Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Koeman: ‘Zondag bewijzen dat we er klaar voor zijn’

Op het moment dat Ronald Koeman vrijdag werd gevraagd of Feyenoord klaar is voor de competitiestart, liet de trainer eerst zijn gevoel spreken. Dat gevoel vertelde hem, mede ingegeven door de prima generale repetitie tegen Getafe CF, dat zijn elftal er zondag zal staan. De gelouterde oefenmeester weet echter als geen ander dat uit de voorbereiding geen conclusies verbonden kunnen worden. ‘We moeten zondag bewijzen dat we er klaar voor zijn’, sprak Koeman in De Kuip.
Nu de voorbereiding van zes weken erop zit, liet de trainer weten blij te zijn dat de fase aanbreekt waarin het om de punten gaat. ‘Als speler had ik wel eens moeite om me op te laden voor oefenwedstrijden’, glimlachte hij. ‘Nu de competitiestart voor de deur staat, neemt ook de spanning toe. Daar lopen we niet voor weg. We hebben veel gedaan in de voorbereiding en de groep is er fit uitgekomen. Van mij mag het beginnen.’

Voor Koeman is het dit seizoen een grote uitdaging om na de prima prestaties van de afgelopen twee seizoenen opnieuw het maximale uit de groep te halen. Het was voor de trainer dan ook een genoegen om te zien dat een aantal spelers dat vorig seizoen minder aan bod kwam zich in de voorbereiding nadrukkelijk aandiende. ‘Zij zitten dicht tegen het elftal aan’, bevestigde Koeman. ‘Dat geeft ons de mogelijkheid om per wedstrijd te bekijken wat het elftal nodig heeft. In mijn keuzes zal ik rekening houden met het fitheid, maar ook met het type tegenstander. We zullen meer gaan rouleren, zonder dat het een rommeltje wordt.’

Voor de wedstrijd tegen PEC Zwolle van aankomende zondag zit Koeman in elk geval ruim in zijn keuzes. Daryl Janmaat liet de training van vrijdag weliswaar aan zich voorbij gaan, maar de verwachting is dat dat zijn inzetbaarheid niet in gevaar brengt. Alleen de langer geblesseerde Jean-Paul Boëtius, Joey Sleegers (niet fit) en de geschorste Elvis Manu zullen in Zwolle zeker niet van de partij zijn.

DE TEGENSTANDER

PEC Zwolle verraste afgelopen seizoen vriend en vijand. Als kampioen van de Jupiler League keerde de ploeg in 2012 weliswaar trots terug op het hoogste niveau, de algemene verwachting was dat die rentree niet langer dan één seizoen zou duren. Onder leiding van trainer Ard Langeler sloeg het elftal de status van gedoodverfde degradatiekandidaat echter snel van zich af, om zich gaandeweg de competitie steeds meer te ontpoppen tot een van de grootste verrassingen van het seizoen.

Met de uiteindelijke elfde plaats finishte PEC keurig in de middenmoot, terwijl heel Zwolle tot eind februari mocht dromen van een bekerstunt. Die prestaties werden bewerkstelligd met fris en verzorgd voetbal, waarmee de ploeg het menig eredivisieteam meer dan lastig maakte. Uitschieter was de sensationele 1-3 zege in Eindhoven op PSV, terwijl in het eigen IJsseldelta Stadion Feyenoord op de pijnbank werd gelegd.

Gevolg van die prestaties is dat er dit seizoen serieus rekening zal worden gehouden met PEC. Daarin schuilt wellicht de grootste uitdaging voor nieuwe trainer Ron Jans. Voor hem ligt de taak weggelegd om de vorig jaar opgebouwde status te bevestigen. Daarbij kan hij rekenen op de inzet van onder meer Kamohelo Mokotjo en Guyon Fernandez. De oud-Feyenoorders lijken prima versterkingen voor PEC, dat anderzijds met onder meer routinier Arne Slot en spits Denni Avdic twee gewaardeerde krachten zag vertrekken.

Zonder dat tweetal kende PEC een uitstekende voorbereiding op het nieuwe seizoen. Alle oefenwedstrijden werden gewonnen en vooral de overwinningen op N.E.C. en het Duitse Werder Bremen zullen de Zwolse burger moed geven. Hoe groot de waarde is van die foutloze oefencampagne moet aankomende zondag blijken, al kan voorzichtig worden geconcludeerd dat PEC er klaar voor is. Feyenoord is gewaarschuwd.

PEC Zwolle – Feyenoord
Zondag 4 augustus om 16.30 uur in het IJsseldelta Stadion

Scheidsrechter: Gözübüyük

Vorige ontmoetingen

Uit:
17/02/2013 PEC Zwolle – Feyenoord 3-2
28/09/2003 FC Zwolle – Feyenoord 0-3
20/04/2003 FC Zwolle – Feyenoord 1-3
25/11/1988 PEC Zwolle – Feyenoord 2-4
15/01/1988 PEC Zwolle – Feyenoord 1-1

Thuis:
15/09/2012 Feyenoord – PEC Zwolle 2-0
28/02/2008 Feyenoord – FC Zwolle 2-1 (KNVB beker)
16/05/2004 Feyenoord – FC Zwolle 7-1
10/11/2002 Feyenoord – FC Zwolle 2-0
07/05/1989 Feyenoord – PEC Zwolle 1-1