Fanshop
Fanshop

Koeman: ‘We willen heel graag verder komen’

De 0-0 van afgelopen zondag tegen FC Twente bood Feyenoord aan de ene kant vertrouwen voor de resterende maanden van dit seizoen, maar liet aan de andere kant zien op welk vlak nog verbetering mogelijk is. Trainer Ronald Koeman zag zijn ploeg een uur lang goed spelen, maar constateerde dat Feyenoord tegen FC Twente uiteindelijk niet het verschil wist te maken. ‘We hebben zondag een uur goed gespeeld, dat moet tegen PSV negentig minuten worden’, zei Koeman in de aanloop naar het duel in de kwartfinale van de KNVB beker.

Dat is deels een fysieke kwestie, denkt de trainer. ‘Tegen FC Twente was het duidelijk dat wij fysiek niet de sterkste ploeg waren, maar we hebben laten zien dat we niet onder hoeven doen voor zo’n tegenstander’, vertelde Koeman. ‘Er wordt wel eens vergeten dat wij in die wedstrijd met twee buitenspelers van achttien jaar speelden. Die spelers moeten er naartoe gaan groeien dan ze negentig minuten lang sterk zijn. Die ontwikkeling heeft bijvoorbeeld Jordy Clasie de afgelopen seizoenen al doorgemaakt.’

Tegelijkertijd beseft Koeman dat juist het spelen tegen sterke tegenstanders die ontwikkeling van zijn jonge spelers ten goede komt. ‘Bovendien willen we heel graag verder komen in het bekertoernooi, dus dan moeten we morgen winnen’, zei hij. ‘De weg richting de beker is voor ons een vrij moeilijke, maar we zijn er klaar voor.’

Voorafgaand aan het cruciale bekerduel met PSV werkte Feyenoord op Varkenoord een fanatieke afsluitende training af, waarbij de gemoederen zelfs een moment hoog opliepen tussen Bruno Martins Indi en Graziano Pellè. ‘Er ontstond wat irritatie’, zei Koeman daarover tijdens de persconferentie. ‘Pellè heeft daar inmiddels zijn excuus voor aangeboden.’ Daarna, glimlachend: ‘Het is in ieder geval een teken dat de jongens scherp zijn voor deze wedstrijd.’

John Goossens en Wesley Verhoek maken woensdag hun rentree bij de wedstrijdselectie van Feyenoord. De twee maakten afgelopen maandag al voor het eerst weer speelminuten bij Jong Feyenoord/Excelsior. Ruben Schaken is nog niet inzetbaar. De aanvaller richt zich op de competitiewedstrijd van aanstaande zondag tegen Willem II.

DE TEGENSTANDER

Waar Feyenoord afgelopen zondag met FC Twente de toenmalige koploper van Nederland ontving, reist het drie dagen later naar Eindhoven voor het treffen met de nieuwe nummer één in de competitie. Het is veelzeggend over de huidige situatie in de eredivisie, waar de top vijf dicht bij elkaar staat en de wisselvalligheid van de hooggeklasseerde ploegen ervoor zorgt dat de verliezer van de ene speelronde zomaar de winnaar van de volgende kan zijn.

PSV staat misschien wel symbool voor die wisselvalligheid. De ploeg van trainer Dick Advocaat wisselt grote overwinningen af met duur puntenverlies, wat duidelijk naar voren komt in de statistieken. PSV is dit seizoen met 66 treffers uit twintig duels veruit de meest scorende ploeg van de eredivisie, maar geen enkele andere club uit de top vijf verloor tot dusver vaker dan de Eindhovenaren (vijf keer).

Advocaat zou die wisselvalligheid maar wat graag omzetten in stabiliteit, zeker nu dit seizoen het kampioenschap heilig is verklaard in Eindhoven. In het jaar dat PSV haar honderdjarig bestaan viert moet en zal de landstitel voor het eerst sinds 2008 weer worden binnengehaald.

Mede daardoor is het lastig in te schatten hoeveel waarde PSV hecht aan het toernooi om de KNVB beker. Alle ogen in Eindhoven zijn gericht op het winnen van de kampioensschaal, zo blijkt ook uit het feit dat de bekerontmoeting met Feyenoord waarschijnlijk zal worden afgewerkt in een slechts halfvol Philips Stadion. Anderzijds zal de ploeg van Advocaat beseffen dat het winnen van beide nationale prijzen het jubileumjaar nog meer glans geeft.

PSV – Feyenoord
Woensdag 30 januari om 20.45 uur in het Philips Stadion
Scheidsrechter: Blom

STATISTIEKEN:

UIT:
23/09/2012 PSV – Feyenoord 3-0
26/02/2012 PSV – Feyenoord 3-2
24/10/2010 PSV - Feyenoord 10-0
11/04/2010 PSV - Feyenoord 0-0
21/12/2008 PSV - Feyenoord 1-0

THUIS:
04/12/2011 Feyenoord - PSV 2-0
24/04/2011 Feyenoord - PSV 3-1
20/09/2009 Feyenoord - PSV 1-3
15/03/2009 Feyenoord - PSV 1-0
12/01/2008 Feyenoord - PSV 0-1