Tiental Feyenoorders knokt zich naar gelijkspel in Groningen

Feyenoord heeft aan de uitwedstrijd tegen FC Groningen een punt overgehouden. De ploeg van Ronald Koeman kwam in de Euroborg via Sekou Cissé al snel op een 0-1 voorsprong, waarna Leandro Bacuna even later de gelijkmaker binnenschoot. Toen Feyenoord daarna met tien man verder moest door een rode kaart van Terence Kongolo en met 2-1 achterkwam door een doelpunt van Maikel Kieftenbeld, leek een nederlaag onafwendbaar, maar door een doelpunt van Bruno Martins Indi in de laatste minuut sleepte de ploeg alsnog een gelijkspel uit het vuur.

Meer dan eens werd Feyenoord in aanloop naar de uitwedstrijd tegen FC Groningen herinnerd aan de editie van vorig seizoen. In de Euroborg, waar Feyenoord de afgelopen seizoenen toch al weinig succesvol was, werd de ploeg van trainer Ronald Koeman in de openingsfase zo overrompeld dat het na ruim een kwartier al 3-0 stond voor de thuisploeg.

Vastberaden om herhaling te voorkomen begon Feyenoord scherp aan het treffen met de noorderlingen. De ploeg ging de duels aan en zocht met snelle uitbraken over de zijkanten de aanval. Die speelwijze werd al na tien minuten beloond toen Sekou Cissé werd weggestuurd over de linkerkant, waarna de aanvaller een schot via een de voet van een verdediger met een fraaie boog via de binnenkant van de paal in de verre hoek zag belanden: 0-1.

In tegenstelling tot een steun in de rug betekende de voorsprong voor Feyenoord het startsein van een serie tegenslagen. Allereerst bleek dat Cissé bij zijn treffer een dusdanig ernstige blessure had opgelopen, dat hij niet verder kon spelen. Terwijl zijn vervanger Wesley Verhoek zich het veld in haastte, knalde Leandro Bacuna uit een vrije trap de gelijkmaker achter Kostas Lamprou.

Amper bekomen van het uitvallen van Cissé en de snelle gelijkmaker moest Feyenoord een nieuwe teleurstelling verwerken toen Terence Kongolo al na een klein half uur spelen zijn tweede gele kaart ontving en met rood het veld moest verlaten. De verdediger hield weliswaar Género Zeefuik vast, maar de arbitrage zag daarbij over het hoofd dat de aanvaller van FC Groningen zich in buitenspelpositie bevond.

Koeman gebaarde daarop vanaf de kant dat zijn ploeg compact moest gaan spelen. Net toen Feyenoord op die wijze, ondanks het vele balbezit voor de thuisploeg, het rustsignaal leek te halen, kwam het op zeer ongelukkige wijze op achterstand. Maikel Kieftenbeld haalde van grote afstand uit en zag de bal onderweg dusdanig van richting veranderen dat Lamprou kansloos was.

Nadat Feyenoord tijdens de rust de gelegenheid had om haar wonden te likken, begon het aan de tweede helft in de wetenschap dat de 2-1 achterstand met tien man goedgemaakt moest worden. Hoewel FC Groningen na rust duidelijk de gevaarlijkste ploeg was en via Michael de Leeuw en Maikel Kieftenbeld een paar keer dichtbij een grotere voorsprong was, bleef Feyenoord zich kranig verweren.

De ploeg creëerde stichtte weliswaar weinig gevaar voor het doel van de thuisploeg, maar doordat de marge slechts één treffer was mocht het blijven hopen op de gelijkmaker.

De beloning volgde in de laatste minuut van de wedstrijd, toen Bruno Martins Indi een hoge bal van buiten het strafschopgebied in één keer in de rechterhoek schoot. De verdediger sprintte daarop, in zijn kielzog gevolgd door de rest van het elftal, van vreugde in de armen van Koeman, waaruit bleek hoe groot de opluchting in het Rotterdamse kamp was vanwege het niet meer verwachtte gelijkspel.

FC Groningen – Feyenoord 2-2

10’ 0-1 Cissé
14’ 1-1 Bacuna
45+2’ 2-1 Kieftenbeld
90’ 2-2 Martins Indi

Scheidsrechter: Gözübüyük

Geel: Kieftenbeld (FC Groningen), Kongolo, Immers, Janmaat (Feyenoord)

Rood: Kongolo (Feyenoord)