Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Feyenoord vraagt groen licht voor nieuw stadion

Feyenoord heeft woensdagochtend de definitieve plannen voor een nieuw te bouwen stadion gepresenteerd aan de gemeente Rotterdam. Namens de voltallige Feyenoord-familie leverden Jan van Merwijk, Eric Gudde en Wim Voots het ruim 250 pagina’s tellende boekwerk in op het stadhuis, met het verzoek aan de gemeenteraad om in te stemmen met de bouw van een nieuw stadion op Varkenoord.
Feyenoord wil een volledig nieuw stadion bouwen waarin plaats is voor 63.000 toeschouwers en waarin de unieke sfeer van de huidige Kuip wordt geëvenaard en zo mogelijk nog verbeterd. De club verlangt voor haar plan van de gemeente geen steun in de vorm van geld, maar vraagt een garantstelling voor een bij derden af te sluiten lening van 165 miljoen euro. Met zo’n gemeentegarantie kan de Feyenoord-familie bij externe financiers tegen aanzienlijk gunstiger voorwaarden geld lenen. De gemeente wordt ook gevraagd mee te werken aan de wijziging van bestemmingsplannen om zo de bouw mogelijk te maken. Feyenoord hoopt op besluitvorming vóór de zomer van 2013 zodat VolkerWessels in 2016 met de bouw kan beginnen. Feyenoord streeft er naar in 2018 haar eerste wedstrijd te spelen in het nieuwe stadion.



In Rotterdam wordt al de nodige jaren gesproken over de noodzaak van een nieuw stadion voor Feyenoord. De huidige Kuip is ondanks de unieke sfeer volgens de voltallige Feyenoord-familie om vele redenen aan vervanging toe. ‘We snappen de sentimenten’, verklaart Feyenoords algemeen directeur Gudde. ‘Sterker nog, die sentimenten voelen we zelf ook. Het idee de imposante Kuip te moeten verlaten, is echt een hele vervelende. Ook wij zijn hier bijna allemaal als kind al aan de hand van onze vader of moeder voor het eerst naartoe gekomen en hebben er vele onvergetelijke momenten meegemaakt… Na grondige bestudering van de inmiddels zeer vele renovatieplannen moet je echter vaststellen dat de 75-jarige Kuip na de verbouwingen in 1994 nog een derde keer ingrijpend onder handen nemen de club nauwelijks verder gaat helpen en al helemaal niet op de langere termijn.’

‘Veel clubs met modernere stadions zijn Feyenoord qua begroting voorbij gestreefd door de vele extra inkomsten die je uit zo’n nieuw stadion haalt’, vult stadiondirecteur van Merwijk aan. ‘Dit is het geval op wedstrijddagen met hogere toeschouwersaantallen, betere horecavoorzieningen en veel meer mogelijkheden voor de zakelijke markt. Maar dit geldt zeker ook voor de ruim 330 dagen per jaar dat er niet wordt gevoetbald. Met een nieuw stadion kun je veel meer evenementen organiseren zoals concerten, family-entertainment, congressen en beurzen. Dat levert zowel de club als de stad veel extra inkomsten op en zorgt met 200 fulltime banen bovendien voor een stijging van de structurele werkgelegenheid’, weet Van Merwijk.



Ook op het zich bij Feyenoord stormachtig ontwikkelende terrein van het maatschappelijk betrokken ondernemen zullen volgens Feyenoord-directeur Gudde in een nieuw stadion ‘reuzenstappen worden gezet waar we in De Kuip nu al aan alle kanten tegen de grenzen aanlopen.’ Zo is er door de beperkte ruimte nu bijvoorbeeld maar één klaslokaal beschikbaar voor kinderen die het lastig hebben op de eigen school. Gudde: ‘In een nieuw stadion hebben we veel meer mogelijkheden om de gemeente nog meer te helpen om grote problemen zoals schoolverzuim en obesitas onder de jeugd succesvol te bestrijden.’

Voor alle supporters die geïnteresseerd zijn in de ambitieuze nieuwbouwplannen opent Feyenoord later vandaag een speciale website. Op www.hetnieuwestadion.nl worden het volledige plan, een samenvatting van het plan en een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden geplaatst. Ook kunnen supporters er hun ideeën en suggesties kwijt voor het nieuwe stadion en kan men een indruk krijgen van vergelijkbare projecten in Nederland.