Zondag 2 maart om 14:30 uur - De Kuip, Rotterdam

Eredivisie

Feyenoord

1-2

Ajax

Feyenoord fit voor Klassieker

Feyenoord leeft met een fitte groep toe naar de Klassieker van aanstaande zondag. Trainer Ronald Koeman liet tijdens een persconferentie in De Kuip weten dat hij over een volledig fitte selectie kan beschikken voor de thuiswedstrijd tegen Ajax. Daarmee reageerde Koeman ook direct op berichten in de media dat zijn ploeg niet in goede conditie zou zijn. ‘Testen wijzen juist uit dat we superfit zijn’, vertelde de trainer. ‘Als we te hard zouden trainen zouden we ook te maken hebben met spierblessures, maar ik kan voor zondag beschikken over alle twintig spelers en drie keepers.’

Feyenoord fit voor Klassieker

De fitheid van Feyenoord werd onderwerp van gesprek, nadat de ploeg vorige week in de slotfase van de uitwedstrijd tegen FC Twente een voorsprong uit handen gaf. Volgens Koeman zijn daarvoor andere oorzaken aan te wijzen dan fitheid. ‘Het kan ook een kwestie van kwaliteit zijn’, stelde de trainer. ‘In het algemeen is het dit seizoen te vaak gebeurd dat de tegenstander in de slotfase het gevoel krijgt dat er iets te halen is tegen ons. Daardoor roepen we de risico’s over onszelf af.’

De belangen die op het spel staan zijn in elke Klassieker groot, maar los van die sentimenten is het duel van komende zondag ook zeer belangrijk voor Feyenoord met het oog op de ranglijst. Het gat tussen Ajax en Feyenoord in de eredivisie bedraagt met nog negen duels te spelen negen punten in het voordeel van de Amsterdammers. Feyenoord moet dus winnen om in het spoor van de koploper te blijven.

‘Deze wedstrijd is belangrijk, maar niet belangrijker dan die van vorige week was of die van volgende week zal zijn’, vertelde Koeman. ‘Wij willen bovenin mee blijven doen. We leven op dezelfde manier naar deze wedstrijd toe als al onze andere wedstrijden, alleen merk je aan alles dat dit Feyenoord – Ajax is. Dat is speciaal, zoals dat ook speciaal voor Ajax zal zijn.’

Feyenoord werkt zaterdag in De Kuip de afsluitende training af in de aanloop naar de Klassieker. Deze sessie is vrij toegankelijk voor supporters via de gele zijde van het stadion. Koeman: ‘We beseffen dat we zondag de supporters blij kunnen maken. We weten wat er op het spel staat.’

DE TEGENSTANDER

Zo voorspoedig als het Ajax de laatste tijd in de competitie vergaat, zo hard was de klap die de ploeg over twee wedstrijden te verwerken kreeg van Red Bull Salzburg in de Europa League. De koploper uit Oostenrijk wist in twee ontmoetingen in totaal liefst zes keer te scoren tegen de koploper van de eredivisie, met een 6-1 einduitslag als resultaat. In beide duels werd Ajax overklast door een ploeg die vol op de aanval speelde en tot aan het laatste fluitsignaal met veel druk naar voren kon blijven spelen.

Daarmee legde Red Bull Salzburg vakkundig de achilleshiel van Ajax bloot. Als de Amsterdammers ruimte krijgen om te voetballen, hebben ze voldoende kwaliteit om met snel combinatiespel de tegenstander de wil op te leggen. Als Ajax echter zelf onder druk komt te staan en noodgedwongen de lange bal moet gaan spelen, wordt snel duidelijk dat daar niet de kwaliteiten van het team liggen.

Toch blijkt dat Ajax in de Nederlandse eredivisie zelden op die manier op de proef wordt gesteld. Dat bleek bijvoorbeeld ook in de competitiewedstrijd tegen AZ, die tussen de duels met Salzburg door werd gespeeld. Ajax won eenvoudig met 4-0: een zege die door het gelijkspel tussen FC Twente en Feyenoord later op de dag extra waarde kreeg. Negen wedstrijden van de finish heeft Ajax een gat van zes punten geslagen met de nummer twee.

Die comfortabele uitgangspositie is met name het gevolg van de constante prestaties van dit seizoen. Hoewel Ajax geheel volgens traditie ook dit voetbaljaar te maken kreeg met een herfstdip, liep de ploeg mede dankzij wisselvalligheid van de concurrentie nooit zo’n grote achterstand op als de voorbije jaren. Na de thuisnederlaag tegen Vitesse van begin november volgde een reeks van dertien competitieduels zonder nederlaag, waarvan liefst elf wedstrijden winnend afgesloten werden.

Een blik op het resterende programma leert dat de Klassieker van zondag voor Ajax een sleutelduel is in de titelstrijd. De koploper treft naast Feyenoord weliswaar ook FC Twente en Vitesse nog, maar de tegenstanders in de overige zes duels komen allemaal uit het rechterrijtje. Met een zege in De Kuip kan de champagne in Amsterdam voorzichtig worden koud gezet. Daarentegen kan een Rotterdamse overwinning zomaar betekenen dat de eredivisie zich alsnog kan opmaken voor een spannende titelstrijd.

Feyenoord – Ajax
Zondag 2 maart om 14.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Kuipers

Eerdere ontmoetingen

Thuis
28/10/2012 Feyenoord – Ajax 2-2
29/01/2012 Feyenoord – Ajax 4-2
19/09/2010 Feyenoord – Ajax 1-2
06/05/2010 Feyenoord – Ajax 1-4 (KNVB beker)
31/01/2010 Feyenoord – Ajax 1-1

Uit
22/01/2012 Ajax – Feyenoord 3-1 (KNVB beker)
18/08/2013 Ajax – Feyenoord 2-1
20/01/2013 Ajax – Feyenoord 3-0
23/10/2011 Ajax – Feyenoord 1-1
19/01/2011 Ajax – Feyenoord 2-0

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×