Fanshop
Fanshop

Feyenoord wil serie goed afsluiten in Groningen

Trainer Ronald Koeman kon vrijdagmiddag opnieuw twee spelers uit zijn ploeg feliciteren met hun eerste uitverkiezing voor de definitieve selectie van een nationaal elftal. Terwijl Ruben Schaken door bondscoach Louis van Gaal werd opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal, kan doelman Kostas Lamprou zijn debuut gaan maken in het nationale elftal van Griekenland. ‘Dit is fantastisch voor hen’, reageerde Koeman tijdens de persconferentie in De Kuip.
Toch zorgden de naderende interlands niet alleen voor positieve geluiden in De Kuip. De trainer wees fijntjes op het feit dat hij sinds zijn aanstelling als hoofdtrainer bij Feyenoord voorafgaand aan een interlandperiode nog nooit een wedstrijd had gewonnen. Vorig seizoen speelde Feyenoord voor de competitieonderbreking gelijk tegen sc Heerenveen en verloor het van ADO Den Haag en N.E.C., terwijl dit seizoen het duel met Vitesse uitliep op een nederlaag. ‘Het is moeilijk om te zeggen waar dat aan ligt’, zei Koeman. ‘Maar spelers die, al dan niet voor de eerste keer, op pad gaan met de nationale ploeg, moeten zich wel realiseren dat er daarvoor nog een belangrijke competitiewedstrijd op het programma staat.’
 
In Groningen hoopt Feyenoord af te rekenen met die opvallende statistiek. Koeman: ‘In eerder stadium heb ik aangegeven dat wanneer we van N.E.C. en FC Groningen winnen en de volgende ronde van de beker bereiken, we kunnen spreken van een goede competitiestart. Komende zondag kunnen we bij winst die serie goed afsluiten, maar het zal niet makkelijk worden.’
 
De trainer was er nog niet over uit of hij Joris Mathijsen opneemt in de wedstrijdselectie voor het duel met FC Groningen. ‘Joris heeft tijdens de laatste trainingen alles mee kunnen doen. Als hij fit genoeg is, krijgt hij de voorkeur boven Terence Kongolo.’ Koeman ging ook nog even in op de fitheid van Wesley Verhoek. ‘Omdat Wesley bij FC Twente weinig heeft gespeeld, heeft hij een lichte achterstand en is hij niet 100% fit. Dat wisten we en daarom krijgt hij de tijd van ons.’
 
DE TEGENSTANDER
 
Een bezoek aan stadion Euroborg is voor Feyenoord sinds de opening in 2006 pas één keer echt plezierig geweest. De overwinning tijdens het seizoen 2009/2010, die tot stand kwam via een doelpunt van Ron Vlaar in blessuretijd, was een uitzondering in een serie uitwedstrijden die vrijwel elk jaar op een teleurstelling uitliep. Het meest recente voorbeeld daarvan is de oorwassing die Feyenoord afgelopen seizoen kreeg te verwerken, toen FC Groningen zich bijzonder effectief toonde en de ploeg van trainer Ronald Koeman met een 6-0 nederlaag huiswaarts stuurde.
 
Feyenoord mag dan vooral negatieve herinneringen bewaren aan de uitstapjes naar de Euroborg, het stadion is niet meer zo’n onneembare vesting als voorgaande jaren. De 3-2 zege die de ploeg van trainer Robert Maaskant afgelopen week boekte op Roda JC betekende zelfs de eerste thuisoverwinning in de competitie sinds 19 februari van dit jaar.
 
FC Groningen wist afgelopen seizoen liefst negen van de zeventien thuiswedstrijden niet te winnen, wat deels de oorzaak was van de teleurstellende veertiende plaats op de ranglijst. Waar de ploeg de laatste jaren goed was voor een min of meer vaste stek in de subtop van de eredivisie, eindigde FC Groningen daarmee voor het eerst sinds haar intrede in de Euroborg in het rechterrijtje. Het kostte trainer Pieter Huistra na afloop van het seizoen uiteindelijk zijn baan.
 
Met Maaskant als zijn opvolger begon FC Groningen vol goede moed aan het nieuwe seizoen, maar door het blijven van goede resultaten dreigde het opnieuw onrustig te worden in het noorden. De competitieoverwinningen op PEC Zwolle en Roda JC en het bereiken van de volgende ronde in het bekertoernooi zorgden dan ook voor opluchting en in Groningen hoopt men dat met die resultaten de weg naar boven is ingezet. De eerste thuisoverwinning in ruim een half jaar tijd zal daarbij ongetwijfeld naar meer smaken.
 
FC Groningen – Feyenoord
Zondag 7 oktober om 14.30 uur in Euroborg
Scheidsrechter: Gözübüyük
 
Vermoedelijke opstellingen:
FC Groningen: Luciano; Bacuna, van Dijk, Kwakman, Kappelhof; Schet, Kieftenbeld, De Leeuw, Sparv; Kirm en Zeefuik.
Feyenoord: Lamprou; Janmaat, Kongolo (Mathijsen), Martins Indi, Nelom; Leerdam, Immers, Clasie; Schaken, Pellè en Cissé.
 
Statistieken:
 
UIT
30/10/2011 FC Groningen – Feyenoord 6-0
21/11/2010 FC Groningen – Feyenoord 2-0
28/02/2010 FC Groningen – Feyenoord 2-3
28/09/2008 FC Groningen – Feyenoord 3-1
25/11/2007 FC Groningen – Feyenoord 3-2
 
 
THUIS
04/03/2012 Feyenoord – FC Groningen 1-0
27/02/2011 Feyenoord – FC Groningen 5-1
06/12/2009 Feyenoord – FC Groningen 3-1
08/02/2009 Feyenoord – FC Groningen 0-0
27/01/2008 Feyenoord – FC Groningen 1-1