Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Koeman: ‘Elftal beseft cruciaal belang van dit duel’

Op het moment dat Feyenoord zondagmiddag aantreedt tegen N.E.C., hebben alle concurrenten hun wedstrijd in de 25ste speelronde in de eredivisie er al op zitten. Ronald Koeman wilde dat gegeven vrijdag tijdens de persconferentie geen voordeel noemen voor zijn ploeg. ‘Wij moeten ons richten op onze eigen wedstrijd’, sprak de trainer. ‘Het duel met N.E.C. moeten wij winnen om mee te blijven doen. Het resultaat van de andere ploegen is veel minder van belang.’
Volgens de trainer beseft het elftal de betekenis van de ontmoeting in Nijmegen, waarin Feyenoord de goede overwinning op PSV van afgelopen week een vervolg wil geven. ‘We hebben dit seizoen tegen Vitesse en PEC Zwolle pas twee keer verloren van een ploeg die op dat moment onder ons stond. De spelers beseffen dat dit soort duels cruciaal is in de race om te bovenste plaatsen.’

Koeman greep het wekelijkse perspraatje aan om nog eens te wijzen op de groei die zijn ploeg dit seizoen heeft doorgemaakt. ‘Ten opzichte van vorig jaar zijn er veel spelers vertrokken en bijgekomen, maar de teamgeest is een sterk en groeiend onderdeel bij ons. Ik zie in de groep hetzelfde ontstaan als vorig jaar. Er zit karakter in de ploeg, dat was ook zondag tegen PSV weer te zien. We kregen met de blessure van Bruno Martins Indi en de 0-1 achterstand enkele tegenslagen te verwerken, maar wisten het duel desondanks om te buigen in een overwinning.’

Nadat Koeman in navolging van de teamgeest ook de voetballende kwaliteiten – ‘met name de veelzijdigheid in ons aanvalsspel is positief te noemen’ – van zijn ploeg had geroemd, liet de trainer weten ook bekend te zijn met de kracht van tegenstander N.E.C.. ‘Die ploeg speelt met een goede organisatie en kan zich optrekken aan betere tegenstanders. Tegen mindere ploegen laten ze het soms afweten, maar voor ons is het absoluut een gevaarlijke tegenstander.’
Wat dat betreft is het voor Koeman een prettig gegeven dat hij kan beschikken over aanvoerder Stefan de Vrij, die op tijd is hersteld van een lichte blessure. Dit in tegenstelling tot Bruno Martins Indi, die nog niet inzetbaar is vanwege zijn bovenbeenblessure.
DE TEGENSTANDER

Feyenoord gaat aankomende zondag voor de tweede maal dit seizoen op bezoek bij N.E.C.. Eind september troffen beide ploegen elkaar in de tweede ronde van het bekertoernooi. Het bekerduel mondde uit in een ware thriller, die lange tijd gelijk op ging. Uiteindelijk trok Feyenoord aan het langste eind, toen Lex Immers met de winnende treffer zijn ploeg in de slotseconde van de verlenging naar de volgende ronde schoot.

De moeite die Feyenoord die avond had met de ploeg van trainer Alex Pastoor, zegt veel over de kracht van N.E.C. dit seizoen. De Nijmegenaren staan met de huidige zevende plaats in de competitie stevig in de subtop en liggen daarmee op koers voor een ticket voor de play-offs om Europees voetbal.

De ambitie die N.E.C. dit seizoen heeft werd nog eens onderstreept tijdens de winterse transferperiode, toen de clubleiding erin slaagde om met Erik Falkenburg en Ruud Boymans (beide AZ) twee versterkingen binnen te halen. Laatstgenoemde werd na zijn winnende treffer in de stadsderby tegen Vitesse tijdens zijn debuut direct in de armen gesloten door de fans.

De winst in de derby was een van de goede resultaten die N.E.C. tot dusver boekte na de winterstop. De ploeg van Pastoor verloor bij de hervatting van de competitie weliswaar van Roda JC Kerkrade en verslikte zich in eigen huis in VVV-Venlo, maar daar tegenover staan prima overwinningen op FC Groningen, FC Utrecht en Willem II.

Tijdens het bekerduel bewees N.E.C. al dat het Feyenoord over negentig minuten op een gelijkspel kan houden, al zullen de Nijmegenaren er komende zondag alles aan doen om de drie punten in eigen huis te houden en daarmee de plek in de subtop verder te verstevigen.

N.E.C. – Feyenoord
Zondag 3 maart om 12.30 uur in De Goffert
Scheidsrechter:
Makkelie

STATISTIEKEN:

Uit:
26/09/2012 N.E.C. – Feyenoord 2-3 (KNVB beker)
05/02/2012 N.E.C. – Feyenoord 0-2
26/09/2010 N.E.C. – Feyenoord 3-0
28/03/2010 N.E.C. – Feyenoord 0-0
01/02/2009 N.E.C. – Feyenoord 1-0

Thuis:
29/09/2012 Feyenoord – N.E.C. 5-1
05/11/2011 Feyenoord – N.E.C. 0-1
15/05/2011 Feyenoord – N.E.C. 1-1
02/08/2009 Feyenoord – N.E.C. 2-0
05/10/2008 Feyenoord – N.E.C. 0-2