Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Feyenoord vol vertrouwen voor Klassieker

Voor Feyenoord staat aanstaande zondag de derde Klassieker onder leiding van Ronald Koeman op het programma. De eerste twee edities met Koeman aan het roer bleef Feyenoord ongeslagen. De trainer is ervan overtuigd dat zijn ploeg ook zondag een goed resultaat kan boeken, zo vertelde hij vrijdagmiddag in de Fred Blankemeijerzaal in De Kuip. ‘Dat vertrouwen hebben we zeker’, zei hij. ‘We voelen dit als de wedstrijd van het jaar. Het is belangrijk dat we het hoofd koel houden.’
Koeman was afgelopen woensdag aanwezig in de Amsterdam Arena bij de wedstrijd die Ajax in de Champions League speelde tegen Manchester City. Hij concludeerde dat Ajax een knappe prestatie had geleverd door met 3-1 te winnen van de kampioen van Engeland. ‘Dat resultaat hebben ze zelf afgedwongen’, zei hij. ‘Al had het ook te maken met het spel van de tegenstander, die onbegrijpelijk genoeg geen plan leek te hebben in het veld.’
 
Wat dat betreft zal Feyenoord het komende zondag anders aanpakken, zo vertelde Koeman. ‘Wij zullen met een duidelijk plan voetballen, zoals we dat elke wedstrijd doen. Bovendien hebben natuurlijk ervaring met het bestrijden van Ajax.’ Bij die laatste opmerking verwees de trainer naar de Klassieker in De Kuip van vorig seizoen, toen Ajax met 4-2 werd verslagen.
 
Koeman heeft er vertrouwen in dat zijn ploeg die prestatie kan evenaren, ook al spelen de spelers die toen de doelpunten maakten (John Guidetti en Otman Bakkal) niet meer voor Feyenoord. ‘De invulling van het elftal zal anders zijn, maar ik zie niet in waarom we met deze spelers niet hetzelfde kunnen brengen als toen’, zei hij.
 
De speler die tijdens die wedstrijd van vorig seizoen een hattrick maakte, John Guidetti, neemt komende zondag afscheid. Koeman kijkt uit naar het weerzien met de spits. ‘Het is leuk om hem weer te zien. Hij heeft in een korte periode heel veel laten zien bij Feyenoord.’
 
Koeman kan zondag zeer waarschijnlijk voor het eerst weer een beroep doen op Stefan de Vrij en Ruben Schaken. Beide spelers zijn hersteld van hun blessures en trainden vrijdag tijdens de besloten training volledig mee. Mits ze zaterdag geen reactie krijgen, zijn de twee inzetbaar tegen Ajax. Hetzelfde geldt voor Kamohelo Mokotjo, die hersteld is van een enkelblessure. Erwin Mulder, Sekou Cissé en Terence Kongolo kunnen in verband met blessures niet in actie komen.’
 
DE TEGENSTANDER
 
Dat Ajax de afgelopen twee jaar de landstitel veroverde, had de club met name te danken aan een ijzersterke reeks in de laatste maanden van de tweede seizoenshelft. In beide jaargangen leek een kampioenschap dankzij veel puntenverlies al tijdens de winterstop onmogelijk, maar de ploeg van trainer Frank de Boer bleek tot tweemaal toe over een lange adem te beschikken en haalde daarmee de kampioensschaal naar de hoofdstad.
 
Ook voorafgaand aan dit seizoen werd het behalen van de landstitel als voornaamste doelstelling uitgesproken in Amsterdam, maar in tegenstelling tot voorgaande jaren wil Ajax dat doel realiseren zonder dat het daarvoor miljoenen euro’s aan transfergeld over de balk smijt. Hoewel Ajax met aanvoerder Jan Vertonghen, Gregory van der Wiel en Theo Janssen drie ervaren krachten kwijtraakte, hield de clubleiding de hand op de knip en gaf het alleen bescheiden bedragen uit aan de (transfervrije) nieuwelingen Lasse Schøne, Tobias Sana, Ryan Babel, Christian Poulsen en Niklas Moisander.
 
Daarmee spreekt de clubleiding vooral haar vertrouwen uit in de eigen jeugd. De Boer liet dit seizoen al een aantal talenten uit de eigen jeugdopleiding debuteren en de 21-jarige Ricardo van Rhijn, eveneens uit eigen kweek, kan zelfs rekenen op een basisplaats in het Nederlands elftal. Op die manier probeert Ajax de aansluiting met de Europese top te hervinden. Dat dit geen schier onmogelijke missie is bleek in de thuiswedstrijd tegen de Engelse kampioen Manchester City, dat afgelopen week tijdens het Champions League duel in de Amsterdam Arena met 3-1 onderuit ging tegen het jeugdige Ajax.
 
Dat een jeugdig elftal ook garant staat voor wisselvalligheid, ondervond Ajax in de vaderlandse competitie. Doordat de ploeg in de eerste negen speelrondes van het seizoen vaker gelijkspeelde (vijfmaal) dan dat het won (viermaal), is de achterstand op de koppositie alweer opgelopen tot vijf punten en dreigt hetzelfde scenario als de afgelopen jaren. Hoewel de Amsterdammers een inhaalrace als geen ander beheersen, zal men er alles aan gelegen zijn de achterstand op de topposities niet groter te laten worden.
 
Feyenoord – Ajax
Zondag 28 oktober om 12.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Nijhuis
 
Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Lamprou; Janmaat, Mathijsen, Martins Indi, Nelom; Leerdam, Immers, Clasie; Schaken, Pellè en Verhoek.
Ajax: Vermeer; Van Rhijn, Alderweireld, Moisander, Blind; Schøne, Poulsen, Eriksen; Sana, De Jong en Babel.
 
STATISTIEKEN
 
THUIS
29/01/2012 Feyenoord Ajax 4-2
19/09/2010 Feyenoord Ajax 1-2
06/05/2010 Feyenoord Ajax 1-4 (KNVB beker )
31/01/2010 Feyenoord Ajax 1-1
21/09/2008 Feyenoord Ajax 2-2
                                
UIT
23/10/2011 Ajax - Feyenoord 1-1
19/01/2011 Ajax - Feyenoord 2-0
25/04/2010 Ajax - Feyenoord 2-0 (KNVB beker )
01/11/2009 Ajax - Feyenoord 5-1
15/02/2009 Ajax - Feyenoord 2-0