteros en Everton over enkele gevaarlijke aanvallers, die dit seizoen gezelschap hebben gekregen van de van Ajax gehuurde Geoffrey Castillion.

Zo staat er ook dit seizoen een elftal waarmee trainer Peter Bosz, die aan zijn derde seizoen in Almelo begint, moeiteloos moet kunnen meedraaien in de eredivisie. Na de verrassend hoge eindklasseringen in 2010 (zesde) en 2011 (achtste), volgde afgelopen seizoen een enigszins teleurstellende twaalfde plaats op de ranglijst. Het bereiken van de bekerfinale – voor het eerst in de clubhistorie – maakte het seizoen voor Heracles Almelo in een klap goed. De ploeg werd tijdens de eindstrijd in De Kuip gesteund door de massaal meegereisde supporters, maar verloor tamelijk kansloos met 3-0 van PSV.

Met de wedstrijd tegen Feyenoord staat voor Heracles Almelo in de derde speelronde alweer het tweede topduel van het seizoen op het programma. In Alkmaar verloor de ploeg afgelopen week met 3-1 van AZ, waarbij de score vele malen hoger had kunnen uitvallen. Met name in die wedstrijd deed het gemis van enkele ervaren krachten in de defensie zich voelen, aangezien het vertrek van de eerder genoemde verdedigers tot nu toe vooral werd opgevangen met jonge talenten.

Omdat Heracles Almelo tijdens de eerste speelronde in eigen huis niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel tegen VVV-Venlo, staat de ploeg pas op een punt uit twee wedstrijden. Een goed resultaat in het thuisduel met Feyenoord is voor Heracles Almelo weliswaar een zware opgave, maar het zou de matige resultaten van de eerste weken in een klap doen vergeten.

Heracles Almelo – Feyenoord

Zondag 26 augustus om 14.30 uur in het Polman Stadion

Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstellingen:

Feyenoord: Mulder; Janmaat, Martins Indi, Kongolo, Nelom; Leerdam (Vormer), Immers, Clasie; Schaken, Fernandez en Cissé.

Heracles Almelo: Pasveer; Koenders, Rienstra, Veldmate, Paljic; Quansah, Overtoom, Duarte; Pedro, Armenteros en Everton.

STATISTIEKEN

UIT:
21/08/2011 Heracles Almelo – Feyenoord 1-1
22/08/2010 Heracles Almelo – Feyenoord 1-1
16/08/2009 Heracles Almelo – Feyenoord 0-1
31/08/2008 Heracles Almelo – Feyenoord 3-1
23/02/2008 Heracles Almelo – Feyenoord 3-3

THUIS:
02/05/2012 Feyenoord – Heracles Almelo 4-1
12/02/2011 Feyenoord – Heracles Almelo 2-1
14/03/2010 Feyenoord – Heracles Almelo 1-1
12/04/2009 Feyenoord – Heracles Almelo 5-1
02/12/2007 Feyenoord – Heracles Almelo 6-0