Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Feyenoord tankt vertrouwen na zege op Vitesse

Ronald Koeman keek vrijdag tijdens de besloten training van Feyenoord tevreden toe toen zijn selectie het afsluitende partijspel speelde. De trainer zag dat het vertrouwen in de ploeg was toegenomen ten opzichte van de afgelopen weken. Dat had alles te maken met de overwinning op Vitesse van afgelopen zondag, die volgde op drie duels op rij waarin Feyenoord niet haar niveau haalde. ‘Als speler en als team konden we zo’n prestatie goed gebruiken na een aantal mindere wedstrijden’, vertelde Koeman vrijdagmiddag in De Kuip.
Met de winst op Vitesse blijft Feyenoord volop meedoen in de race om de tweede plaats. De ploeg staat in punten gelijk met nummer twee PSV, maar heeft alleen een minder goed doelsaldo. Koeman rekent er nog steeds op dat drie overwinningen in de laatste drie wedstrijden volstaan voor Feyenoord om de tweede plaats te grijpen. Dat komt ook doordat PSV nog op bezoek moet bij FC Twente. ‘Twente is erbij gebaat dat PSV geen tweede wordt’, vertelde Koeman.
 
Voor Feyenoord telt op de eerste plaats het treffen met Heracles van komende zondag. De bezoekers komen zonder veel druk naar de volledig uitverkochte Kuip, want na de 4-0 zege op RKC Waalwijk van vorige week is de ploeg zeker van lijfsbehoud in de eredivisie. ‘Heracles kan dus vrijuit voetballen’, erkende Koeman. ‘Normaal gesproken is het een ploeg die aanvallend wil spelen, al hebben ze met hun speelwijze ook klapjes opgelopen.’
 
Koeman kan tegen Heracles net als een week eerder tegen Vitesse geen beroep doen op de geblesseerden Kostas Lamprou en Jean-Paul Boëtius. De positie van Boëtius werd tegen Vitesse overgenomen door John Goossens, tot tevredenheid van de trainer. ‘Met name in de eerste helft was John betrokken bij verschillende gevaarlijke acties’, vertelde hij. ‘Hij vult de positie anders in dan Cissé of Boëtius. John heeft minder snelheid, maar heeft aan de andere kant juist meer vastigheid in zijn spel. Soms speelt hij als een vierde middenvelder, daar moet een tegenstander op reageren.’
 
DE TEGENSTANDER
 
Door de klinkende 4-0 overwinning op concurrent RKC Waalwijk van afgelopen week vergrootte Heracles Almelo de voorsprong op nummer zestien Roda JC Kerkrade tot tien punten, een gat dat met nog drie speelrondes te gaan onoverbrugbaar is. Daarmee verzekerde de club zich van lijfsbehoud en komt het ook komend seizoen uit op het hoogste niveau.
 
‘Een prestatie van formaat’, zo beoordeelde trainer Peter Bosz het feit dat Heracles komend jaar voor het negende seizoen op rij actief zal zijn in de eredivisie. Die mening baseerde de voormalig technisch directeur en oud-speler van Feyenoord deels op de begroting van de club, die al enkele jaren als een van de laagste van Nederland staat genoteerd.
 
Een ander argument dat Bosz kan aanvoeren om de waarde van zijn woorden te onderstrepen is dat er tijdens de winterstop twee dragende spelers uit Almelo vertrokken. Anderlecht, topclub in België, plukte Samuel Armenteros, die op dat moment al negen keer had gescoord, weg uit Almelo, terwijl de jarenlange vaste waarde Willy Overtoom de overstap maakte naar AZ.
 
Aangezien er door de clubleiding geen directe vervangers werden aangetrokken voor het tweetal, is de huidige negende plaats inderdaad knap te noemen. In de thuiswedstrijd tegen RKC was ook het verzorgde veldspel waar Heracles jarenlang om bekend stond bij vlagen weer te bewonderen, iets wat de ploeg aankomende zondag zeker ook in De Kuip zal willen laten zien.
 
Feyenoord – Heracles Almelo
Zondag 28 april om 14.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Van Boekel
 
Statistieken
 
Thuis
02/05/2012 Feyenoord – Heracles 4-1
12/02/2011 Feyenoord – Heracles 2-1
14/03/2010 Feyenoord – Heracles 1-1
12/04/2009 Feyenoord – Heracles 5-1
02/12/2007 Feyenoord – Heracles 6-0
 
Uit
26/08/2012 Heracles - Feyenoord 1-2          
21/08/2011 Heracles - Feyenoord 1-1
22/08/2010 Heracles - Feyenoord 1-1
16/08/2009 Heracles - Feyenoord 0-1
31/08/2008 Heracles - Feyenoord 3-1