Koeman: ‘We hadden het duel voor rust moeten beslissen’

Net als afgelopen donderdag tijdens het duel met Sparta Praag was het contrast zondagmiddag tussen de eerste en de tweede helft groot bij Feyenoord. Dit keer was de ploeg van trainer Ronald Koeman voor rust heer en meester in Almelo, wat leidde tot een 0-2 voorsprong. Koeman baalde van het feit dat zijn ploeg de tweede helft onnodig in de problemen kwam, onder meer omdat Sekou Cissé verzuimd had om vlak voor rust met een strafschop voor de 0-3 te zorgen. ‘We hadden het duel in de eerste helft moeten beslissen’, zei Koeman na afloop van de zwaarbevochten 1-2 overwinning.
Koeman noemde de gemiste strafschop een moment dat nooit had mogen gebeuren. De trainer baalde met name van het feit dat zijn ploeg de afspraken daarbij niet nakwam. ‘Cissé is geen penaltyspecialist en normaal gesproken is Lex Immers of Ruud Vormer degene die een strafschop neemt’, analyseerde Koeman, die tijdens de rust zijn ploeg daarop aansprak. ‘We maken daar van te voren afspraken over en die werden niet nageleefd. Dat vond ik erg onvolwassen van het elftal. Als we die penalty benutten is het 0-3 en is de wedstrijd beslist. Nu bleef het tot de laatste minuut spannend en dat was totaal onnodig.’

Na de aansluitingstreffer van Heracles Almelo kwam Feyenoord onder grote druk te staan, wat volgens Koeman vooral kwam door de onrust in het elftal. ‘Voor rust hebben we erg goed gespeeld, we controleerden de wedstrijd volledig. De tweede helft hadden we helaas niet meer de rust en de dreiging, al creëerden we op het laatst nog een aantal prima kansen om de wedstrijd te beslissen. Dat zijn momenten waar we van moeten leren.’

De trainer was blij met het eerste doelpunt van Lex Immers, die zijn ploeg vlak voor rust op een 0-2 voorsprong bracht. ‘Hij maakt daarmee meteen een belangrijke treffer, maar ook los van het doelpunt vond ik hem vandaag onze beste speler.’ Ook het debuut van Terence Kongolo kon de trainer bekoren. ‘Terence heeft het goed gedaan. Hoewel hij soms nog wat slordig was, heeft hij prima verdedigd tegen een sterke spits als Samuel Armenteros. Dat zijn positieve dingen, naast het feit dat we uit twee lastige uitwedstrijden tegen FC Utrecht en Heracles Almelo zes punten hebben gepakt.’