Pellè opnieuw goud waard voor Feyenoord

Feyenoord keert tenminste voor een dag terug in de top drie van eredivisie. De ploeg van trainer Ronald Koeman opende vrijdagavond de 29ste speelronde met een 1-0 overwinning op VVV-Venlo en kan het komende weekend rustig afwachten wat de concurrentie gaat doen. De zege op VVV kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Feyenoord had het met name in de eerste helft lastig in De Kuip, maar wist na rust de drie punten veilig te stellen door een fraai doelpunt van clubtopscorer Graziano Pellè.
Dat Erwin Mulder tot aan de rust kon uitgroeien tot belangrijkste speler aan Feyenoord-zijde, was veelzeggend over het verloop van de eerste helft. Feyenoord had weliswaar het meeste balbezit in De Kuip, maar de grootste kansen in de eerste 45 minuten waren voor de bezoekers. Het was vooral te danken aan Mulder dat dit geen voorsprong opleverde voor VVV.

De keeper verrichtte halverwege de eerste helft zijn belangrijkste redding, toen hij oog in oog kwam te staan met zijn voormalige ploeggenoot Ricky van Haaren. De middenvelder had na een snelle counter van VVV alle tijd om de bal binnen te schuiven, maar zag zijn schot naast getikt worden. Eerder in de wedstrijd had Mulder zijn waarde al bewezen door een afstandschot van dezelfde Van Haaren te pareren.

Feyenoord kwam zodoende een week na de nederlaag in Heerenveen opnieuw moeilijk in haar eigen spel, waarbij aangetekend moest worden dat de ploeg met vrijwel een geheel nieuw middenveld speelde. Zo kreeg Harmeet Singh vanwege het ontbreken van de geschorste Jordy Clasie en de geblesseerde Lex Immers zijn eerste basisplaats van het seizoen, terwijl Tonny Vilhena doorschoof naar de positie achter de spits.

De ploeg oogde in die formatie met name in balbezit onwennig. Zo was de aansluiting richting de voorhoede niet optimaal, terwijl Feyenoord bovendien te vaak de moeilijkste oplossing koos aan de bal. Een doelpunt had uitkomst kunnen brengen voor het elftal, maar afgezien van verschillende schoten van afstand kwam Feyenoord tot de rust niet verder dan een kopbal van de van een schorsing teruggekeerde Graziano Pellè die op het dak van het doel eindigde.

Het duurde uiteindelijk tot het laatste half uur van de wedstrijd voordat Feyenoord het initiatief in de wedstrijd serieus naar zich toe wist te trekken. De hoop was daarbij voor een groot deel gevestigd op Pellè. Waar Feyenoord via de combinatie lastig in de buurt van het doel van VVV kwam, zocht de ploeg steeds vaker de aanval via de lange bal.

Pellè beschaamde het vertrouwen niet en eiste andermaal een hoofdrol op. De spits die een week eerder nog node was gemist tegen Heerenveen, brak zoals zo vaak dit seizoen de ban voor Feyenoord. Op aangeven van de jarige Joris Mathijsen kopte hij twintig minuten voor tijd knap raak, wat zijn 22ste doelpunt van het seizoen betekende.

De voorsprong van Feyenoord kwam in de laatste twintig minuten niet meer in gevaar. Daardoor kon het legioen na het laatste fluitsignaal opgelucht ademhalen, in de wetenschap dat Feyenoord met nog vijf wedstrijden te spelen volop mee blijft doen in de top van de eredivisie.

Feyenoord – VVV-Venlo 1-0