Fanshop
Fanshop

Feyenoord met hangen en wurgen langs Roda JC

Na een zeer spannende slotfase heeft Feyenoord zondagmiddag met hangen en wurgen de uitwedstrijd tegen Roda JC Kerkrade winnend ten einde gebracht. In het Parkstad Limburg Stadion zorgde Graziano Pellè voor het enige doelpunt van de wedstrijd: 0-1. Feyenoord speelde een prima eerste helft tegen Roda JC, maar kwam na rust hevig onder druk te staan. Toch hield de ploeg van Ronald Koeman stand, met drie dure punten als resultaat.

Koeman stuurde een dag voor de wedstrijd die Feyenoord in Kerkrade speelde een sms’je naar zijn Marco van Basten, die op zaterdagavond voor een stunt had gezorgd door met sc Heerenveen koploper PSV te verslaan. De Feyenoord-trainer bedankte zijn collega, omdat Feyenoord een dag na de overwinning van Heerenveen op een gelijk puntenaantal kon komen als de Eindhovenaren.Daarmee wist Feyenoord direct welke grote belangen er op het spel stonden tijdens de lunchwedstrijd in het Parkstad Limburg Stadion. Tegelijkertijd begon de ploeg gewaarschuwd aan het duel, in de wetenschap dat Roda JC in hun vier voorgaande thuiswedstrijden telkens in de eerste minuut wist te scoren.

Die wetenschap speelde ongetwijfeld een rol in de wijze waarop Feyenoord aan de wedstrijd begon. Het elftal, waarin Bruno Martins Indi zijn rentree maakte na een bovenbeenblessure, controleerde het spel vanaf de eerste minuut en deed dat tot aan het rustsignaal. In de tussentijd had Roda JC niet één noemenswaardige kans weten te creëren.Feyenoord zelf had aan de andere kant van het veld aanvankelijk ook moeite om de defensie van de tegenstander in problemen te brengen, als was het bij één van de eerste serieuze mogelijkheden direct raak. Na een halfuur spelen kwam de bal via knap combinatiespel terecht bij Ruben Schaken. De buitenspeler, die even eerder zelf voorlangs had geschoten, gaf de bal uitstekend voor en zag hoe Graziano Pellè van dichtbij binnenkopte.Feyenoord ging zodoende met een verdiende voorsprong de rust in, maar kon in de tweede helft alles behalve rustig achterover leunen. Roda JC kwam na rust een stuk scherper uit de startblokken en wist Feyenoord met agressief en aanvallend spel ver achteruit te drukken. In de beginfase van de tweede helft kwam de ploeg van Koeman bovendien goed weg, toen het thuispubliek schreeuwde om een strafschop nadat Sanharib Malki ten val kwam in het zestienmetergebied. Scheidsrechter Pieter Vink liet doorspelen.

Waar Roda JC vastberaden op zoek ging naar de gelijkmaker, leek Feyenoord geen duidelijk strijdplan te hebben in de moeilijke fase na rust. De ploeg wilde enerzijds de voorsprong met hand en tand verdedigen, maar wist ook dat een tweede doelpunt voor lucht zou kunnen zorgen.Het resultaat was dat Feyenoord er bij vlagen nog goed uitkwam, maar daarbuiten had het elftal moeite om de bal lang in de ploeg te houden. Het onrustige spel leidde tot een zeer enerverende slotfase, waarin Roda JC alles of niets speelde en Feyenoord geregeld met de rug tegen de muur stond. De spanning leek bij vlagen vat te krijgen op de ploeg, maar met de nodige inzet en een portie geluk bleef Feyenoord op de been, met drie enorm belangrijke punten als resultaat.

Roda JC Kerkrade – Feyenoord 0-1
Scoreverloop:

30’ 0-1 Pellè

Scheidsrechter: Vink

Geel: Verhoek (Feyenoord), Malki, Donald (Roda JC Kerkrade)

Opstellingen
Roda JC Kerkrade:
Kurto; Monteyne, Biemans (83’ Lebedynski), Danilo, Tamata; Donald, Delorge (79’ Sutchuin), Bonevacia, Fledderus; Malki en Demouge.
Feyenoord: Mulder; Janmaat, De Vrij, Mathijsen, Martins Indi; Clasie, Immers, Vilhena; Schaken (88’ Vormer), Pellè en Boëtius (77’ Verhoek).