Koeman: ‘Nederlaag aan onszelf te wijten’

Trainer Ronald Koeman haalde zondag in de rust van het duel met PEC Zwolle opgelucht adem, doordat zijn ploeg de vroeg opgelopen 2-0 achterstand nog voor de thee had weggepoetst. Daardoor behoorde een overwinning nog altijd tot de mogelijkheden, maar het missen van grote kansen en een moment van onoplettendheid bij een hoekschop voor de thuisploeg zorgden er uiteindelijk voor dat Feyenoord met lege handen achterbleef. ‘Deze nederlaag hebben we aan onszelf te wijten’, sprak Koeman, die zag dat zijn ploeg opnieuw twee treffers uit standaardsituaties incasseerde.
‘De spelhervattingen blijven een probleem voor ons’, doelde de oefenmeester op de twee hoekschoppen waaruit PEC Zwolle wist te scoren. ‘We verzaakten in de persoonlijke dekking en waren niet scherp genoeg in de coaching. Het geeft aan dat we kwetsbaar zijn bij standaardsituaties. Dat is pijnlijk.’

Koeman constateerde dat zijn ploeg daarnaast ook moeite had met de vele positiewisselingen van PEC. ‘Met name in het eerste half uur hadden we veel problemen met hun positiespel, al kwam dat ook doordat we zelf zwak aan de wedstrijd begonnen. We leden veel balverlies en wisten niet op de juiste momenten druk te zetten.’ De trainer zag dat zijn ploeg zich terugvocht in de wedstrijd, wat nog voor rust de gelijkmaker opleverde. ‘Maar die twee goals waren gezien het aantal kansen dat we in die fase creëerden nog te weinig.’

Ook na rust kreeg Feyenoord de kans om op voorsprong te komen, maar diverse grote mogelijkheden waren niet aan de ploeg besteed. Koeman: ‘Tijdens de tweede helft hebben we weinig meer weggegeven en waren de beste kansen voor ons. Ons rendement was te laag en helaas voor ons viel het doelpunt aan de andere kant. Dat soort momenten kost ons kostbare punten.’