Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Ongeslagen thuisreeks Feyenoord eindigt tegen FC Twente

De ongeslagen status van Feyenoord in De Kuip is zondagmiddag beëindigd, nadat de ploeg 28 thuiswedstrijden op rij zonder nederlaag bleef. Hoewel Feyenoord tegen FC Twente in de eerste helft nog op voorsprong kwam via Graziano Pellè, was een rode kaart voor de debuterende Jordy van Deelen in de tweede helft het breekpunt in de wedstrijd. Omdat vervolgens ook Stefan de Vrij van het veld werd gestuurd, kon FC Twente in het laatste half uur uitlopen naar een 1-4 overwinning.
Als Feyenoord in de eerste helft één ding duidelijk maakte, dan was het wel dat de ploeg besefte dat na de nederlaag van een week eerder in Zwolle op de eerste plaats vechtlust en de absolute wil om te winnen werden gevraagd tegen FC Twente. Het elftal speelde vanaf de eerste minuut met de juiste dosis agressiviteit en wist op die manier ook het thuispubliek snel massaal achter de ploeg te krijgen.

 
Hoewel de aanvalslust en de spelvreugde weinig te wensen overlieten bij Feyenoord, had de ploeg ondanks de sublieme grasmat bij vlagen problemen om de bezoekers met het gewenste combinatiespel in problemen te brengen. Zo werden de buitenspelers Ruben Schaken en Sekou Cissé te weinig in stelling gebracht, waardoor zij op hun beurt spits Graziano Pellè nauwelijks van aanvoer konden voorzien. Op de momenten dat dit wél lukte, leverde dit ook direct gevaar op. Zo schoot Pellè vroeg in de wedstrijd op aangeven van Schaken via een spectaculaire halve omhaal hard op de keeper, terwijl twintig minuten later een kopbal van Immers uit een voorzet van opnieuw Schaken de juiste richting miste.

 
Feyenoord had er uiteindelijk een hoekschop voor nodig om na een half uur spelen verdiend op voorsprong te komen. Jordy Clasie sneed de voorzet vanaf de linkerhoekvlag strak aan, waardoor Pellè bij de eerste paal met een harde kopbal zijn eerste officiële doelpunt van het nieuwe seizoen kon laten aantekenen.

 
FC Twente had tot die 1-0 alleen wat speldenprikjes uitgedeeld, maar werd naarmate de rust dichterbij kwam steeds gevaarlijker. Zo loste oud-Feyenoorder Kyle Ebecilio krap tien minuten voor rust al een waarschuwingsschot dat de lat raakte. Toen de middenvelder twee minuten later opnieuw een opgelegde kans kreeg was het wél raak. Omdat Erwin Mulder nog opkrabbelde nadat hij een hoge bal knap net onder de lat vandaan had getikt, was het voor Ebecilio een koud kunstje om de bal even later in het open doel binnen te schieten.

 
Hoewel in de tweede helft beide ploegen aanvankelijk gelijk opgingen, veranderde alles toen Van Deelen na bijna een uur spelen met rood van het veld werd gestuurd. De debuterende verdediger voorkwam dat Shadrach Eghan oog in oog met Mulder tot een schot kwam, waarbij beide spelers tegen het gras gingen. De strafschop die het gevolg was, werd benut door Dusan Tadic.

 
Feyenoord keek daardoor tegen al tegen een zeer lastige opgave aan, die tien minuten later nog veel moeilijker werd toen De Vrij met zijn tweede gele kaart van de wedstrijd van het veld werd gestuurd. Zodoende moest Feyenoord het in de laatste 25 minuten met negen man opnemen tegen een Twente dat steeds beter op stoom kwam. Voor zover de wedstrijd op dat moment nog niet was gespeeld, gebeurde dat een kwartier voor tijd alsnog. Dico Koppers ging toen over het been bij Joris Mathijsen in het strafschopgebied, waardoor Tadic vanaf elf meter zijn tweede doelpunt van de middag mocht maken. Tien minuten voor tijd bepaalde Luc Castaignos van dichtbij de eindstand.
 
Feyenoord – FC Twente 1-4
Scoreverloop:
29’ 1-0 Pellè
38’ 1-1 Ebecilio
58’ 1-2 Tadic (strafschop)
74’ 1-3 Tadic (strafschop)
79’ 1-4 Castaignos
 
Scheidsrechter: Liesveld
 
Geel: Mathijsen (Feyenoord)
 
Rood: Van Deelen (Feyenoord, 57’), De Vrij (Feyenoord, 2x geel, 65’)
 
Opstellingen:
Feyenoord: Mulder; Van Deelen, De Vrij, Mathijsen, Martins Indi; Clasie, Immers, Vilhena; Schaken (68’Vormer), Pellè en Cissé (63’ Nelom).
FC Twente: Marsman; Rosales, Bengtsson, Bjelland, Koppers; Ebecilio (81’ Janssen), Eghan, Gutierrez; Promes (74’ John), Castaignos (85’ Zschusschen) en Tadic.