Zondag 30 maart om 12:30 uur - De Kuip, Rotterdam

Eredivisie

Feyenoord

5-0

Go Ahead Eagles

Feyenoord uitgerust richting belangrijke week

Door de nucleaire top die afgelopen weekend plaatsvond in Den Haag, kreeg Feyenoord twee weken de tijd om zich voor te bereiden op een zeer belangrijke week in de competitie. Die week wordt komende zondag afgetrapt met de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles, waarna de ploeg van trainer Ronald Koeman het op woensdag opneemt tegen Heracles Almelo (uit), terwijl volgende week zondag RKC Waalwijk in De Kuip de tegenstander is. ‘We hebben kunnen genieten van een vrij weekend en zijn nu klaar voor het vervolg van de competitie’, vertelde Koeman vrijdagmiddag.

Feyenoord uitgerust richting belangrijke week
“We gaan er vanuit dat de tweede plaats het hoogst haalbare is”
Ronald Koeman

Als de trainer had mogen kiezen, was Feyenoord desondanks vorig weekend gewoon in actie gekomen. Die keuze was vooral gebaseerd op de voorgaande twee wedstrijden die Feyenoord speelde tegen achtereenvolgens FC Groningen en sc Heerenveen, die allebei met 2-0 werden gewonnen. ‘Als je in dat ritme zit, wil je dat het liefst vasthouden’, stelde Koeman. ‘Nu wacht ons een pittige week met drie wedstrijden op rij.’

In totaal speelt Feyenoord dit seizoen nog zes duels, waarin de doelstelling duidelijk is. De ploeg wil op de tweede plaats eindigen. Koeman: ‘Normaal gesproken is de tweede plaats het maximale voor ons. Afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd tussen Ajax en FC Twente (die zondag om 14.30 uur wordt gespeeld, red.) is er misschien nog meer mogelijk, maar wij hebben dat niet in eigen hand. We gaan er vanuit dat de tweede plaats het hoogst haalbare is, maar als dat anders blijkt te zijn: graag.’

Het enige dat Feyenoord zelf in de hand heeft, zijn de prestaties in de resterende zes duels, te beginnen met de confrontatie met Go Ahead Eagles. ‘Die ploeg speelt het hele seizoen al onbevangen’, zei Koeman over de komende tegenstander. ‘Go Ahead Eagles heeft een duidelijke speelwijze en gaat van eigen kracht uit. Toch zal die ploeg niet met een gerust hart naar De Kuip afreizen. Ik verwacht dat de tegenstander zich zal aanpassen aan ons.’

Het is nog niet zeker of Koeman in de wedstrijd van zondag kan beschikken over Joris Mathijsen. De verdediger verliet vrijdagochtend de training met kuitklachten. John Goossens is niet inzetbaar vanwege een hamstringblessure. Graziano Pellè zit de derde van vier wedstrijden schorsing uit.

DE TEGENSTANDER

Het is bijna twintig jaar geleden dat Feyenoord en Go Ahead Eagles een onderling competitieduel afwerkten in De Kuip. Na het 2-2 gelijkspel in november 1995 speelden beide ploegen in Rotterdam alleen nog een vriendschappelijke wedstrijd tegen elkaar (7-0 winst voor Feyenoord, vier goals van Robin van Persie) wat alles te maken heeft met het feit dat de Deventenaren vanaf 1996 onafgebroken uitkwamen in de eerste divisie van het betaald voetbal. Dankzij de promotie van afgelopen zomer maakt het duel der volksclubs dit seizoen weer deel uit van de speelkalender van de eredivisie, maar het is nog allerminst zeker of dat ook volgend seizoen het geval is.

Daarvoor moet Go Ahead Eagles zich eerst definitief verzekeren van lijfsbehoud. Rechtstreekse degradatie lijkt met een voorsprong van zes punten op hekkensluiter Roda JC afgewend, maar met de huidige vijftiende plaats dreigt nog altijd het gevaar van de play-offs. Waar deelname aan de nacompetitie vorig seizoen nog de laatste hindernis bleek op weg naar promotie, kunnen diezelfde play-offs er dit jaar zomaar voor zorgen dat de terugkeer op het hoogste niveau beperkt blijft tot één seizoen.

In Deventer mag het degradatiegevaar dan nog op de loer liggen, er bestaat tevens een reële kans dat de ploeg van trainer Foeke Booy het seizoen besluit als koploper van het rechterrijtje. De coach zelf zal het waarschijnlijk om het even zijn, als handhaving maar in de resterende zes competitiewedstrijden wordt veiliggesteld. Dat zou een prestatie van formaat zijn, deels bereikt met een speelwijze die meer dan eens complimenten opleverde. Met fris en aanvallend voetbal zorgden de Eagles regelmatig voor spektakel, vooral tijdens thuiswedstrijden in de Adelaarshorst. Eerder dit seizoen was Feyenoord een van de vele ploegen die in een Engelse ambiance niet tot winst kwam.

Gelouterd als hij is weet Booy dat – zeker in het slot van de competitie – niet de complimenten, maar de punten tellen. In de zes finales die de ploeg wachten zal meer dan ooit het resultaat heilig worden verklaard, te beginnen in de uitwedstrijd tegen Feyenoord van zondag. Later op de middag staat bovendien het duel tussen directe concurrenten Roda en RKC op het programma, een duel dat na een goed resultaat in De Kuip met een veilig gevoel bekeken kan worden.

Feyenoord – Go Ahead Eagles
Zondag 30 maart om 12.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Liesveld

Eerdere ontmoetingen

Thuis
28-10-1992 Feyenoord - Go Ahead Eagles 7-0 (KNVB beker)
27-02-1993 Feyenoord - Go Ahead Eagles 4-2
26-09-1993 Feyenoord - Go Ahead Eagles 1-0 
25-02-1995 Feyenoord - Go Ahead Eagles 0-0
19-11-1995 Feyenoord - Go Ahead Eagles 2-2

Uit
06-03-1994 Go Ahead Eagles - Feyenoord 1-1
11-09-1994 Go Ahead Eagles - Feyenoord 2-2
14-04-1996 Go Ahead Eagles - Feyenoord 0-3
27-10-2011 Go Ahead Eagles - Feyenoord 2-1 (KNVB beker)
19-10-2013 Go Ahead Eagles - Feyenoord 2-2

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×