Europees avontuur Feyenoord eindigt in Praag

Het Europese avontuur van Feyenoord voor dit seizoen is donderdagavond geëindigd in Praag. De ploeg van trainer Ronald Koeman slaagde er in de Generali Arena niet in om Sparta Praag, een week na de 2-2 in De Kuip, in de problemen te brengen. Dankzij twee doelpunten in het laatste halfuur wist de koploper in de Tsjechische competitie met 2-0 te winnen, waardoor Feyenoord is uitgeschakeld in de play-off ronde van de Europa League. Stefan de Vrij, die fit genoeg was na een enkelblessure om aan de wedstrijd te beginnen, viel na ruim een kwartier spelen uit met een nieuwe blessure.
Hoe groot de belangen waren die op het spel stonden in de Generali Arena, benadrukten verschillende Feyenoorders een dag voor de wedstrijd. Koeman vertelde over de ervaring die zijn jonge selectie zou kunnen opdoen in de groepsfase van de Europa League, terwijl Jordy Clasie liet weten dat de ploeg zichzelf met een goed resultaat graag wilde belonen voor de tweede plaats die afgelopen seizoen werd bereikt.

Het leek alsof die wetenschap de nodige druk met zich meebracht voor Feyenoord, want het elftal maakte in de openingsfase van de wedstrijd een onrustige indruk en had moeite de bal in de ploeg te houden. Daardoor werd Sparta Praag in de gelegenheid gesteld om de bezoekers steeds verder onder druk te zetten.

Pas halverwege de eerste helft wist de ploeg van Koeman zich enigszins te herpakken. De keren dat het combinatiespel wel volgens plan werd uitgevoerd, bleek in die fase ook vaak direct gevaar op te leveren. Zo ontstond tien minuten voor rust de beste kans voor Feyenoord in de eerste helft, toen Lex Immers en Ruud Vormer via een prima combinatie door de defensie van Sparta Praag braken. Vormer legde de bal uiteindelijk breed op de inkomende Sekou Cissé, die vervolgens een laag schot gepakt zag worden door keeper Tomas Vaclík.

Het bleek in de eerste helft een van de schaarse keren dat Feyenoord onder de druk van de thuisploeg uit wist te komen. Gelukkig kon de ploeg van Koeman zich beroepen op een goed georganiseerde defensie, die – ook na het geblesseerd uitvallen van De Vrij – nauwelijks kansen weggaf. Erwin Mulder werd zodoende tot de rust alleen serieus op de proef gesteld toen verdediger Andrej Svejdik uit een hoekschop op doel kopte.

Net zoals een week eerder in De Kuip, duurde het tot aan het begin van de tweede helft voordat Feyenoord de schroom van zich afgooide en het initiatief naar zich toetrok. Het belangrijkste wapenfeit kwam daarbij van de voet van Daryl Janmaat, die opstoomde door het centrum en uiteindelijk van afstand net naast schoot.

Juist op het moment dat Feyenoord een serieus overwicht te pakken had, verdiende Sparta Praag bij de eerste de beste serieuze uitbraak aan de andere kant van het veld een strafschop. Miquel Nelom kreeg de bal tegen zijn hand geschoten, waarna scheidsrechter Ivan Bebek niet anders kon dan een penalty toekennen. Vanaf elf meter verschalkte Vaclav Kadlec vervolgens met een pegel door het midden doelman Mulder: 1-0.

Nog geen tien minuten later was de wedstrijd definitief gespeeld, toen Sparta Praag uit een hoekschop op een 2-0 voorsprong kwam. Verdediger Jiri Jarošík werd volledig vrijgelaten voor het doel, waardoor het geen grote kunst was voor hem om raak te koppen.

Feyenoord moest zodoende in de laatste twintig minuten tenminste twee keer scoren, maar ondanks het inbrengen van een extra aanvaller in de persoon van Guyon Fernandez, had de ploeg ook de slotfase moeite om onder de aanhoudende druk van de thuisploeg uit te komen. Janmaat kwam uiteindelijk nog het dichtst bij een doelpunt met een schot dat de paal raakte.

Ondanks de uitschakeling ging het elftal uiteindelijk met applaus voor de strijd en inzet van de honderden meegereisde supporters van het veld. Koeman en zijn spelers bedankten het Legioen op hun beurt voor hun steun in de Generali Arena, het eindstation van de Europese campagne van het seizoen 2012/2013.

Sparta Praag – Feyenoord 2-0
61’ 1-0 Kadlec (strafschop)
70’ 2-0 Jarosik

Scheidsrechter: Ivan Bebek (Kro)

Geel: Immers, Janmaat, Mulder (Feyenoord), Matìjovský (Sparta Praag)

Sparta Praag: Vaclík; Vidlièka, Švejdík, Jarošík, Pamic; Kaderabek (88’ Skalak), Hušbauer, Matìjovský (77' Holek), Prikryl (68’ Krevci); Kadlec en Kweuke.
Feyenoord: Mulder; Janmaat, De Vrij (18’ Nelom), Mathijsen, Martins Indi; Vormer, Clasie, Leerdam (73’ Fernandez), Immers; Schaken en Cissé (80’ Achahbar).