Feyenoord walst over Heracles Almelo

Feyenoord heeft zondag voor een groot feest gezorgd in De Kuip door de voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen met 6-0 te winnen van Heracles Almelo. De ploeg van trainer Ronald Koeman wist de bezoekers al voor rust op de knieën te krijgen, door doelpunten van Graziano Pellè (2x), John Goossens en Lex Immers. Na rust liet Feyenoord het tempo wat zakken, maar wist nog twee keer te scoren via Ruben Schaken en opnieuw Goossens. Heracles-keeper Remko Pasveer kreeg op slag van rust rood na het neerhalen van de doorgebroken Schaken.
Voor Heracles Almelo stond er weinig meer op het spel in De Kuip. De ploeg van trainer Peter Bosz had zichzelf een week eerder verzekerd van lijfsbehoud in de eredivisie, waardoor Bosz in de aanloop naar het treffen met Feyenoord al aankondigde dat zijn elftal frank en vrij kon gaan voetballen in Rotterdam. De trainer zal op het moment dat hij die woorden uitsprak alleen niet hebben gedacht dat zijn spelers die boodschap zo letterlijk zouden opvatten als zij zondag lieten zien.

Heracles speelde namelijk vanaf het eerste fluitsignaal vol op de aanval en leek daarbij helemaal te vergeten dat ook verdedigen een wezenlijk onderdeel vormt van het voetbalspel. Het gevolg was dat telkens als Feyenoord de bal veroverde, de voorhoede direct één op één kwam te staan. Ook nadat de Heracles na twintig minuten op achterstand kwam door een schitterend in de kruising binnengeschoten vrije trap van Goossens kwam er geen enkele verandering in de speelwijze van de bezoekers.

Feyenoord kon op die manier het aantal doelpogingen in de eerste helft opvoeren tot meer dan vijftien, waarbij sommige kansen kinderlijk eenvoudig tot stand kwamen. Dat was bijvoorbeeld het geval toen Lex Immers op slag van rust Ruben Schaken de diepte in mocht sturen. De aanvaller was aan het zicht van zijn bewakers ontsnapt, waardoor de toch al ongelukkig keepende Remko Pasveer geen andere mogelijkheid zag dan op de voeten van Schaken te duiken. Het gevolg was een strafschop die door Pellè feilloos achter de ingevallen Brian van Loo werd geschoten.

Voor Pellè was dat al zijn tweede doelpunt in de eerste helft, want de spits had na een half uur spelen voor het hoogtepunt in de wedstrijd gezorgd. De clubtopscorer kreeg de bal even buiten het strafschopgebied in bezit, draaide en schoot de bal vervolgens verwoestend hard in dezelfde kruising als Goossens tien minuten eerder uit een vrije trap had gedaan.

Heracles hield ook na die goal alle poorten richting het eigen doel openstaan, waar Feyenoord al een paar minuten later dankbaar gebruik van maakte. Daryl Janmaat koos toen de diepte en kon de bal vanaf de achterlijn voorgeven op Immers, die volledig over het hoofd werd gezien door verdediger Ben Rienstra en vrij kon binnenschieten.

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld, hoewel Heracles voor de tweede helft alsnog een extra verdediger in het veld bracht en zich ver terugtrok op eigen helft. Het bleef desondanks eenrichtingsverkeer in De Kuip, alleen was het aantal kansen dat dit opleverde voor Feyenoord iets kleiner dan voor rust.

Voor het legioen was dat geen reden om het feest van de overwinning niet nog tijdens de tweede helft al te vieren, onder meer met de wave die verschillende keren rondging. De feestvreugde werd nog eens vergroot door twee doelpunten die in de tweede helft vielen. Schaken omspeelde tien minuten na rust uit een steekpass van Goossens de keeper en kon vrij binnenschieten. Ruim tien minuten later waren de rollen omgedraaid, toen Schaken een niet te missen voorzet gaf die door Goossens in een leeg doel binnen werd gekopt.

Feyenoord – Heracles Almelo 6-0
19’ 1-0 Goossens
30’ 2-0 Pellè
33’ 3-0 Immers
45+1’ 4-0 Pellè (strafschop)
55’ 5-0 Schaken
68’ 6-0 Goossens

Scheidsrechter: Van Boekel

Geel: Martins Indi (Feyenoord), Vujicevic (Heracles Almelo)

Rood: Pasveer (45’, Heracles Almelo)

Feyenoord: Mulder; Janmaat, De Vrij, Mathijsen (59’ Nelom), Martins Indi; Clasie (77’ Verhoek), Immers, Vilhena (59’ Vormer); Schaken, Pellè en Goossens.
Heracles Almelo: Pasveer; Koenders, Rienstra, Schenkeveld; Quansah, Vejinovic (46’ Veldmate), Vujicevic, Paljic (45+1’ Van Loo); Bruns, Castillion (84’ Gouriye) en Everton.