Feyenoord laat kostbare punten liggen in Waalwijk

Feyenoord heeft zondagmiddag twee dure punten laten liggen in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. De ploeg van trainer Ronald Koeman bleef in het Mandemakers Stadion steken op een 1-1 gelijkspel, waardoor het naliet om goede zaken te doen in de strijd om de bovenste plaatsen in de eredivisie. Graziano Pellè zette Feyenoord al vroeg in de wedstrijd uit een strafschop nog wel op voorsprong, waarna Sander Duits tien minuten na rust voor de gelijkmaker tekende.

In de wetenschap dat nummer drie Vitesse al puntenverlies (3-3 bij Roda JC Kerkrade) had geleden en dat PSV en Ajax het later op de middag nog tegen elkaar zouden opnemen, reisde Feyenoord met grote belangen af naar Waalwijk. Een overwinning zou naast het stijgen van minimaal één plaats op de ranglijst ook prima perspectief bieden voor de resterende finales in de eredivisie.

Maar zoals trainer Ronald Koeman in aanloop naar het duel al had aangegeven was het voor zijn ploeg vooral zaak om naar zichzelf te kijken, zeker omdat er met RKC Waalwijk, dat de punten in verband met de strijd tegen play-offs om promotie/degradatie hard nodig had, een lastige tegenstander wachtte in het Mandemakers Stadion. Dat bleek al tijdens de eerste helft, toen het elftal van Koeman, waar John Goossens voor het eerst dit seizoen een basisplaats had in een competitiewedstrijd, moeite had om een opening te vinden in de Waalwijkse defensie.

Daarvoor speelde de ploeg in een te laag tempo, terwijl ook het slecht bespeelbare veld niet uitnodigde voor vlot combinatiespel. In dat opzicht was het geen verrassing dat het enige doelpunt van de eerste helft voortkwam uit een strafschop. Ruben Schaken was aan de zijkant van het strafschopgebied Ard van Peppen te snel af, waarna de linksback van RKC niets anders kon dan de snelle aanvaller onderuit halen. Pellè, die bij afwezigheid van Lex Immers plaatsnam achter de bal, maakte vanaf elf meter geen fout en schoot de bal onberispelijk langs doelman Jeroen Zoet.

Het doelpunt van Feyenoord was een van de spaarzame hoogtepunten van de eerste helft, waarin weinig kansen voor beide ploegen vielen te noteren. De ploeg van Koeman was weliswaar een stuk dreigender dan de thuisploeg, maar verder dan enkele pogingen van afstand van Pellè (zijnet) en Daryl Janmaat (op de vuisten van doelman Zoet) kwam het niet.

Omdat RKC daar voor rust geen enkele mogelijkheid tegenoverstelde leek er geen vuiltje aan de lucht voor Feyenoord, wat anders werd op het moment dat de Sander Duits kort na rust uit het niets de gelijkmaker op het scorebord zette. De middenvelder kon over de as van het veld ongehinderd opstomen naar de rand van Feyenoords strafschopgebied, waar hij met een schuiver in de rechterhoek doelman Erwin Mulder passeerde: 1-1.

Even leek het of de Waalwijkers daardoor vleugels kregen en op jacht gingen naar meer, maar al snel kreeg Feyenoord, met Immers als vervanger van Goossens in de ploeg, de grip op het duel terug. De jacht op een nieuwe voorsprong werd daarmee geopend en doordat de ploeg in een flink hoger tempo speelde dan voor rust, ontstonden er kansen voor de Rotterdammers. Zo zag Stefan de Vrij zijn kopbal rakelings naast gaan en schoot Pellè uit de draai hard over het doel van Zoet.

Door het meer en meer inzakkende RKC kreeg Feyenoord in de laatste tien minuten van de wedstrijd steeds minder ruimte om tot een uitgespeelde aanval te komen, terwijl de doortikkende klok ervoor zorgde dat de onzorgvuldigheid in het spel toenam. Alle druk op het vijandelijke doel ten spijt bleef de ploeg van Koeman daardoor steken op een 1-1 gelijkspel, wat zeer kostbaar puntenverlies betekende in de strijd om de bovenste plaatsen in de eredivisie.

RKC Waalwijk – Feyenoord 1-1

13’ 0-1 Pellè (strafschop)