Zondag 1 september om 16:30 uur - De Kuip, Rotterdam

Eredivisie

Feyenoord

4-0

Roda JC

Feyenoord kijkt vooruit na dure les

Terwijl de klap van de uitschakeling in de play-off ronde van de Europa League nog doordreunde in De Kuip, was er voor de ploeg van trainer Ronald Koeman vrijdag geen tijd om lang stil te staan bij de nederlaag die donderdagavond werd geleden tegen Kuban Krasnodar. De basisploeg werkte vrijdagochtend een uitlooptraining af op Varkenoord, waarna het vizier direct werd gericht op de thuiswedstrijd tegen Roda JC Kerkrade van aanstaande zondag.

Feyenoord kijkt vooruit na dure les

Feyenoord kan richting die wedstrijd vertrouwen putten uit met name de openingsfase van het duel van donderdagavond. Massaal gesteund door een fanatiek legioen, wist de ploeg Kuban Krasnodar vanaf het eerste fluitsignaal onder druk te zetten, met een strafschop en een vroeg doelpunt tot gevolg.

Dat Feyenoord uiteindelijk toch haar meerdere moest erkennen in Kuban Krasnodar, had vooral te maken met rendement. ‘Uiteindelijk draait het daarom op dit niveau’, vertelde Koeman kort na de wedstrijd. ‘Kuban wist twee keer te scoren uit twee of drie kansen. Wij maakten één doelpunt uit vier of vijf grote mogelijkheden. Dat maakte het verschil.’

Miquel Nelom, die donderdagavond voor de tweede wedstrijd op rij in de basis begon, denkt dat de uitschakeling in Europa geen invloed hoeft te hebben op het vertrouwen waarmee Feyenoord de wedstrijd van zondag tegemoet treedt. ‘We zijn de competitie minder goed begonnen, maar we komen de laatste weken steeds beter in ons spel’, zegt hij. ‘We groeien als team en laten steeds vaker ons eigen spel zien. Daarop moeten we verder bouwen.’

Tijdens de korte uitloopsessie van vrijdagochtend ontbrak Jordy Clasie op het veld. De middenvelder werd donderdagavond kort na rust gewisseld, vanwege hamstringklachten. Het is niet zeker of Clasie op tijd fit is voor de wedstrijd van aanstaande zondag. Elvis Manu keert tegen Roda JC terug na een schorsing van vier wedstrijden en kan daardoor zijn eerste competitieduel van dit seizoen spelen.

Roda JC verrassend sterk uit de startblokken

Roda JC Kerkrade ontsnapte vorig seizoen voor de tweede keer in vier jaar tijd op miraculeuze wijze aan degradatie. Door de 0-1 achterstand tegen Sparta Rotterdam in de return van de play-offs bevond de ploeg van trainer Ruud Brood zich op de rand van de afgrond en zelfs een stukje erover, maar het laatste zetje bleef uit. Dat was te danken aan Mark-Jan Fledderus, die er met twee rake vrije trappen voor zorgde dat de eredivisie deze zomer niet van start ging zonder de Limburgse club.

De opluchting in Kerkrade was logischerwijs groot, maar maakte al snel plaats voor realiteitszin. Op dezelfde voet doorgaan was geen optie en dus werd het mes in de selectie gezet. De club liet in totaal elf spelers vertrekken, onder wie topscorer Sanharib Malki. Opvallend detail is dat vooral afscheid werd genomen van relatief dure buitenlandse spelers, terwijl met name Nederlandse krachten naar Limburg werden gehaald.

Met onder meer Anouar Kali, Kees Luijckx, Ard van Peppen en Wiljan Pluim werd de selectie van Brood aangevuld met spelers in de bloei van hun carrière, die bovendien hun kwaliteiten hebben bewezen bij hun vorige clubs. Tel het definitief vastleggen van Frank Demouge (was vorig seizoen al gehuurd) daarbij op en er kan worden geconcludeerd dat Roda JC er alleen maar sterker op is geworden.

Het aanwezige spelersmateriaal waarover Brood kan beschikken moet ervoor zorgen dat het elftal moeiteloos een grote rol moet kunnen spelen in de eredivisie. De zeven punten die in de eerste vier competitieduels werden veroverd bieden in dat opzicht perspectief. Naast de verrassend sterke competitiestart zullen de Limburgers vertrouwen putten uit de revival van vier jaar geleden, toen Roda JC twee seizoenen na de bijna-degradatie op de zesde plaats van de ranglijst finishte.

Feyenoord – Roda JC Kerkrade
Zondag 1 september om 16.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Wiedemeijer

Eerdere ontmoetingen
Thuis
11-11-2013 Feyenoord – Roda JC Kerkrade 5-2
13-08-2011 Feyenoord – Roda JC Kerkrade 3-0
07-11-2010 Feyenoord – Roda JC Kerkrade 1-1
23-08-2009 Feyenoord – Roda JC Kerkrade 4-0
10-05-2009 Feyenoord – Roda JC Kerkrade 2-3

Uit
10-03-2013 Roda JC Kerkrade – Feyenoord 0-1
11-04-2012 Roda JC Kerkrade – Feyenoord 0-0
20-03-2011 Roda JC Kerkrade – Feyenoord 3-0
07-03-2010 Roda JC Kerkrade – Feyenoord 2-4
02-11-2008 Roda JC Kerkrade – Feyenoord 0-4

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×