Feyenoord doet goede zaken in jacht op tweede plaats

Dankzij een 2-0 overwinning op directe concurrent Vitesse is Feyenoord zondag opgeklommen naar de derde plaats op de ranglijst. De bezoekers uit Arnhem werden verslagen dankzij doelpunten van Graziano Pellè en Lex Immers, waardoor Feyenoord met nog drie wedstrijden te spelen op een gelijk aantal punten staat met PSV. De 2-0 winst was een juiste afspiegeling van de verhoudingen op het veld, want Feyenoord had op alle fronten en overwicht ten opzichte van Vitesse. Jordy Clasie moest na ruim een uur spelen het veld geblesseerd verlaten.
Trainer Ronald Koeman had John Goossens aangewezen als vervanger van de geblesseerde Jean-Paul Boëtius. Dat bleek een goede keuze, want als hangende linksbuiten, die geregeld naar binnen trok, had hij niet alleen in aanvallend opzicht een belangrijke rol, maar ook verdedigend droeg hij geregeld zijn steentje bij.

Goossens was bovendien betrokken bij de eerste twee grote mogelijkheden voor Feyenoord in de wedstrijd. Na tien minuten spelen zag De Kuip voor het eerst zijn befaamde afstandschot vol effect, dat net naast het doel zeilde. Niet veel later bracht Goossens via een goede combinatie Pellè voor het eerst in de wedstrijd in stelling. Nadat het schot van de spits gered werd door Piet Velthuizen, schoot Lex Immers uit de rebound net naast.

Met de twee kansen was de toon gezet, want Feyenoord was de gehele wedstrijd de sterkste ploeg op het veld. Waar Vitesse - dat het moest stellen zonder de twee sterkhouders Wilfried Bony en Marco van Ginkel - niet verder kwam dan een schot van Renato Ibarra dat knap werd gered door Erwin Mulder, kreeg Feyenoord alleen al in de eerste helft een handvol kansen. De ploeg wachtte daarbij telkens geduldig het juiste moment af om toe te slaan.

Op die manier kwam kort voor rust ook de verdiende voorsprong tot stand. Goed combinatiespel leidde tot een voorzet vanaf rechts die door Lex Immers werd doorgekopt richting Pellè. De spits tikte de bal over zijn directe tegenstander Tomas Kalas heen, waarbij scheidsrechter Bas Nijhuis hands constateerde van de verdediger. Het gevolg was dat Pellè even later vanaf elf meter aan mocht leggen en de bal hard en laag binnen kon schieten.

Daarmee bezorgde hij Feyenoord direct het vertrouwen om de tweede helft door te gaan op de ingeslagen weg. De ploeg werd daarbij extra gesterkt doordat kort na rust de score werd verdubbeld, na opnieuw een snelle uitbraak via Pellè en Ruben Schaken. De laatste mocht een schot lossen, dat uiteindelijk via een verdediger voor de voeten van Immers belandde. De middenvelder schoot beheerst binnen en maakte daarmee zijn eerste doelpunt sinds 16 december van vorig jaar.

Na de 2-0 leek Vitesse weinig vertrouwen meer te hebben in een goede afloop, wat Feyenoord de gelegenheid bood om de wedstrijd rustig uit te voetballen. De ploeg deed dat in het laatste half uur professioneel en kwam, in de wetenschap dat komende drie wedstrijden de tweede plaats binnen handbereik is, geen moment meer in problemen.

Feyenoord – Vitesse 2-0
39’ 1-0 Pellè (strafschop)
50’ 2-0 Immers

Scheidsrechter: Nijhuis

Geel: Van Aanholt, Kalas (Vitesse)

Feyenoord: Mulder; Janmaat, De Vrij, Mathijsen, Martins Indi; Clasie (65’ Vormer), Immers, Vilhena; Schaken, Pellè en Goossens (84’ Leerdam).
Vitesse: Velthuizen; Kalas, Kashia, Van der Heijden, Van Aanholt; Kakuta, Pröpper, Janssen; Ibarra, Reis (63’ Qazaishvili) en Havenaar.