Pellè kopt Feyenoord naar derde plaats

Feyenoord heeft zich geplaatst voor de play-off ronde van de Europa League. In de laatste competitiewedstrijd van het seizoen volstond een 1-0 overwinning op NAC Breda om de derde plaats in de eredivisie veilig te stellen. Het enige doelpunt in de wedstrijd werd na een uur spelen gemaakt door Graziano Pellè, die daardoor het seizoen besluit met 27 goals. Door de winst op NAC is Feyenoord het hele seizoen 2012-2013 ongeslagen in De Kuip. Dat lukte Feyenoord voor het laatst in het seizoen 1996-1997. Mitchell Te Vrede maakte tegen NAC als invaller zijn debuut in Feyenoord één.

In de jacht op de derde plaats was er bij rust om twee redenen goed nieuws te melden. Niet alleen was Feyenoord in de eerste helft eenvoudig overeind gebleven tegen NAC Breda, dat tot aan de rust geen enkele kans wist te creëren, maar ook was directe concurrent Vitesse in eigen huis op achterstand gekomen tegen VVV-Venlo.

Waar Feyenoord minder tevreden over kon zijn, was het spelpeil van de eerste helft. De ploeg van Koeman had een veldoverwicht, maar kwam wat kansen betreft niet verder dan een paar speldenprikken. Alleen na een half uur spelen leek het even of er een doelpunt in de lucht hing, toen de bal uit een klutssituatie na een hoekschop achter keeper Ten Rouwelaar verdween, maar van de lijn gered werd door een verdediger.

Uit een soortgelijke situatie viel na een uur spelen het enige doelpunt van de wedstrijd. Wederom kwam de hoekschop van John Goossens, die de vrijstaande Pellè vond. Met een kopbal passeerde de spits de keeper, maar de bal werd nog weggekopt door Tim Gilissen. De grensrechter constateerde dat dit van achter de doellijn was gebeurd, waardoor na overleg met de scheidsrechter een doelpunt werd toegekend. Voor Pellè, wiens ouders uit Italië waren overgekomen om de laatste competitiewedstrijd van het seizoen van hun zoon te zien, was het zijn 27ste goal van de competitie.

Daarmee had Feyenoord de voorsprong waarmee de ploeg niet meer afhankelijk was van het resultaat van de wedstrijd in Arnhem. De goal was extra kostbaar, omdat Feyenoord kort na rust nog goed was weggekomen bij de grootste kans die NAC in de wedstrijd kreeg. Nadat Stefan de Vrij de bal verspeelde aan Anthony Lurling op het moment dat er weinig rugdekking was, kwam uiteindelijk Rick ten Voorde oog in oog met Erwin Mulder. De keeper kwam goed uit en werd de winnaar van het rechtstreekse duel.

Feyenoord kreeg in het laatste kwartier van de wedstrijd grote kansen om een hogere score neer te zetten. NAC mocht vooral keeper Ten Rouwelaar danken dat dit niet lukte. Zo stuitten Lex Immers, Ruben Schaken en invaller Wesley Verhoek allen van dichtbij op de doelman. Die had kort voor tijd geen kans toen Ruud Vormer een vrije trap over de muur heen krulde, maar de bal eindigde op de lat.

Hoewel er geen doelpunt meer viel in De Kuip, was er toch voor het laatste fluitsignaal nog één keer een daverend applaus te horen van Het Legioen. Dat was in de slotminuut, toen Pellè een publiekswissel kreeg van Ronald Koeman. De Italiaanse spits, die werd vervangen door de debuterende Te Vrede, werd daarmee bedankt voor zijn grote verdiensten in het seizoen dat Feyenoord op de derde plaats eindigt.

Feyenoord – NAC Breda 1-0