Feyenoord lijdt kleine nederlaag in oefenduel

Feyenoord heeft woensdagavond een kleine nederlaag geleden in het oefenduel met Hellas Verona. In het Stadio Briamasco in Trento verloor de ploeg van trainer Ronald Koeman met 1-0 door een treffer van Luca Toni. De Italiaanse spits bepaalde al na zeven minuten spelen de eindstand van het duel, waarin Feyenoord ondanks een overwicht niet tot scoren kwam.

Dat een overwicht ten opzichte van een Italiaanse tegenstander allesbehalve bepalend voor het scoreverloop hoeft te zijn, ondervond Feyenoord al halverwege het duel in het benauwde Trento. De ploeg van Koeman had na 45 minuten spelen niet alleen meer doelkansen gecreëerd dan Hellas Verona, ook het balbezitpercentage was met zestig procent flink in het voordeel van de Rotterdammers.
Op het scorebord stond desondanks een tussenstand van 1-0 in het voordeel van de Italianen, die de voorsprong hadden verkregen door een doelpunt van Luca Toni. Al na zeven minuten spelen bediende Gomez Taleb hem door de bal net over het hoofd van aanvoerder Stefan de Vrij te plaatsen, waarna de spits met een hard schot in de lange hoek afrondde.

Door die vroege tegenslag was het des te knapper dat Feyenoord vervolgens steeds beter in de wedstrijd kwam. Hoewel de ploeg duidelijk even tijd nodig had om de schroom van zich af te werpen, kwam het met name in het laatste kwartier van de eerste helft steeds dichter in de buurt van het doel van Hellas.
Het had zomaar kunnen leiden tot de gelijkmaker, ware het niet dat doelman Rafael zich onderscheidde met enkele knappe reddingen.

Eerst bokste hij een inzet van de mee opgekomen Daryl Janmaat tot hoekschop, om enkele minuten later Graziano Pellè van score af te houden. De spits nam een hoge bal op knappe wijze aan, om vliegenvlug uit de draai kiezelhard uit te halen. De doelman wist het schot ternauwernood over de lat te tikken.

De mogelijkheid betekende het laatste wapenfeit van Pellè, die bij aanvang van het tweede bedrijf was vervangen door Mitchell Te Vrede. Met hem in de spits trachtte Feyenoord op dezelfde voet door te gaan als het laatste gedeelte van de eerste helft. Ondanks het vele balbezit was het vanwege de in fases ver inzakkende tegenstander moeilijk om openingen te vinden.

Daardoor bleven mogelijkheden als voor rust uit voor Feyenoord, dat bovendien waakzaam moest zijn voor de gevaarlijke tegenstoten van Hellas. Omdat de defensie geconcentreerd bleef verdedigen, bleef het gevaar dat daaruit ontstond beperkt tot een mogelijkheid voor invaller Cacia, die de bal in de handen van doelman Mulder gleed.

Met een groot aantal verse krachten probeerde Koeman zijn ploeg in de slotfase van het duel nog van nieuwe impulsen te voorzien. Invaller Elvis Manu was tien minuten voor tijd nog het dichtst bij een treffer, nadat hij vanaf de linkerkant naar binnen was getrokken en hard in de handen van doelman Nicolai schoot.
Dat Feyenoord tot de laatste minuut van het oefenduel bleef gaan voor een goed resultaat was een compliment waard,  zeker gezien de zware trainingsarbeid die de spelers tot dan toe al hadden verricht op het trainingskamp in Italië. Alle inspanningen ten spijt kon de ploeg van Koeman niet voorkomen dat het met een kleine nederlaag het veld afstapte.

Hellas Verona – Feyenoord 1-0