Fanshop
Fanshop

Feyenoord klaar voor belangrijke slotweek

Feyenoord staat aan de vooravond van een zeer belangrijke week. Voor de ploeg van trainer Ronald Koeman staan aan het slot van de eerste seizoenshelft nog twee thuiswedstrijden in de competitie plus een uitwedstrijd in het bekertoernooi op het programma. De resultaten van die wedstrijden zullen voor een groot deel bepalen met welk gevoel Feyenoord de winterstop in kan gaan. ‘We beseffen dat dit een belangrijke week voor ons wordt’, vertelde trainer Ronald Koeman vrijdagmiddag in De Kuip.
Feyenoord treedt die belangrijke week met vertrouwen tegemoet. Volgens Koeman is dat vertrouwen voor een deel te danken aan de fitheid van de groep. Zo kan de trainer komende zondag tegen ADO Den Haag, afgezien van de geschorste Daryl Janmaat, alleen nog geen beroep doen op Terence Kongolo en John Goossens die nog niet fit zijn. Daar tegenover staat de terugkeer van Erwin Mulder, die is hersteld van een voetblessure en zondag voor het eerst weer onder de lat zal staan bij Feyenoord. Ook Joris Mathijsen, die wegens ziekte ontbrak tegen NAC Breda, is weer inzetbaar.  ‘We staan er goed voor, ik heb niet het idee dat we naar de winterstop snakken’, zei Koeman. ‘We ogen fris en fit.’
 
Dat was onder meer afgelopen week te zien op het trainingsveld, waar Feyenoord met een grote groep kon toewerken naar de komende competitiewedstrijd. Tijdens die trainingen was er extra aandacht voor dode spelsituaties. ‘Het is logisch dat we na afgelopen zondag met name de corners hebben besproken’, zei Koeman, verwijzend naar de twee tegendoelpunten in de uitwedstrijd tegen NAC.
 
De trainer noemde daarbij een opvallende statistiek, namelijk dat dertien van de twintig tegendoelpunten dit seizoen vielen uit dode spelsituaties. ‘Dat betekent ook dat we maar zeven velddoelpunten tegen hebben gekregen, wat heel weinig is’, zei Koeman. ‘We zijn heel tevreden over de verdedigende organisatie, maar hebben wel een probleem met corners. Daar hebben we deze week aan gewerkt en we zullen proberen om dat beter te doen.’
 
DE TEGENSTANDER
 
In aanloop naar het duel van aanstaande zondag in De Kuip zal men in Den Haag nog wel eens terug denken aan de editie van vorig seizoen, toen de ploeg van trainer Maurice Steijn met 0-3 te sterk was voor Feyenoord. Hoewel er sindsdien slechts één ploeg in ruim een jaar tijd met een competitiezege uit De Kuip vertrok, heeft ADO Den Haag vertrouwen in een herhaling van die stunt.
 
Dat vertrouwen dankt de ploeg voor een groot deel aan de resultaten die dit seizoen op vreemde bodem werden geboekt. Van de acht uitwedstrijden in competitieverband verloor ADO tot dusver alleen op bezoek bij FC Twente. Het is de voornaamste reden dat de ploeg tot dusver een prima seizoen doormaakt, wat is terug te zien aan de huidige negende plaats op de ranglijst.
 
Die prima klassering dankt de ploeg voornamelijk aan een uitstekende teamgeest. Trainer Steijn heeft van zijn elftal een hecht collectief gesmeed, dat dit seizoen bijvoorbeeld Ajax en Vitesse al op een gelijkspel wist te houden.
 
Toch zal Steijn op bijna de helft van de competitie waken voor gemakzucht, aangezien ADO ook halverwege vorig seizoen keurig in de middenmoot stond. Na de winterstop boekten de Hagenezen nog slechts twee overwinningen, waardoor de play-offs om promotie/degradatie uiteindelijk maar net werden ontlopen. Als het ADO dit seizoen wél lukt om de lijn van de eerste seizoenshelft door te trekken, zal de degradatiestreep ver uit het zicht blijven en lonken in plaats daarvan de play-offs om Europees voetbal.
 
Feyenoord – ADO Den Haag
Zondag 16 december om 14.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Bossen
 
Onderlinge ontmoetingen
 
Thuis
02/10/2011 Feyenoord – ADO Den Haag 0-3         
28/11/2010 Feyenoord – ADO Den Haag 2-1         
21/02/2010 Feyenoord – ADO Den Haag 2-2         
23/11/2008 Feyenoord – ADO Den Haag 3-1         
 
Uit
22/04/2012 ADO Den Haag – Feyenoord 1-2         
20/02/2011 ADO Den Haag – Feyenoord 2-2         
29/11/2009 ADO Den Haag – Feyenoord 0-2         
26/04/2009 ADO Den Haag – Feyenoord 2-3         

Bestel je kaarten voor Feyenoord – ADO Den Haag op www.feyenoord.nl/tickets.