Woensdag 2 april om 18:45 uur - Polman Stadion, Almelo

Eredivisie

Heracles Almelo

1-2

Feyenoord

Feyenoord wil gat slaan in Almelo

Ronald Koeman liet dinsdagmiddag geen misverstand bestaan over het belang van de komende uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Waar directe concurrenten Vitesse en PSV niet in actie komen, heeft Feyenoord met het inhaalduel de kans om een gat van vier punten te slaan met beide ploegen. ‘Als dat lukt, maken we duidelijk wat we willen, namelijk de tweede plaats vasthouden’, vertelde Koeman.

Feyenoord wil gat slaan in Almelo
“We staan er goed voor, maar dat kan na elke wedstrijd zomaar weer anders zijn”
Ronald Koeman

Afgaande op de eerdere ontmoetingen dit seizoen met Heracles gaat Feyenoord geen makkelijke wedstrijd tegemoet. Eind oktober verloor Feyenoord de thuiswedstrijd in de competitie met 1-2 van de ploeg uit Almelo, terwijl de uitwedstrijd in Almelo in het bekertoernooi pas na strafschoppen beslist werd. ‘Eerst verloren we van Heracles, vervolgens speelden we gelijk, dus als we dat doorzetten zullen we morgen winnen’, glimlachte Koeman.

Feyenoord kan bovendien vertrouwen putten uit de laatste drie wedstrijden die gespeeld werden, die alle drie overtuigend werden gewonnen. Bovendien kreeg de ploeg daarin geen enkel tegendoelpunt. ‘Aan die reeks hebben we een goed gevoel overgehouden. Iedereen is gefocust op de serie wedstrijden die nu volgt. We weten waar we voor vechten. We staan er goed voor, maar dat kan na elke wedstrijd zomaar weer anders zijn. Wat dat betreft beginnen we nu gewoon weer op nul en moeten we weer knokken voor de drie punten.’

Die punten zal Feyenoord moeten behalen zonder directe steun van eigen supporters, omdat Feyenoord niet akkoord is gegaan met de door Heracles en de gemeente Almelo voorgestelde vervoersregeling voor uitsupporters. ‘Dat is jammer, want wij voelen ook in uitwedstrijden altijd heel veel steun van onze supporters’, zei Koeman.

De trainer wilde dinsdag nog niet te veel kwijt over zijn strijdplan. Feyenoord speelde de laatste uitwedstrijd in de competitie tegen FC Groningen in een aangepast systeem. Mogelijk sleutelt Koeman voor het treffen in het Polman Stadion opnieuw aan zijn formatie. ‘Dat is mede afhankelijk van wie er fit zijn’, zei Koeman, mede verwijzend naar Terence Kongolo (heup) en Jean-Paul Boëtius, die kampt met lichte klachten. Koeman: ‘We kunnen gelukkig variëren in onze opstellingen.’

DE TEGENSTANDER

De spelersbus van Feyenoord zet aankomende woensdag voor de tweede maal dit seizoen koers richting Almelo. Eerder dit seizoen was dat voor een confrontatie met Heracles in de achtste finale van de KNVB beker, die uitmondde in een ware thriller. Beide ploegen hielden elkaar 120 minuten lang in evenwicht (1-1), waarna strafschoppen moesten bepalen wie zich kwartfinalist mocht noemen. Omdat Erwin Mulder de inzet van Mike te Wierik wist te keren en van Feyenoord-zijde niemand vanaf elf meter faalde, viel die avond voor de Heraclieden het doek in het bekertoernooi.

Daarmee nam Feyenoord revanche voor de verrassende competitienederlaag in eigen huis van enkele maanden ervoor. Doelpunten van Jens Jurn Streutker en Mikhael Rosheuvel bezorgden Heracles de eerste overwinning ooit in De Kuip (1-2). In dat duel bewees de ploeg van trainer Jan de Jonge vanuit een hechte organisatie te kunnen spelen, door de ruimtes klein te houden en middels een snelle omschakeling toe te slaan. Op die manier werden al zes competitieduels op vreemde bodem winnend afgesloten. Ter vergelijking: in het eigen Polman Stadion behaalde Heracles pas vier zeges.

Een van die zes uitzeges boekte Heracles afgelopen zaterdag in Nijmegen, op bijzonder knappe wijze. Op bezoek bij N.E.C. keek de ploeg niet alleen tot tien minuten voor het einde van de wedstrijd tegen een achterstand aan, maar moest het in de 83ste minuut ook nog eens met tien man verder wegens een rode kaart voor Te Wierik. Dat desondanks de drie punten mee werden genomen naar Almelo – Matthew Amoah tekende in de vijfde minuut van de blessuretijd voor de winnende treffer – betekende vooral in mentaal opzicht een grote opsteker.

Dankzij de overwinning op N.E.C. is Heracles bovendien volop in de race voor de play-offs, om Europees voetbal welteverstaan. Met een achterstand van slechts drie punten op nummer acht FC Groningen lonkt de strijd om een ticket voor Europa, al moet de ambitieuze ploeg van De Jonge ook nog met een schuin oog naar beneden kijken. Het resultaat tegen Feyenoord zal weer ietsje duidelijker maken met welk scenario Heracles in het slot van dit seizoen het meest rekening moet houden.

Heracles Almelo  - Feyenoord
Woensdag 2 april om 18.45 uur in het Polman Stadion
Scheidsrechter: Makkelie

Onderlinge ontmoetingen

In De Kuip:
27/10/13 Feyenoord – Heracles Almelo 1-2
28/04/13 Feyenoord – Heracles Almelo 6-0
02/05/12 Feyenoord – Heracles Almelo 4-1
12/02/11 Feyenoord – Heracles Almelo 2-1
14/03/10 Feyenoord – Heracles Almelo 1-1

In het Polman Stadion:
18/12/13 Heracles Almelo – Feyenoord 1-1*
26/08/12 Heracles Almelo – Feyenoord 1-2
21/08/11 Heracles Almelo – Feyenoord 1-1
22/08/10 Heracles Almelo – Feyenoord 1-1
16/08/09 Heracles Almelo – Feyenoord 0-1
*KNVB beker

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×