Degelijk Feyenoord boekt eerste thuisoverwinning

Feyenoord heeft zaterdagavond tegen PEC Zwolle de eerste thuisoverwinning van dit seizoen geboekt. De ploeg van trainer Ronald Koeman was in De Kuip met 2-0 te sterk voor de promovendus. Via een eigen doelpunt van Joost Broerse kwam Feyenoord direct na rust op voorsprong, waarna Lex Immers het duel vanaf de strafschopstip besliste. De nieuwe aanwinsten Graziano Pellè en Wesley Verhoek maakten hun officiële debuut voor hun nieuwe club, terwijl doelman Kostas Lamprou zijn competitiedebuut maakte voor Feyenoord.

Trainer Ronald Koeman had op de persconferentie van vrijdag al aangekondigd dat het rendement van zijn ploeg in aanvallend opzicht omhoog moest. De coach koos er daarom voor om de twee meest recente aanwinsten direct in de basis te laten beginnen. Graziano Pellè en Wesley Verhoek vormden samen met Ruben Schaken het aanvalstrio, waarmee de basiself van Feyenoord bestond uit liefst zes spelers die pas sinds deze zomer in De Kuip spelen.

Dat was tijdens de openingsfase van het duel met PEC Zwolle ook goed zichtbaar. Het vernieuwde elftal had moeite om elkaar te vinden en omdat ook de gasten uit Zwolle zich met balbezit nauwelijks raad wisten, was een chaotisch eerste kwartier het logische gevolg. Een vroege voorsprong was voor Feyenoord een ideaal steuntje in de rug geweest, maar daarvoor werd te weinig gevaar gesticht.

Op het moment dat de ploeg na ruim twintig minuten spelen wel enig gevaar wist te stichten voor het doel van doelman Wintjens, gooide het elftal ook direct alle schroom van zich af. In een tijdsbestek van ruim tien minuten creëerde Feyenoord enkele enorme kansen. De grootste daarvan waren voor Ruben Schaken, die tot twee keer toe vanaf de linkerkant oog in oog kwam te staan met Wintjens, die de inzet van de aanvaller even zo vaak wist te keren. Ook de nieuwelingen Pellè en Verhoek hadden het vizier nog niet op scherp, waardoor van hoger rendement nog geen sprake was.

Nadat de aanvalstorm van Feyenoord in de laatste fase voor rust weer enigszins was gaan liggen, durfde ook PEC Zwolle weer aan aanvallen te denken. Al kwam de grote kans voor de promovendus vlak voor rust volledig op het conto van middenvelder Wiljan Pluim, die zichzelf na een prachtige individuele actie vrij voor Kostas Lamprou zette. Zijn inzet gleed echter voorlangs, waardoor beide ploegen met een 0-0 tussenstand de rust ingingen.

Waar de beloning voor de ploeg van Koeman tijdens de eerste helft en eerdere wedstrijden tijdens dit seizoen meer dan eens was uitgebleven, had Feyenoord het geluk in de tweede helft wel aan haar zijde. Het was namelijk PEC Zwolle-middenvelder Joost Broerse die de bal na een inzet van Pellè achter zijn eigen doelman werkte.

Niet eerder was Feyenoord er dit seizoen in geslaagd om in de eigen Kuip op voorsprong te komen, maar het gewenste effect ervan bleef uit. De ploeg speelde te onrustig om het duel te controleren en kwam zodoende amper in de gelegenheid om de voorsprong uit te bouwen.

Dat Feyenoord de marge alsnog wist te verdubbelen, was te danken aan een goede actie van Ruben Schaken. De aanvaller brak door, waarna Gerard Aafjes geen andere optie zag dan hem onderuit te halen. Het buitenkansje vanaf de strafschopstip werd verzilverd door Lex Immers, die daarmee zijn eerste doelpunt voor Feyenoord in De Kuip maakte en het duel besliste.

Feyenoord – PEC Zwolle 2-0
46’ 1-0 Broerse (eigen doelpunt)
73’ 2-0 Immers (strafschop)

Scheidsrechter: Wiedemeijer

Geel: Pellè (Feyenoord), Pluim, Aafjes (PEC Zwolle)

Feyenoord: Lamprou; Janmaat (64’ Leerdam), Martins Indi, Mathijsen, Nelom; Vormer, Immers, Clasie (83’ Vilhena); Verhoek (75’ Cissé), Pellè en Schaken.
PEC Zwolle: Wintjens, Van Polen, Lachman, Aafjes, Van Hintum; Achenteh, Pluim (76’ Drost), Broerse; Mokhtar (76’ Benson), Avdic en Gravenbeek (63’ Narsingh).