Fanshop
Fanshop

Koeman: ‘De uitdaging is groot in Klassieker’

Door interlandverplichtingen van een groot aantal spelers stond de selectie van Feyenoord vrijdagochtend voor de eerste keer deze week nagenoeg compleet op het trainingsveld. Hoewel daardoor op het eerste gezicht geen sprake is van een ideale voorbereiding op de Klassieker tegen Ajax, wilde trainer Ronald Koeman niet spreken van een nadelige situatie voor zijn ploeg. ‘We hebben de besloten training van vandaag optimaal gebruikt om toe te werken naar de wedstrijd van zondag’, vertelde hij vrijdag in De Kuip.
Terwijl de (jeugd)internationals terugkeerden bij de groep, sloot aanwinst Samuel Armenteros tijdens de ochtendtraining voor het eerst aan bij de selectie. Koeman liet weten bij te zijn met de komst van de aanvaller, die speelgerechtigd is voor het duel met Ajax. ‘Ik heb hem altijd al een goede speler gevonden. Samuel kan op alle posities in de voorhoede uit de voeten en brengt ons daarom verder in aanvallend opzicht. Hij is fit en zal zondag in elk geval bij de wedstrijdselectie zitten.’

Dat Feyenoord de nodige kritiek te verwerken kreeg na de moeizaam verlopen eerste speelrondes van het seizoen, noemde de hoofdtrainer logisch. ‘Voor ons is dat een nieuwe situatie, omdat we in de voorbije twee seizoenen de wind vooral mee hebben gehad. Ik zie de kritiek die is ontstaan echter ook als iets positiefs. Het is een teken dat de club weer meetelt en dat er meer wordt verwacht van Feyenoord.’

Volgens Koeman is het voor zijn ploeg in deze periode belangrijk om dicht bij elkaar te blijven en terug te keren naar de basis. ‘Al is het behalen van een goed resultaat natuurlijk de snelste manier om het goede gevoel terug te krijgen’, glimlachte hij. ‘Zeker in een grote wedstrijd als tegen Ajax. Wat dat betreft is in de Klassieker een grote uitdaging weggelegd voor ons.’

Feyenoord reist zondag zonder de geblesseerde Daryl Janmaat naar Amsterdam. De rechtervleugelverdediger is niet op tijd hersteld van een bovenbeenblessure. Naast Janmaat kan Koeman eveneens niet beschikken over Stefan de Vrij, Jordy van Deelen en Elvis Manu (allen geschorst) en Jean-Paul Boëtius, die op de weg terug is van een knieblessure.

De laatste training voor de Klassieker tegen Ajax vindt zaterdagochtend plaats in De Kuip. Tijdens deze oefensessie, die om 10.30 uur aanvangt, is het zoals gebruikelijk niet toegestaan om fakkels af te steken en zijn de gedragsregels van Feyenoord van kracht.

DE TEGENSTANDER

De kans wordt met de dag groter dat Ajax zich als grote winnaar van de zomerse transferperiode mag bestempelen. Door bepalende spelers als Christian Eriksen en Siem de Jong binnenboord te houden bleef de selectie vooralsnog niet alleen intact, de club slaagde er bovendien in enkele versterkingen aan te trekken. Mike van der Hoorn kwam over van FC Utrecht, terwijl veel wordt verwacht van de van FC Barcelona gehuurde Bojan Krkic.

Tot het verstrijken van de transferdeadline op 2 september kan er weliswaar nog veel gebeuren, maar met het huidige spelersmateriaal zijn de verwachtingen voor dit seizoen torenhoog in Amsterdam. Ajax wordt gezien als titelkandidaat nummer één, terwijl de technische leiding de ambitie heeft om deze voetbaljaargang ook op het internationale podium te presteren.

Om in alle competities zo lang mogelijk mee te strijden, is het voor Ajax van cruciaal belang om eerder de juiste vorm te pakken te hebben dan in de afgelopen drie seizoenen. De ploeg van trainer Frank de Boer kroonde zich daarin weliswaar telkens tot kampioen van Nederland, er was even zo vaak een flinke inhaalrace voor nodig na de magere resultaten in de eerste seizoenshelft.

In dat opzicht bood het veroveren van de Johan Cruijff Schaal ten koste van bekerwinnaar AZ het nodige vertrouwen, maar de Alkmaarders bleken afgelopen week in competitieverband te sterk. Van die nederlaag zal in Amsterdam niemand in paniek zijn geraakt, maar met de Klassieker tegen Feyenoord voor de deur zal Ajax er alles aan gelegen zijn om niet vroeg in het seizoen verder achterop te raken.

Ajax – Feyenoord
Zondag 18 augustus om 12.30 uur in de Amsterdam Arena

Scheidsrechter: Kuipers

Vorige ontmoetingen:

Uit
20/01/2013 Ajax – Feyenoord 3-0
23/10/2011 Ajax – Feyenoord 1-1
19/01/2011 Ajax – Feyenoord 2-0
25/04/2010 Ajax – Feyenoord 2-0 (KNVB beker)
01/11/2009 Ajax – Feyenoord 5-1

Thuis
28/10/2012 Feyenoord – Ajax 2-2
29/01/2012 Feyenoord – Ajax 4-2
19/09/2010 Feyenoord – Ajax 1-2
06/05/2010 Feyenoord – Ajax 1-4 (KNVB beker)
31/01/2010 Feyenoord – Ajax 1-1