Introductie

Introductie

De Feyenoord Academy beschikt over een eigen website, waarop alle informatie is te vinden over onder meer de jeugdelftallen, de trainersstaf en het wedstrijd- en trainingsprogramma: www.feyenoordacademy.com.

Kraamkamer van talent

Feyenoord Academy is een toonaangevende jeugdopleiding binnen Nederland. De kraamkamer op opleidingscomplex Varkenoord stoomt jaar in jaar uit talenten klaar voor het eerste elftal van Feyenoord en wordt geroemd in binnen- en buitenland. Niet voor niet is Feyenoord Academy tot en met het seizoen 2013-2014 vijf keer op rij onderscheiden met de Rinus Michels Award, de prijs voor beste jeugdopleiding van Nederland. Deze erkenning van de KNVB en de hoofden van de profopleidingen in Nederland betekent voor alle trainers en overige medewerkers van Feyenoord Academy een stimulans om verder te gaan op de ingeslagen weg en de jeugdopleiding een nóg groter succes te maken. In een hecht team bieden zij de talenten binnen de jeugdopleiding de ideale omstandigheden en een optimaal klimaat om zich te ontwikkelen tot een speler van Feyenoord 1.

Trainersstaf

De trainersstaf vormt de basis van het succes van de jeugdopleiding van Feyenoord. De vaste kern is al jaren werkzaam op Varkenoord, terwijl een groot deel van de trainers zelf op het hoogste niveau heeft gespeeld en weet wat er als profvoetballer gevraagd wordt. Voormalig profvoetballers als Gaston Taument, Mark Otten en Brian Pinas hebben een elftal onder hun hoede, terwijl ook oud-Feyenoorders als Wim Jansen, Ulrich van Gobbel, Roy Makaay en Rob van Dijk actief zijn op Varkenoord.

Sinds het seizoen 2016-2017 worden zij aangestuurd door Richard Grootscholten. Onder de hoede van deze ervaren opleider moet het succes van Feyenoord Academy in de komende jaren worden uitgebouwd. De opleiding gaat nadrukkelijk verder op de ingeslagen koers, waarin sinds 2013-2014 een sociaal-maatschappelijk begeleider een belangrijke rol speelt. Deze persoon kan bijvoorbeeld jongens uit het buitenland of kinderen met problemen thuis of op school begeleiden en ondersteunen. Voor het seizoen 2015-2016 werd een nieuw spelervolgsysteem aangeschaft, waarin alle informatie over de talenten samenkomt. Van de eerste scoutingsrapporten tot het medische dossier en van de spelersbeoordelingen tot de videoanalyses. Een mooi en professioneel hulpmiddel voor alle trainers op Varkenoord. 

Dagopleiding

Feyenoord Academy onderscheidt zich verder als een op maat gesneden topsportdagopleiding. Hierin wordt nauw samengewerkt met het onderwijs (Thorbecke, Albeda, bs de Catamaran), dat haar lesroosters aanpast aan de trainingschema’s. Deze aanpak maakt het mogelijk om per groep met meerdere trainers te werken, zodat aan spelers optimale aandacht gegeven kan worden. Daarnaast werken diverse specialisten (videoanalist, voedingsexpert, loop/coördinatietrainer, sportpsycholoog, loop- en conditietrainer) rondom de voetbaltrainingen met de spelers.

Dankzij de keuze voor een dagopleiding kan een optimale afstemming gecreëerd worden tussen school, Feyenoord en thuisomgeving. Dit draagt bij aan de optimale omstandigheden waarin spelers zich kunnen ontwikkelen tot profvoetballer, met als doel Feyenoord 1. De voorbeelden van spelers die vanuit de jeugdopleiding van de club de stap hebben gemaakt naar De Kuip zijn talrijk. Zo bestaat een groot deel van de eerste selectie uit spelers die door Feyenoord zelf zijn opgeleid. Tevens maakten de door Feyenoord opgeleide Jean-Paul Boëtius en Tonny Vilhena al één of meerdere keren deel uit van de selectie van het Nederlands elftal. 

Springplank

Feyenoord Academy biedt jonge voetballers niet alleen perspectief op een nationale doorbraak, maar geeft ook uitzicht op een carrière in de Europese top. Onder meer Robin van Persie gebruikte eerst Varkenoord en later De Kuip als springplank naar de hoogste trede van het internationale voetbal. Later volgden velen het voorbeeld van Van Persie. De meest recente voorbeelden hiervan zijn Rick Karsdorp (AS Roma) en Terence Kongolo (AS Monaco) die als zelf opgeleide spelers een mooie stap maakten naar Europese topclubs, waar Stefan de Vrij (Lazio Roma), Bruno Martins Indi (FC Porto, tegenwoordig Stoke City) en Jordy Clasie (Southampton) in de jaren daarvoor eenzelfde weg bewandelden. 

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×