Zondag 16 maart om 14:30 uur - De Kuip, Rotterdam

Eredivisie

Feyenoord

2-0

SC Heerenveen

Koeman: ‘Alleen het resultaat telt’

Gesteund door de knappe en belangrijke overwinning in Groningen kon Feyenoord deze week in alle rust en met vertrouwen toewerken naar de aanstaande thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. Op de vraag of wordt vastgehouden aan de formatie en strijdwijze die vorige week zo succesvol was, had Ronald Koeman vrijdag nog geen antwoord. ‘Daar ben ik nog niet uit’, glimlachte de hoofdtrainer in De Kuip.

Koeman: ‘Alleen het resultaat telt’
“Tot dusver heb ik vaak voor vastigheid gekozen, maar ik kijk nu meer dan ooit naar wat ik denk dat het elftal nodig heeft”
Ronald Koeman

Dat zijn ploeg zo goed uit de voeten kon in een systeem met vijf verdedigend ingestelde spelers, twee veelvuldig opkomende backs en twee spitsen, had Koeman niet verrast. ‘We hebben er de spelers voor en zij hebben de tactiek in Groningen goed uitgevoerd. De tegenstander had er grote problemen mee’, zei de oefenmeester, die niet zal schromen om de speelwijze ook voor een uitverkochte Kuip te hanteren. ‘Want uiteindelijk telt het resultaat en gaat het erom dat we winnen.’

In Groningen werd het spitsenkoppel gevormd door Mitchell Te Vrede en Ruben Schaken, waardoor er geen plaats was voor Jean-Paul Boëtius in het elftal. Koeman verduidelijkte vrijdag nogmaals dat dit vooral tactische oorzaken had. ‘Dat heb ik Jean-Paul ook uitgelegd, ik vond dat hij die uitleg verdiende. Tot dusver heb ik vaak voor vastigheid gekozen, maar ik kijk nu meer dan ooit naar wat ik denk dat het elftal nodig heeft. Dat is een signaal naar de groep, wat we naar mijn mening ook nodig hadden na de nederlaag tegen Ajax. Dat leidde vorige week tot resultaat en hopelijk blijft dat zo.’

Dat Feyenoord tegen sc Heerenveen een goed resultaat kan boeken, bewees het met de overwinning van eerder dit seizoen in Friesland. In De Kuip zijn de Friezen echter al drie jaar ongeslagen. ‘In mijn eerste jaar wisten we zelfs niet te winnen toen ze met negen man stonden’, herinnerde Koeman zich. ‘De kracht van Heerenveen ligt met name voorin, waar ze over veel snelheid en kwaliteit beschikken. Ook in de omschakeling zijn ze gevaarlijk, maar we hebben eerder laten zien dat we hen goed kunnen bespelen.’

Het is nog onzeker of Koeman zondag kan beschikken over Otman Bakkal. De middenvelder was eerder deze week ziek en sloot vrijdag weer aan op de groepstraining. Over zijn inzetbaarheid wordt zaterdag na de afsluitende training beslist. Verder is alleen de geschorste Graziano Pellè niet inzetbaar voor Feyenoord.

DE TEGENSTANDER

Op basis van de statistieken over de afgelopen jaren kan sc Heerenveen vandaag met vertrouwen afreizen naar Rotterdam. De Friezen verloren sinds 2007 slechts eenmaal een competitieduel in De Kuip, terwijl de laatste drie uitduels bij Feyenoord telkens goed waren voor een punt. Bovendien is het stadion voor altijd verbonden aan het grootste sportieve succes in de clubhistorie, dat in 2009 werd behaald dankzij het winnen van de KNVB beker. 

Vorig seizoen was sc Heerenveen dankzij een doelpunt van Filip Djuricic dichtbij een zege in De Kuip. De Servische rasvoetballer speelt inmiddels voor de Portugese topclub Benfica, maar met talentvolle jongens als Hakim Ziyech en Bilal Basaçikoglu beschikt trainer Marco van Basten ook dit seizoen over veel creativiteit in zijn elftal. Tel daar de aanwezigheid van spits Alfred Finnbogason, met 23 competitiegoals topscorer van Nederland, bij op en het is duidelijk waar de kracht van de Friese formatie ligt.

Met de wedstrijd van vanmiddag in De Kuip hoopt sc Heerenveen op koers te blijven voor de play-offs om Europees voetbal. Gezien de huidige stand op de ranglijst kan het competitietoetje de Friezen nauwelijks nog ontgaan. De eredivisie mag dan bol staan van verrassingen, het moet wel heel vreemd lopen wil de ploeg van Van Basten lager eindigen dan de achtste plaats. Een plek bij de eerste vier lijkt daarentegen te hoog gegrepen, zeker gezien het pittige resterende programma.

Van Basten zelf hecht als geen ander waarde aan een passend einde van het seizoen, zeker nadat hij vorige maand zijn vertrek aankondigde. De voormalig bondscoach van het Nederlands elftal neemt komende zomer na een dienstverband van twee jaar afscheid als hoofdtrainer in Friesland. Als de scheidende coach erin slaagt om de club waar hij zijn trainerscarrière nieuw leven inblies naar Europees voetbal te loodsen, zou dat een prestatie van formaat zijn.

Feyenoord – sc Heerenveen
Zondag 16 maart om 14.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Vink

Laatste ontmoetingen

THUIS
12/08/2012 Feyenoord – sc Heerenveen 1-1
28/08/2011 Feyenoord – sc Heerenveen 2-2
14/11/2010 Feyenoord – sc Heerenveen 2-2
02/05/2010 Feyenoord – sc Heerenveen 6-2
20/01/2009 Feyenoord – sc Heerenveen 0-3 (KNVB beker)

UIT
08/12/2013 sc Heerenveen – Feyenoord 1-2
30/03/2013 sc Heerenveen – Feyenoord 2-0
19/12/2012 sc Heerenveen – Feyenoord 2-2 (KNVB beker)
06/05/2012 sc Heerenveen – Feyenoord 2-3
06/03/2011 sc Heerenveen – Feyenoord 0-1

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×