Talenten schieten Feyenoord naar zege op AZ

Feyenoord heeft zondagmiddag een belangrijke overwinning geboekt op AZ. De ploeg van trainer Ronald Koeman was in een ijskoude Kuip met 3-1 te sterk voor de Alkmaarders. Jean-Paul Boëtius had zijn ploeg in een moeizame eerste helft met een fraaie treffer op voorsprong gezet. AZ kwam na een uur spelen via Roy Beerens op gelijke hoogte, maar na de rode kaart van Nick Viergever kon Feyenoord vol op jacht naar de overwinning. Die kwam er uiteindelijk via doelpunten van Jordy Clasie en Tonny Vilhena. Ruben Schaken maakte na enkele weken zijn rentree in het elftal.

Assistent-trainer Jean Paul van Gastel had vrijdag tijdens de persconferentie zijn bewondering uitgesproken over het optreden van de Feyenoorders bij nationale (jeugd)elftallen, maar benadrukte daarbij dat ze dat moesten vertalen naar een goede prestatie in het shirt van Feyenoord. Net als de rest van de bank klapte de assistent-trainer dan ook zijn handen stuk op het moment dat Boëtius, die eerder deze week zijn debuut maakte voor Jong Oranje, zijn ploeg met een prachtig geplaatst afstandsschot op voorsprong zette.

Het doelpunt kwam halverwege de eerste helft voort uit een prima aanval van Feyenoord. De bal kwam over de linkerkant terecht bij Graziano Pellè, die met een slim passje teruglegde op de naar binnen komende Boëtius. De talentvolle linksbuiten aarzelde niet en krulde de bal van buiten het strafschopgebied met rechts op fraaie wijze achter doelman Esteban.

Hij zorgde daarmee voor een welkome steun in de rug voor Feyenoord, dat tot dat moment voor weinig serieus gevaar had kunnen zorgen. De ploeg had moeite met het vroege drukzetten van AZ, dat tijdens de eerste helft een licht overwicht had en via Adam Maher voor de meeste dreiging zorgde. De international was zowel in de openingsfase als vlak voor rust met een afstandsschot dichtbij een treffer, maar vond beide keren doelman Erwin Mulder op zijn weg.

Waar de openingstreffer van Feyenoord voor rust enigszins uit de lucht kwam vallen, slaagde AZ er na rust in om onverwachts voor de gelijkmaker te zorgen. Net nadat Feyenoord via Lex Immers, die onder meer de paal raakte, tweemaal dichtbij een grotere voorsprong was, sloeg Roy Beerens toe namens de bezoekers. De rechteraanvaller zag na ruim een uur spelen zijn schot met links in de verre hoek dusdanig van richting worden veranderd dat Mulder kansloos was.

Het duel was even daarvoor al volledig tot leven gekomen door diverse opstootjes op het veld. Vlak na de 1-1 van Beerens sloeg de vlam opnieuw in de pan, toen Nick Viergever een harde overtreding beging op Immers. Scheidsrechter Bas Nijhuis stuurde de verdediger van AZ daarop met een rode kaart van het veld, waardoor Feyenoord met een man meer op jacht kon naar de overwinning.

Vol overgave trok de ploeg naar voren, wat vrijwel direct resultaat opleverde. Eerst ontsnapte AZ nog nadat de inzet van de ingevallen Ruben Schaken van de lijn gehaald werd, maar een harde uithaal van Jordy Clasie vanaf de rand van het strafschopgebied betekende een kleine twintig minuten voor tijd alsnog de 2-1 voorsprong voor Feyenoord.

In de resterende minuten kreeg de ploeg alle gelegenheid om de voorsprong uit te bouwen, maar de geboden ruimte achter de defensie van de Alkmaarders was onder meer niet besteed aan Immers, Pellè en Boëtius, die de paal raakte. Diep in blessuretijd kwam de bevrijdende treffer alsnog, toen Boëtius en Vilhena gezamenlijk op Esteban afgingen. De linksbuiten toonde zich niet zelfzuchtig, waardoor Vilhena de bal in het lege doel kon schuiven en Feyenoord naar een 3-1 overwinning schoot.

Feyenoord – AZ 3-1

25’ 1-0 Boëtius
63’ 1-1 Beerens
72’ 2-1 Clasie
90’ 3-1 Vilhena

Scheidsrechter: Nijhuis

Geel: Mathijsen, Immers (Feyenoord), Altidore, Gorter, Marcellis, Gudmundsson (AZ)

Rood: Viergever (67’, AZ)