Fanshop
Fanshop

Feyenoord gaat voor afsluiting in stijl

Feyenoord kan zondag de belangrijke slotweek van de eerste seizoenshelft in stijl afsluiten. Nadat de ploeg afgelopen zondag met 3-2 te sterk was voor ADO Den Haag en zich woensdag via een strafschoppenserie tegen sc Heerenveen plaatste voor de kwartfinale van het bekertoernooi, wacht zondag de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Mocht Feyenoord die wedstrijd winnen, dan gaat de ploeg de winterstop in op maximaal drie punten achterstand ten opzichte van de koploper.
Ongeacht het resultaat van komende zondag, kan Feyenoord terugkijken op een fantastisch 2012. De ploeg van Ronald Koeman eindigde vorig seizoen op de tweede plaats en volgt halverwege de huidige jaargang in het spoor van de koplopers. ‘Het lijkt me duidelijk dat we zondag goed willen afsluiten voor de winterstop’, vertelde Koeman vrijdagmiddag. ‘Maar we kunnen hoe dan ook terugkijken op een fantastische eerste seizoenshelft en een fantastisch kalenderjaar. Feyenoord is terug waar het hoort te staan.’
 
Koeman verwees daarbij naar een statistiek, waaruit blijkt dat alleen Ajax het afgelopen kalenderjaar betere resultaten boekte in de competitie dan Feyenoord. ‘Dat is een groot compliment waard aan heel Feyenoord’, zei Koeman. ‘Die lijn willen we in het nieuwe jaar doortrekken.’
 
De trainer benoemde tijdens de persconferentie op vrijdag in het bijzonder de spelers die tijdens de eerste seizoenshelft minder aan spelen toekwamen dan zij aan het begin van het seizoen hadden gehoopt. ‘De jongens die soms buiten de boot vallen, stellen zich zeer correct op’, vertelde hij. ‘Daar investeren wij ook in, door vanuit de technische staf iedereen de aandacht te geven die ze verdienen. Door op die manier met zijn allen echt een groep te zijn, creëer je de basis voor succes.’
 
Het is nog niet zeker of Koeman zondag een beroep kan doen op Sekou Cissé. De aanvaller heeft een enkelblessure overgehouden aan de bekerwedstrijd tegen Heerenveen. Koeman liet weten dat zaterdag wordt besloten over de inzetbaarheid van Cissé. John Goossens (niet wedstrijdfit), Terence Kongolo (geblesseerd) en Kelvin Leerdam (ziek) zijn zondag niet beschikbaar.
 
DE TEGENSTANDER
 
H et kalenderjaar 2012 zal voor FC Groningen de boeken in gaan als een jaar dat de club snel wil vergeten. Na het teleurstellend geëindigde afgelopen seizoen, waarin FC Groningen na de winterstop afgleed van de achtste naar de veertiende plaats en daardoor voor het eerst sinds 2005 niet in het linkerrijtje eindigde, verloopt ook het huidige seizoen tot dusver moeizaam. Daardoor is de totale balans van dit jaar met acht overwinningen en negentien nederlagen in 34 competitiewedstrijden behoorlijk negatief uitgevallen.
 
De ploeg van trainer Robert Maaskant had gehoopt het seizoen met het bekertoernooi wat kleur te kunnen geven, waardoor heel Groningen reikhalzend uitkeek naar het thuisduel met Ajax in de achtste finale. Met een kansloze 0-3 nederlaag liep de wedstrijd echter uit op een grote teleurstelling. FC Groningen kon het de Amsterdammers geen moment lastig maken en de ploeg straalde vooral uit te snakken naar de winterstop.
 
Na de uitschakeling in het bekertoernooi kan het vizier volledig op de competitie gericht worden. Ondanks de wisselvallige prestaties van de eerste seizoenshelft, betekent de huidige tiende plaats dat de doelstelling om de play-offs om Europees voetbal te behalen allesbehalve onhaalbaar is. Zeker in een competitie als de eredivisie, waarin het puntenverschil vaak klein is en veel ploegen aan elkaar gewaagd zijn, is er van alles mogelijk.
 
Maaskant zal in aanloop naar het duel met Feyenoord stiekem hopen op een herhaling van zijn laatste bezoek aan De Kuip, toen hij in 2009 als trainer van NAC Breda met 0-4 zegevierde. Als zijn ploeg het kan opbrengen om dit jaar nog één keer alles uit de kast te halen en zondag een goed resultaat neer te zetten, wordt het teleurstellende kalenderjaar toch nog enigszins positief afgesloten.
 
Feyenoord – FC Groningen
Zondag 23 december om 14.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Kuipers
 
Statistieken
 
Thuis
04/03/2012 Feyenoord – FC Groningen 1-0
27/02/2011 Feyenoord – FC Groningen 5-1
06/12/2009 Feyenoord – FC Groningen 3-1
08/02/2009 Feyenoord – FC Groningen 0-0
27/01/2008 Feyenoord – FC Groningen 1-1
 
Uit
07/10/2012 FC Groningen – Feyenoord 2-2
30/10/2011 FC Groningen – Feyenoord 6-0
21/11/2010 FC Groningen – Feyenoord 2-0
28/02/2010 FC Groningen – Feyenoord 2-3
28/09/2008 FC Groningen – Feyenoord 3-1