Zure competitiestart voor Feyenoord

Voor Feyenoord is de eerste speelronde van het nieuwe seizoen uitgelopen op een grote teleurstelling. De ploeg van trainer Ronald Koeman ging in blessuretijd onderuit tegen PEC Zwolle: 2-1. Ruben Schaken leek met zijn gelijkmaker kort voor tijd een punt te redden voor Feyenoord, maar in de extra tijd was het Guyon Fernandez die de thuisploeg naar de overwinning schoot.

Zo spectaculair als de eerste helft in het IJsseldelta Stadion afgelopen seizoen was te noemen, zo vlak verliepen de 45 minuten voor rust van de editie tussen beide teams in de eerste speelronde van het seizoen 2013-2014. Dat kwam niet alleen tot uiting in de 0-0 tussenstand waarmee PEC Zwolle en Feyenoord halverwege de kleedkamers opzochten, maar ook in het aantal gevaarlijke momenten dat zich voor een van beide doelen had voorgedaan.

PEC was op slag van rust nog het dichtst bij een treffer, toen Maikel van der Werff van zo’n twintig meter mocht aanleggen voor een vrije trap. De centrale verdediger zag zijn harde inzet in de benedenhoek op prima wijze worden gekeerd door Erwin Mulder, die tot aan dat moment nog nauwelijks serieus in actie hoefde te komen.

Ook aan de andere zijde van het veld bleven grote hoogtepunten uit tijdens de eerste helft. Op een aardige mogelijkheid voor Lex Immers na, die op aangeven van Ruben Schaken ongelukkig uitkwam met zijn passen, slaagde Feyenoord er niet in om de defensie van de thuisploeg in verlegenheid te brengen. De ploeg van Koeman had weliswaar een licht overwicht, maar speelde in een te laag tempo en kwam bovendien creativiteit tekort.

De openingsfase van de tweede helft was een stuk levendiger te noemen, wat direct twee grote kansen voor beide ploegen tot gevolg had. Een schot van Jesper Drost, die met een sterke individuele actie een aantal Feyenoorders de baas was, verdween via het been van aanvoerder Stefan de Vrij net naast het doel, terwijl Immers zijn kopbal na een uitstekende voorzet van Miquel Nelom net over het doel van doelman Kevin Begois zag verdwijnen.

Een dubbele wissel van Koeman, die Tonny Vilhena en Wesley Verhoek na een uur spelen inbracht voor Lex Immers en John Goossens, ten spijt, bleef het spel van Feyenoord ook na rust te onnauwkeurig om aanspraak te mogen maken op een doelpunt. Tot overmaat van ramp was het aan de andere kant wel raak, toen Mateusz Klich een voorzet van Drost tot een treffer promoveerde en de thuisploeg daarmee aan de leiding bracht.

De 1-0 was op dat moment niet eens onverdiend te noemen, omdat Feyenoord de grip op het duel al steeds meer was kwijtgeraakt. Met Mitchell Te Vrede als extra aanvaller in het veld perste de ploeg er in de laatste tien minuten van het duel nog wel een slotoffensief uit. Dat leidde enkele minuten voor tijd tot de gelijkmaker, toen Schaken een inzet van De Vrij met zijn hoofd verlengde en de bal achter doelman Begois zag verdwijnen.

De international leek daarmee een punt te redden voor Feyenoord, maar in de blessuretijd ging het alsnog mis. Terwijl de ploeg hoopte om na de gelijkmaker nog de overwinning mee te kunnen nemen naar Rotterdam, sloeg Guyon Fernandez genadeloos toe namens de thuisploeg. Met een schuiver in de verre hoek besliste hij het duel, waardoor de competitiestart voor Feyenoord uitliep op een grote teleurstelling.

PEC Zwolle – Feyenoord 2-1