Tiental Feyenoorders moet genoegen nemen met punt

Feyenoord heeft zondagmiddag de uitwedstrijd tegen NAC Breda met 2-2 gelijkgespeeld. De ploeg kwam via Graziano Pellè en Lex Immers tot twee keer toe op voorsprong, maar was deze in beide gevallen snel kwijt. Beide ploegen eindigden de wedstrijd met tien man. Namens Feyenoord kreeg Daryl Janmaat na een half uur de rode kaart, terwijl ook Eric Botteghin van NAC Breda het eindsignaal niet haalde. Sekou Cissé maakte na twee maanden zijn rentree in het eerste elftal.

Na een week waarin er met de contractverlengingen van Ronald Koeman en Tonny Vilhena en de geslaagde rentree van Erwin Mulder en Sekou Cissé louter positieve geluiden waren te horen vanuit De Kuip, kon het niet anders of Feyenoord stapte met een goed gevoel de bus in richting Breda. De voor Feyenoord mooie week kreeg echter pas echt waarde op het moment dat de ploeg drie punten wist te pakken in de uitwedstrijd tegen NAC, zo had ook Koeman voorafgaand aan de wedstrijd al benadrukt.

Alle goede vooruitzichten ten spijt, zal de stemming in de kleedkamer van Feyenoord halverwege de wedstrijd allesbehalve goed zijn geweest. Niet alleen zag de ploeg de vroeg verkregen voorsprong al snel te niet worden gedaan, het moest na een half uur spelen bovendien met tien man verder. Janmaat vergreep zich in een minuut tijd tot twee keer toe aan een speler van de thuisploeg, wat hem beide keren op een gele kaart en dus uitsluiting kwam te staan.

Even daarvoor had NAC Breda de snelle treffer van Pellè al weggewerkt. Luijckx kopte uit een hoekschop van dichtbij binnen, waardoor de Bredanaars loon naar werken kregen. Ondanks de vroege voorsprong – Pellè tikte van dichtbij binnen nadat Verhoek met een hard schot een verdediger had geraakt – slaagde Feyenoord er niet in om de wedstrijd te controleren en het sterke positiespel van de afgelopen weken te spelen. De ploeg werd steeds verder teruggedrongenop eigen helft en de gelijkmaker kwam halverwege de eerste helft dan ook niet als een verrassing.

Hoewel het tiental Feyenoorders zonder al te grote problemen de rust bereikte, was duidelijk dat het restant van de wedstrijd loodzwaar zou worden. Waar NAC Breda vrijwel de volledige eerste helft al de betere ploeg was, ging het direct na de thee nadrukkelijk op jacht naar de voorsprong. Eerst was het Jordy Buijs die zijn pegel op de lat uiteen zag spatten, waarna Kostas Lamprou een inzet van Mats Seuntjens moest keren.

Ondanks dat de ploeg met een man minder speelde, wist Feyenoord zich langzaam meer onder de druk van de thuisploeg uit te voetballen. Nadat enkele uitbraken op niets uitliepen, zette Clasie een kwartier voor tijd Pellè alleen voor doelman Ten Rouwelaar. Botteghin kon niets anders dan aan de noodrem trekken, wat hem zijn tweede gele en dus een rode kaart opleverde. De toegekende strafschop werd koeltjes benut door Immers, waarmee Feyenoord plots op voorsprong stond.

Net als de 0-1 was ook deze luxe niet van lange duur. Gudelj zorgde een minuut later opnieuw uit een hoekschop met een kopbal voor de gelijkmaker. Daardoor ontstond er in het laatste kwartier een op en neer golvend voetbalgevecht van tien tegen tien. Beide ploegen gingen op jacht naar de winst, maar het duel eindigde uiteindelijk onbeslist.

NAC Breda – Feyenoord 2-2

6’ 0-1 Pellè
23’ 1-1 Luijckx
74’ 1-2 Immers (strafschop)
76’ 2-2 Gudelj

Scheidsrechter: Gözübüyük

Geel: Van der Weg (NAC Breda)

Rood: Botteghin (2x geel, NAC Breda), Janmaat (2x geel, Feyenoord)