Fanshop
Fanshop

Feyenoord in luxepositie voor treffen met Roda JC

Ronald Koeman verkeert in de aanloop naar de uitwedstrijd tegen Roda JC Kerkrade van aanstaande zondag in luxepositie. De trainer heeft de beschikking over een volledig fitte selectie, wat betekent dat hij keuzes kan maken. Opgeteld bij de goede sfeer in de groep en de prima resultaten van de afgelopen weken, zorgt dat ervoor dat Feyenoord dit weekend met veel vertrouwen kan afreizen naar Kerkrade. ‘Natuurlijk is het in het voetbal altijd de vraag of we zondag hetzelfde kunnen opbrengen als wat we bijvoorbeeld tegen N.E.C. hebben laten zien, maar mijn gevoel is positief’, vertelde Koeman vrijdagmiddag.
De trainer kan zondagmiddag in Kerkrade voor het eerst weer beschikken over Bruno Martins Indi, die is hersteld van een bovenbeenblessure. Koeman beslist zaterdag of hij de verdediger direct weer in de basis laat beginnen of dat Miquel Nelom, die het de afgelopen wedstrijden tegen PSV en N.E.C. goed deed, aan de aftrap zal verschijnen.
 
De keerzijde van de keuzemogelijkheden die Koeman heeft, is dat verschillende spelers de afgelopen periode weinig aan spelen toekomen. Deze week stond de trainer hier binnen de groep bewust bij stil. ‘Natuurlijk is dit voor de spelers die weinig kansen krijgen een moeilijke situatie, maar ze moeten dit accepteren’, zei Koeman. ‘Ik ben geen voorstander van veel wisselen en omdat we geen doordeweeks programma hebben is daar ook niet veel aanleiding toe. Toch zullen er momenten komen dat we de andere jongens hard nodig hebben, want er staan nu bijvoorbeeld vier spelers op scherp bij ons. Uiteindelijk is het niet het elftal, maar de hele groep die bepaalt wat je wint. Dat hebben we deze week proberen aan te geven.’
 
Koeman noemde daarbij Miquel Nelom als een goed voorbeeld van een speler die uitstekend omgaat met zijn rol in de groep. ‘Tijdens de afgelopen wedstrijden heeft Miquel bewezen waarom we graag met hem verder willen. We zijn blij dat hij deze week heeft bijgetekend, hij is een jongen voor de toekomst.’
 
Het bijtekenen van Nelom kwam in een week dat er ook al ander goed nieuws was te melden over Feyenoord. Maarliefst zeven spelers van de eerste selectie zijn namelijk opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal, voor de aanstaande WK-kwalificatiewedstrijden tegen Estland en Roemenië. Onder hen zijn ook Tonny Vilhena en Jean-Paul Boëtius, die allebei debuteren in de voorselectie. Volgens Koeman zegt dat veel over de ontwikkeling die Feyenoord doormaakt. ‘Er is veel talent bij deze club en we hebben gelukkig een bondscoach die daar oog voor heeft’, zei hij. ‘Het zou fantastisch zijn als zij een kans krijgen.’
 
DE TEGENSTANDER
 
Dat Roda JC Kerkrade op negen speelrondes voor het einde van de competitie met de zestiende plaats op de ranglijst onder de degradatiestreep staat, is grotendeels te wijten aan de prestaties van voor de winterstop. De ploeg van trainer Ruud Brood incasseerde tijdens de eerste seizoenshelft al liefst negen nederlagen, waaronder een aantal met zeer grote cijfers.
 
Hoewel er met de 4-0 bij FC Utrecht van enkele weken geleden opnieuw een nederlaag aan dat rijtje kon worden toegevoegd, zijn er in Kerkrade sinds de hervatting van de competitie duidelijke tekenen van herstel zichtbaar. Met tien punten uit zeven wedstrijden is de ploeg prima uit de winterstop gekomen en de 4-1 overwinning op FC Groningen – de grootste van dit seizoen tot dusver – van afgelopen week zal het vertrouwen ongetwijfeld een boost hebben gegeven.
 
Dat de resultaten van Roda JC Kerkrade in het nieuwe jaar beter zijn dan tijdens de eerste helft van het seizoen, is niet los te zien van de scherpe wijze waarop de ploeg de laatste weken uit de startblokken schiet. In alle vier de thuiswedstrijden die de ploeg van Brood na de winterstop afwerkte, kwam het in de eerste minuut van de wedstrijd op voorsprong met elk duel tenminste een punt als resultaat.
 
Die statistieken bieden de Limburgers enig houvast, evenals het feit dat het verschil met de negende plaats slechts vier punten bedraagt. Anderzijds leert het programma van Roda JC Kerkrade, met onder meer vier duels met ploegen uit de huidige top vijf in ruim een maand tijd, dat de dreiging die de zestiende plaats met zich meebrengt als zeer serieus moet worden beschouwd.
 
Roda JC Kerkrade – Feyenoord
Zondag 10 maart om 12.30 uur in het Parkstad Limburg Stadion
Scheidsrechter: Vink
 
Statistieken
Uit
11/04/2012 Roda JC Kerkrade – Feyenoord 0-0
20/03/2011 Roda JC Kerkrade – Feyenoord 3-0
07/03/2010 Roda JC – Feyenoord 2-4
02/11/2008 Roda JC – Feyenoord 0-4
16/09/2007 Roda JC – Feyenoord 1-3
 
Thuis
11/11/2013 Feyenoord – Roda JC Kerkrade 5-2
13/08/2011 Feyenoord – Roda JC Kerkrade 3-0
07/11/2010 Feyenoord – Roda JC 1-1
23/08/2009 Feyenoord – Roda JC 4-0
10/05/2009 Feyenoord – Roda JC 2-3