Feyenoord blijft in spoor van koploper

In een speelronde waarin geen van de directe concurrenten om de titel punten heeft laten liggen, heeft ook Feyenoord drie belangrijke punten kunnen bijschrijven. De ploeg van trainer Ronald Koeman boekte een 2-1 overwinning op FC Utrecht en bleef daarmee voor de 24ste wedstrijd op rij ongeslagen in De Kuip. Feyenoord dankte de overwinning aan doelpunten van Graziano Pellè en Daryl Janmaat.
Feyenoord ging met een verdiende voorsprong de rust in, maar desondanks zochten de spelers na de eerste helft de kleedkamer op met bedrukte gezichten. Dat had voor een deel te maken met een forse tegenvaller die de ploeg kort voor rust kreeg te verwerken. Pellè kreeg toen een makkelijk gegeven gele kaart van scheidsrechter Richard Liesveld. Dat was de vijfde van het seizoen voor de spits, die daardoor geschorst is voor de aanstaande uitwedstrijd tegen sc Heerenveen.

Dat Pellè node gemist zal worden in Friesland, was eerder tijdens de eerste helft nog maar eens duidelijk geworden. Opnieuw liet de spits zien dat hij van onschatbare waarde is geworden voor Feyenoord, door zijn ploeg na een half uur spelen aan een voorsprong te helpen. Pellè werd toen in het strafschopgebied bereikt door Ruben Schaken, die de bal op het middenveld had onderschept nadat Anouar Kali een verkeerde breedtepass had gegeven. De clubtopscorer bleef vervolgens uiterst koel door eerst zijn tegenstander uit te kappen en de bal daarna in de korte hoek binnen te schieten.

Dat hiermee direct de ruststand was bepaald, was mede te wijten aan een aantal eerdere discutabele beslissingen van de scheidsrechter. Zo liet hij overtredingen op achtereenvolgens Ruben Schaken en Jean-Paul Boëtius in het strafschopgebied van FC Utrecht onbestraft. Met name de actie van Boëtius had een beter lot verdiend. De vleugelspits had zichzelf met een indrukwekkende slalom toegang tot het zestienmetergebied verschaft, maar hij kon zijn knappe staaltje niet bekronen met een doelpunt omdat hij pootje werd gehaakt.

Hoewel FC Utrecht in de eerste helft nauwelijks gevaarlijk was geweest, was de marge waarmee Feyenoord de tweede helft begon nog geen geruststellende. De ploeg van Koeman had voor de rust weliswaar weinig te duchten gehad van de voorhoede van de bezoekers, maar wist dat FC Utrecht zich niet zonder slag of stoot zou neerleggen bij een nederlaag.

Dat bleek ook in de tweede helft, toen de bezoekers fel uit de startblokken kwamen en profiteerden van de eerste de beste misstap in de defensie van Feyenoord. Dat gebeurde na een uur spelen, toen Stefan de Vrij zich verkeek op de instormende Cedric van de Gun. Waar De Vrij achteraf gezien de bal in de tweede ring had moeten werken, maakte hij één kapbeweging te veel, waarmee de bal precies voor de voeten van de Utrecht-spits terecht kwam. Die twijfelde niet en schoot hard in het dak van het doel: 1-1.

Met de gelijkmaker leek Van der Gun Feyenoord in een lastig parket te brengen, alleen hadden de bezoekers daarmee buiten Janmaat gerekend. De verdediger straalde bij de eerstvolgende aanval van Feyenoord een enorme vastberadenheid uit, toen hij de diepte zocht en een één-twee met Schaken aanging. De doortastendheid van Janmaat werd beloond, want hij kreeg de bal terug en passeerde doelman Robbin Ruiter met een hard en laag schot.

Met die treffer toonde Feyenoord veerkracht die nodig was om de overwinning veilig te stellen. De ploeg kwam in het restant van de wedstrijd, afgezien van een afstandschot van Dave Bulthuis dat naast het doel eindigde, niet meer in de problemen kon zo drie belangrijke punten bijschrijven.

Feyenoord – FC Utrecht 2-1