Zondag 5 januari om 14:30 uur - De Kuip

Vriendschappelijk 2013/2014

Feyenoord

1-0

Excelsior

Pellè: ‘Oefenduel in meerdere opzichten belangrijk’

Met de eerste training van het nieuwe jaar achter de rug richtten Ronald Koeman en Graziano Pellè vrijdag het vizier op de vriendschappelijke ontmoeting met Excelsior van komende zondag. Met hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen en aanvoerder Sander Fischer namens de stadgenoot aan hun zijde werd tijdens een speciale persconferentie in De Kuip vooruitgeblikt op de benefietwedstrijd, waarmee de aftrap wordt verricht van het jubileumjaar van Stichting Daniel den Hoed. ‘Daarom is dit duel in meerdere opzichten belangrijk’, benadrukte Pellè. De spits was evenals Fischer gehuld in het unieke shirt met daarop het logo van Daniel den Hoed, waarin beide ploegen zondag zullen aantreden.

Pellè: ‘Oefenduel in meerdere opzichten belangrijk’
“Hopelijk gaat deze wedstrijd eraan meehelpen dat er een echte oplossing komt voor kanker”
Ronald Koeman

De Stichting Daniel den Hoed grijpt haar honderdjarig bestaan aan om gedurende het hele jaar extra aandacht te vragen voor kankeronderzoek. Een betere start van het jubileumjaar dan met de Rotterdamse derby, waarvan de volledige opbrengst ten goede komt aan kankeronderzoek, is voor het Kankerinstituut nauwelijks denkbaar. ‘Bovendien geeft dat deze wedstrijd iets extra’s’, vulde Koeman aan. ‘Veel mensen en kinderen krijgen te maken met deze ernstige ziekte, die helaas bij het leven hoort. Hopelijk gaat deze wedstrijd eraan meehelpen dat er een echte oplossing komt voor kanker.’

Dijkhuizen, die de naar Roda JC Kerkrade vertrokken Jon Dahl Tomasson opvolgt als hoofdtrainer van Excelsior en vrijdag voor de eerste keer de training leidde, sloot zich aan bij de woorden van Koeman. ‘Door op deze wijze medewerking te verlenen aan de strijd tegen kanker, geven beide clubs een goed signaal af’, vertelde hij. Aanvoerder Fischer hoopte op een zo hoog mogelijke opkomst van het publiek. ‘Dat zou betekenen dat er meer geld wordt opgehaald voor kankeronderzoek. Bovendien is het voor ons een mooie ervaring om te spelen in een volle Kuip en ons te meten met een club als Feyenoord.’

Koeman liet tot slot weten dat zijn selectie fit is teruggekeerd van vakantie en klaar is voor de voorbereiding op de tweede competitiehelft. ‘Daarin willen we de lijn doortrekken die we in de laatste weken voor de winterstop hebben ingezet. We willen het nieuwe jaar zo goed mogelijk beginnen, daarom nemen we het duel van zondag serieus. Op het trainingskamp in Marbella kunnen we vervolgens in alle rust toewerken naar de hervatting van het seizoen, die met twee uitwedstrijden in de competitie en het bekerduel met Ajax cruciaal is voor ons.’

Ruud Vormer ontbreekt zondag als Feyenoord het opneemt tegen Excelsior. De middenvelder hield een scheurtje aan zijn lies over aan de laatste wedstrijd tegen PEC Zwolle en zal zodoende ook niet meegaan op trainingskamp naar Marbella, zo liet Koeman weten.

DE TEGENSTANDER

Met een verrassende en knappe uitoverwinning op nummer twee Willem II (0-1) sloot Excelsior vorige maand de eerste seizoenshelft in stijl af. Dankzij de zege in Tilburg handhaafden de Rotterdammers zich op de zevende plaats van de ranglijst, een keurige positie in de subtop. Daarmee lijkt de club zich te revancheren voor de zeer teleurstellend verlopen voetbaljaargang 2012-2013. Excelsior eindigde toen gedeeld laatste in de Jupiler League, terwijl de club het jaar ervoor nog uitkwam in de eredivisie.

Excelsior maakte voor de kerst vooral indruk in thuisduels. Het jonge elftal liep af en toe tegen een zeperd op, maar de eigen aanhang werd op Woudestein verwend met enkele spectaculaire confrontaties, die vaak in winst werden omgezet. Zo werden de beloften van Ajax, PSV en FC Twente puntloos naar huis gestuurd en was de stadsderby tegen Sparta in september een prooi voor de Kralingers.

Zodoende kon trainer Jon Dahl Tomasson terugkijken op een uitstekend eerste half jaar in Kralingen, wat direct ook zijn laatste bleek te zijn. De 112-voudig Deens international bereikte op tweede kerstdag overeenstemming met Roda JC Kerkrade, waar hij de ontslagen Ruud Brood opvolgt als hoofdtrainer van de Limburgers. De nog prille trainersloopbaan van de voormalig Feyenoorder raakt daardoor in een stroomversnelling, nu hij zich al halverwege zijn eerste jaar als eindverantwoordelijke kan opmaken voor een nieuwe stap.

Als opvolger van Tomasson stelde de Rotterdamse club met Marinus Dijkhuizen een oude bekende aan. De 41-jarige oud-voetballer kwam tijdens zijn spelerscarrière tweemaal uit voor Excelsior en maakte deel uit van het kampioenselftal van 2006. Hij werd daags na de jaarwisseling losgeweekt bij eersteklasser VV De Meern en FC Utrecht, waar hij respectievelijk als hoofdtrainer en spitsentrainer fungeerde. 

Aan Dijkhuizen de taak om de ingezette koers en het opgedane zelfvertrouwen van voor de winterstop vast te houden in de tweede seizoenshelft. De kersverse hoofdtrainer kan in zijn eerste werkweken zijn borst natmaken, met uitwedstrijden tegen Feyenoord en koploper FC Dordrecht op het programma. Hoewel hij het duel in De Kuip vooral zal aangrijpen om zijn ploeg klaar te stomen voor de competitiehervatting tegen de koploper, is de derby voor Excelsior tevens een prima gelegenheid om de sportieve groei van de voorbije maanden aan een groter deel van het Rotterdamse publiek te laten zien.

Feyenoord – Excelsior
Zondag 5 januari om 14.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Kamphuis

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×