Zondag 4 december om 14:30 uur - De Kuip, Rotterdam

Eredivisie

Feyenoord

6-1

Sparta Rotterdam

Voorbeschouwing Feyenoord - Sparta Rotterdam

Voor het eerst sinds het seizoen 2009-2010 wordt de Rotterdamse derby Feyenoord – Sparta weer gespeeld op het hoogste niveau.

Voorbeschouwing Feyenoord - Sparta Rotterdam

In maart van dit jaar troffen beide ploegen elkaar ook in De Kuip. De ‘Benefietwedstrijd voor het leven’ voor de Hartstichting eindigde in 2-0 voor Feyenoord.

Teamnieuws

Giovanni van Bronckhorst kan geen beroep doen op Terence Kongolo en de al langer geblesseerden Kenneth Vermeer en Sven van Beek. Verder beschikt de coach over een fitte spelersgroep. Warner Hahn maakte dinsdag na tien maanden blessureleed zijn rentree in Feyenoord 2.

Sparta moet het zondag in De Kuip doen zonder Florian Pinteaux, Ronald Bergkamp, Daniël Breedijk en Ryan Sanusi, die allen geblesseerd zijn. Denzel Dumfries keert terug van een schorsing.

De kijk van de hoofdtrainers

Van Bronckhorst sprak deze week met zijn team uitgebreid na over het uitduel met FC Utrecht (3-3). ‘Zeker in verdedigend opzicht was het in fases matig, met name qua communicatie. Daar moeten we van leren. Het is daarentegen positief dat we ons uit geslagen positie terugvochten in de wedstrijd. Dat is dit seizoen al vaker een kracht van dit team gebleken, ’zegt de trainer in gesprek met Feyenoord TV. Bekijk de volledige voorbeschouwing hieronder in de videospeler.

Voor Alex Pastoor is de wedstrijd in De Kuip speciaal. De huidige Sparta-coach was in het seizoen 2007-2008 namelijk trainer van Jong Feyenoord. ‘Maar wij moeten het als een gewone wedstrijd benaderen,’ zegt Pastoor in gesprek met RTV Rijnmond. ‘De emotie van de supporters begrijp ik en ik voel dat zelf ook. Het is alleen zo dat de spelers hun energie in de juiste dingen moeten steken.’

Vorm

In de laatste vijf competitieduels wist Feyenoord slechts één keer te winnen. Mede door een nederlaag en drie remises wist nummer twee Ajax het gat te dichten. Beide ploegen hebben evenveel punten, maar Feyenoord staat vanwege een beter doelsaldo bovenaan.

Sparta maakt tot nu toe een prima seizoen door. De promovendus staat al maanden in het linkerrijtje, al is het gat met nummer zestien PEC Zwolle nog slechts vier punten. Dat gat zou een stuk groter zijn geweest als Sparta in de laatste twee duels (3-2 nederlaag bij Excelsior, 2-2 gelijkspel tegen Roda JC Kerkrade) geen vier punten had verspeeld.

Historie

De confrontatie in De Kuip wordt de 52ste in eredivisieverband. Van de eerdere confrontaties won Feyenoord er 31, terwijl Sparta de punten acht keer (waarvan vier keer in de jaren vijftig) meenam naar Spangen. Degene die zondag als eerst scoort voor Feyenoord maakt de 125ste competitiegoal in De Kuip tegen de stadgenoot. Meer statistieken en archiefbeelden vind je hieronder in de video van Feyenoord TV.

Volg Feyenoord – Sparta Rotterdam   

De Kuip is al wekenlang uitverkocht voor de stadsderby. Ben jij zondag niet in De Kuip? Volg alles rondom de wedstrijd via de officiële accounts van Feyenoord op TwitterFacebook en Instagram (hashtag #feyspa) óf via de Feyenoord App, waar alle posts van Feyenoord op Twitter en Instagram en de statistieken van de wedstrijd in één overzicht te zien zijn.

Feyenoord – Sparta Rotterdam   
Zondag 4 december om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Nijhuis

Laatste ontmoetingen

Thuis
14-04-2010 Feyenoord – Sparta 3-0
04-02-2009 Feyenoord – Sparta 1-0
26-12-2007 Feyenoord – Sparta 2-0
23-12-2006 Feyenoord – Sparta 3-2
19-02-2006 Feyenoord – Sparta 4-0

Uit
18-10-2009 Sparta – Feyenoord 2-1
29-10-2008 Sparta – Feyenoord 2-1
23-03-2008 Sparta – Feyenoord 3-2
10-09-2006 Sparta – Feyenoord 1-4
21-08-2005 Sparta – Feyenoord 1-3

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×