Winst voor beloften in kleine klassieker

Jong Feyenoord/Excelsior heeft dinsdagavond voor enkele honderden toeschouwers op Woudestein de kleine klassieker tegen Jong Ajax met 2-1 gewonnen. De ploeg van coach Giovanni van Bronckhorst keek bij rust nog tegen een 0-1 achterstand aan, maar stelde de overwinning uiteindelijk veilig dankzij een sterke tweede helft waarin Mitchell Te Vrede en invaller Elvis Manu wisten te scoren. Richard Stolte viel na een uur spelen geblesseerd uit.
Jong Feyenoord/Excelsior mocht het zichzelf aanrekenen dat één van de kleinste spelers op het veld na een halfuur spelen met een kopbal de score opende namens de bezoekers. Een hoekschop werd bij de eerste paal niet goed weggewerkt, waardoor Lesly de Sa de bal bij de tweede paal zomaar binnen kon lopen.

Het doelpunt was tegen de verhoudingen op het veld in, want Jong Feyenoord/Excelsior was in de eerste helft veruit de gevaarlijkste ploeg. Dat dit geen doelpunt opleverde, was vooral te danken aan de afwerking. Zo kreeg Mitchell Te Vrede al na drie minuten een opgelegde kopkans, die naast het doel eindigde. Halverwege de eerste helft was Te Vrede het eindstation van de fraaiste aanval van de thuisploeg voor rust, maar opnieuw ging zijn kopbal naast. Bovendien zag John Goossens kort voor rust een zelf verdiende vrije trap van afstand net naast het doel getikt worden door doelman Chiel Kramer.

Voor Goossens was dat direct een van de laatste wapenfeiten van de wedstrijd, want de middenvelder die afgelopen vrijdag nog als invaller in het veld kwam in het duel van Feyenoord met VVV-Venlo stond zijn plaats voor de tweede helft af aan Elvis Manu. De linksbuiten, die dit seizoen door Feyenoord is uitgeleend aan Excelsior, maakte daarmee zijn rentree nadat hij begin maart geblesseerd raakte.

Hoe gretig de aanvaller was, bleek vooral toen hij een kwartier voor tijd goed doorging richting het doel van Jong Ajax. Doelman Kramer verslikte zich daar volledig in de snelheid van Manu en zag uiteindelijk hoe de linksbuiten de bal van dichtbij binnen mocht tikken.

Daarmee zette Manu zijn ploeg voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong, want even eerder had Te Vrede al voor de verdiende gelijkmaker getekend. De spits, die voor rust nog verschillende grote kansen had laten liggen, kreeg na een hoge voorzet opnieuw veel vrijheid en kopte de bal hard langs de doelman.

Jong Ajax stelde daar in de tweede helft niet bijster veel tegenover, al wist invaller Jody Lukoki wel tot twee keer toe de paal te raken. Omdat Kostas Lamprou bovendien in de slotfase een passend antwoord had op een afstandschot van Thulani Serero, kwam de voorsprong van Jong Feyenoord/Excelsior niet meer in gevaar.

Jong Feyenoord/Excelsior – Jong Ajax 2-1