Zondag 13 april om 16:30 uur - Philips Stadion, Eindhoven

Eredivisie

PSV

0-2

Feyenoord

Feyenoord wil grote stap zetten richting tweede plaats

Ronald Koeman hing ook na de laatste zege op RKC Waalwijk de actuele stand in de eredivisie op in de kleedkamer. Dat de strijd om de tweede plaats, die Feyenoord na vijf zeges op rij stevig in handen heeft, leeft bij de spelers, kon de coach opmaken uit de vele blikken die zij in het voorbijgaan wierpen op de ranglijst. Zondag tegen PSV kan de ploeg een grote stap zetten om uiteindelijk ook als tweede te eindigen. Koeman voorziet echter geen eenvoudige opgave voor zijn ploeg. ‘Uitwedstrijden tegen PSV zijn de laatste jaren allesbehalve geweldig verlopen voor ons’, verwees hij naar de statistieken, die leren dat de laatste competitiezege in Eindhoven dateert uit 2004.

Feyenoord wil grote stap zetten richting tweede plaats
“Uitwedstrijden tegen PSV zijn de laatste jaren allesbehalve geweldig verlopen voor ons”
Ronald Koeman

Bovendien, zo zei Koeman, beschikt PSV ook dit seizoen over een sterk team, ondanks de huidige vijfde plaats op de ranglijst. ‘Ze hebben een zeer talentvolle groep, met een aantal kwalitatief goede spelers. Gezien het materiaal staat PSV in mijn ogen te laag op de ranglijst. Dat komt deels door de onregelmatige prestaties van dit seizoen. De laatste twee wedstrijden hebben ze verloren, maar daarvoor wonnen ze acht keer op rij.’

Mede dankzij de twee nederlagen van PSV zette Feyenoord de voorbije weken een grote stap richting rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal, de beoogde doelstelling van de club. De Rotterdammers behaalden vijf achtereenvolgende overwinningen en zagen zodoende het gat met plaats vijf, die leidt tot het spelen van play-offs, oplopen tot zeven punten. Met een goed resultaat in Eindhoven verzekert de formatie van Koeman zich definitief van een plaats bij de eerste vier.

Hoewel de resultaten van de afgelopen periode voor veel vertrouwen hebben gezorgd in De Kuip, bleef Koeman kritisch richting zijn elftal. Zo plaatste de trainer kanttekeningen bij het spel in de laatste twee wedstrijden. ‘Tegen Heracles en RKC was het in voetballend opzicht ondermaats. Positief is dat we al weken een hoog rendement halen en het maximale resultaat boeken. Daarmee hebben we een grote stap gezet richting de tweede plaats, wat voor ons het maximaal haalbare is na de teleurstellingen tegen FC Twente en Ajax.’

Het is nog onzeker of Koeman zondag een beroep kan doen op Miquel Nelom. De linkerverdediger kampt met knieklachten. Na de afsluitende training van zaterdag zal een besluit worden genomen over zijn inzetbaarheid.

DE TEGENSTANDER

Een dramatische eerste competitiehelft zorgde maandenlang voor donkere wolken boven het Philips Stadion. Een serie van acht overwinningen op rij deed de lucht behoorlijk opklaren, maar net op het moment dat de zon leek door te breken ging het toch weer mis. PSV verloor eerst in eigen huis van FC Groningen (2-3) en een week later op bezoek bij sc Heerenveen (3-0), waardoor de vooruitzichten richting het einde van het seizoen opnieuw uiterst somber zijn.

Hoe anders was de situatie in augustus en september. PSV kende een prima competitiestart, die na zeven speelrondes zelfs leidde tot de eerste plaats in de eredivisie. Meer nog dan de koppositie viel vooral het frisse elan op waarmee de ploeg speelde. Weg leek de negatieve en gespannen sfeer, die in het voorgaande seizoen van grote invloed was op de prestaties van trainer Dick Advocaat en zijn selectie.

Met oud-speler Phillip Cocu aan het roer en een spelersgroep vol hongerige talenten leek PSV op weg naar revanche, tot de herfst en daarmee ook het verval intrad. De jubelstemming na de 4-0 thuiszege op Ajax waaide snel over na een dramatische reeks van negen wedstrijden, waarin slechts eenmaal werd gewonnen. Dieptepunt was met afstand de vernedering op eigen veld tegen Vitesse, dat met een 2-6 overwinning Eindhoven verliet.

Des te knapper was dat de zwaar aangeslagen formatie van Cocu zich nog voor de winterstop wist op te richten, door FC Utrecht en ADO Den Haag te verslaan. De weg naar sportief herstel werd in de tweede helft van het seizoen voortgezet. Na een stroeve herstart met zeperds bij Ajax en RKC Waalwijk volgde een indrukwekkende serie van acht achtereenvolgende overwinningen, onder meer op naaste concurrenten als FC Twente en Vitesse. Plotseling lonkte een ticket voor de voorrondes van de Champions League, waarmee het seizoen in één klap goed kon worden gemaakt.

De tweede plaats lijkt na nieuwe teleurstellingen tegen FC Groningen en sc Heerenveen verkeken, al kan PSV het gat met Feyenoord in het rechtstreekse duel van zondag verkleinen tot vier punten. Realistischer lijkt het om het thuisduel met Feyenoord aan te grijpen om de kans op rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal in leven te houden. De huidige vijfde plaats leidt namelijk tot de play-offs, een toetje waar na het tot dusver teleurstellende seizoen niemand in Eindhoven op zit te wachten.

PSV – Feyenoord
Zondag 13 april om 16.30 uur in het Philips Stadion
Scheidsrechter: Kuipers

Onderlinge ontmoetingen:

UIT
30/01/2013 PSV – Feyenoord 2-1 (KNVB beker)
23/09/2012 PSV – Feyenoord 3-0
26/02/2012 PSV – Feyenoord 3-2
24/10/2010 PSV – Feyenoord 10-0
11/04/2010 PSV – Feyenoord 0-0

THUIS
01/12/2013 Feyenoord – PSV 3-1
24/02/2013 Feyenoord – PSV 2-1
04/12/2011 Feyenoord – PSV 2-0
24/04/2011 Feyenoord – PSV 3-1
20/09/2009 Feyenoord – PSV 1-3
 

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×