Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Beloning blijft uit tegen Vitesse

Feyenoord heeft zondag verzuimd om zichzelf te belonen in de uitwedstrijd tegen Vitesse. Drie dagen na de uitschakeling in Europa door Sparta Praag was Feyenoord met name na rust veel sterker dan de thuisploeg, maar diverse grote kansen waren niet aan de ploeg van Ronald Koeman besteed. Vitesse bleef zodoende in het zadel en sloeg in de slotminuut toe via een doelpunt van Wilfried Bony: 1-0.

Na twee wedstrijden op rij waarin Feyenoord met twee spitsen in de basis begon, koos Koeman in Arnhem weer voor de vertrouwde opstelling met drie aanvallers. Het tekende de bedoelingen van Feyenoord in Gelredome. De ploeg wilde met aanvallend spel voor de drie punten gaan en zo de prima seizoensstart met twee overwinningen en één gelijkspel een goed vervolg geven.Koeman had ongetwijfeld gehoopt dat Feyenoord, na de 2-0 nederlaag tegen Sparta Praag waarin het elftal weinig kansrijk was, in Arnhem aanvallend sterker voor de dag zou komen, maar daar kwam tegen Vitesse aanvankelijk te weinig van terecht. Het aantal mogelijkheden in de eerste helft was op één hand te tellen, waarbij keeper Piet Velthuizen van de thuisploeg nauwelijks serieus op de proef werd gesteld.

Gezegd moet worden dat scheidsrechter Kevin Blom ook niet erg meewerkte. Zo verzuimde hij Feyenoord een strafschop te geven nadat Kelvin Leerdam vroeg in de wedstrijd in het zestienmetergebied onderuit werd getrokken, terwijl niet veel later een overtreding van Guram Kashia op de doorgebroken Lex Immers slechts werd bestraft met een gele kaart.Zodoende bleef het gevaar van Feyenoord in de eerste helft beperkt tot schotjes van Daryl Janmaat, die vrijdag voor het eerst werd opgeroepen voor het Nederlands elftal, en Lex Immers. De eerste poging rolde naast, terwijl Velthuizen de inzet van Immers na een prima aanval van Feyenoord makkelijk kon pakken.Zo moeilijk als Feyenoord het voor rust in aanvallend opzicht had, zo soepel wist de ploeg de tweede helft bij vlagen tot voor het doel van Velthuizen te komen. De ploeg speelde met meer durf dan in de eerste helft en dat resulteerde in diverse grote kansen. Al binnen een paar minuten na de pauze schoot Fernandez uit de draai op de keeper. Tien minuten later wist Velthuizen met meer geluk dan wijsheid een schot van dichtbij van Immers te redden, nadat Ruben Schaken zijn directe tegenstander had dolgedraaid op de rechterflank.

Die mogelijkheden waren symbolisch voor de intentie waarmee Feyenoord na rust speelde. De ploeg nam geen genoegen met een puntendeling en bleef gretig op zoek naar de openingstreffer. Vitesse gokte ondertussen steeds meer op de tegenaanval, waardoor Feyenoord constant op haar hoede moest zijn. Zo hield Mulder een kwartier voor tijd zijn ploeg op de been, door uitstekend in te grijpen toen Jonathan Reis alleen op zijn doel af mocht.

Dat de verdiende beloning uitbleef voor Feyenoord was met name te wijten aan de fase tussen de zestigste en de tachtigste minuut, waarin een handvol uitstekende kansen werd gecreëerd. De grootste mogelijkheid was voor Immers, die een rebound na een schot van Schaken net naast schoot.Feyenoord leek zodoende genoegen te nemen met een doelpuntloos gelijkspel, ware het niet dat Vitesse in de slotminuut tegen alle verhoudingen in alsnog op voorsprong kwam. Terwijl de verdediging van Feyenoord negentig minuten lang prima op de been was gebleven, wist spits Bony uit de eerste goede kans die hij kreeg Mulder te passeren. Hij tikte de bal achter zijn standbeen binnen na een voorzet vanaf de linkerkant en bezorgde Feyenoord zo de eerste competitienederlaag van het seizoen.
 


Vitesse – Feyenoord 1-0
Scoreverloop:

90’ 1-0 Bony

Scheidsrechter: Blom

Geel: Kashia (Vitesse)

Opstellingen:
Vitesse:
Velthuizen; Kalas, Kashia, Van der Heijden, Van Aanholt; Van Ginkel, Janssen, Pröpper (58’ Hofs); Ibarra (81’ Havenaar), Bony en Reis (88’ Cziommer).

Feyenoord: Mulder; Janmaat, Martins Indi, Mathijsen, Nelom; Leerdam, Immers, Clasie; Schaken, Fernandez (83’ Achahbar) en Cissé (62’ Elabdellaoui).