Zondag 23 februari om 16:30 uur - De Grolsch Veste, Twente

Eredivisie

FC Twente

2-2

Feyenoord

Koeman: ‘We weten wat ons te doen staat’

Het antwoord op de vraag hoe ver Feyenoord in de huidige competitie kan reiken, zal grotendeels afhangen van het resultaat in de twee aankomende wedstrijden. De ploeg van trainer Ronald Koeman neemt het als nummer drie op de ranglijst in de komende speelrondes op tegen achtereenvolgens FC Twente en Ajax, momenteel de twee hoogst geklasseerde clubs van Nederland. ‘Als we nog echt iets willen, zullen we in die duels minimaal vier punten moeten pakken’, zei Koeman in aanloop naar de topper in Enschede van zondag.

Koeman: ‘We weten wat ons te doen staat’
“Als we nog echt iets willen, zullen we in de komende twee duels minimaal vier punten moeten pakken”
Ronald Koeman

Hoewel Feyenoord in de onderlinge confrontatie met de Tukkers het gat van drie punten op de ranglijst kan dichten, ging het de hoofdtrainer te ver om de wedstrijd als cruciaal te bestempelen. ‘Want het lijkt inmiddels bijna een trend om elk duel cruciaal te noemen’, glimlachte hij. ‘In deze fase van de competitie zijn de belangen voor vrijwel alle clubs groot. In ons geval willen we zo hoog mogelijk eindigen. Wat dat betreft weten we wat ons te doen staat.’

Dat laatste geldt eveneens voor FC Twente, dat met vier punten achter koploper Ajax allesbehalve uitgeschakeld is in de titelrace. ‘Het elftal steekt goed in elkaar en speelt net als wij volgens een duidelijke speelwijze. In dat opzicht kan het zondag een aantrekkelijke wedstrijd worden’, zei Koeman, die FC Twente een serieuze kampioenskandidaat noemde. ‘Met Dusan Tadic hebben ze misschien wel de beste speler van de eredivisie in huis. Als je als club over zulke middelen beschikt, moet je voor het allerhoogste gaan.’

Om FC Twente serieus pijn te kunnen doen, zal Feyenoord volgens Koeman zeer zorgvuldig om moeten gaan met de kansen die het krijgt. ‘Dit seizoen zijn er veel wedstrijden geweest waarin wij op basis van het veldspel en de kansenverhouding duidelijk de betere waren, maar dat was lang niet altijd te terug te zien in de uitslag. Dat is ons grootste probleem, omdat tegenstanders zodoende het gevoel krijgen dat er iets te halen valt. Als we nog iets willen, moet dat beter.’

Koeman kan in Enschede nog niet beschikken over Bruno Martins Indi, die het laatste duel van zijn schorsing uitzit. Op Ruud Vormer na, die maandag zijn rentree maakt bij Jong Feyenoord/Excelsior, is de selectie verder compleet.

DE TEGENSTANDER

FC Twente draait dit seizoen vrij geruisloos mee in de top van de eredivisie. Met tien competitieronden te gaan in de eredivisie, staat de club uit Enschede nog altijd op maar vier punten achterstand van koploper Ajax. Die notering is goed voor de tweede plek op de ranglijst, waarmee FC Twente een belangrijke uitdager is van de regerend landskampioen.

Toch zijn de meningen daarover in de Grolsch Veste verdeeld. Zo blijft de technische staf van FC Twente erop hameren dat het team vooral van wedstrijd tot wedstrijd leeft en dat die instelling uiteindelijk zal leiden tot de plek op de ranglijst waar de ploeg thuishoort.

Die voorzichtigheid bij de Tukkers is te begrijpen. FC Twente beschikt over een elftal met veel talent, maar heeft op momenten waarop het tegenzit weinig routine om op terug te vallen. Dat werd onder meer duidelijk in de uitwedstrijd tegen PSV die eerder deze maand werd gespeeld. Twente kwam daarin twee snelle tegengoals niet te boven en verloor uiteindelijk met 3-2.

Met die nederlaag kwam er een eind aan een reeks van tien wedstrijden waarin de ploeg ongeslagen bleef. Die sterke serie werd eerder dit seizoen voorafgegaan door onder meer grote overwinningen op FC Utrecht (6-0), FC Groningen (5-0) en NAC Breda (5-2), terwijl Feyenoord vroeg in het voetbaljaar met 1-4 werd geklopt in De Kuip.

Mede dankzij die grote uitslagen wist FC Twente tot dusver het meest te scoren van alle ploegen in de eredivisie (54 keer), terwijl alleen Ajax minder doelpunten tegen kreeg. Wie die cijfers ziet na 24 speelronden kan niet anders dan concluderen dat Twente zichzelf als een belangrijke titelkandidaat mag beschouwen: een ambitie die nog eens werd onderstreept met de 2-0 overwinning die afgelopen weekend werd geboekt op directe concurrent Vitesse.

FC Twente – Feyenoord
Zondag 23 februari om 16.30 uur in de Grolsch Veste
Scheidsrechter: Gözübüyük

Laatste ontmoetingen

UIT
04/11/2012 FC Twente – Feyenoord 3-0
18/03/2012 FC Twente – Feyenoord 0-2
30/01/2011 FC Twente – Feyenoord 2-1
18/04/2010 FC Twente – Feyenoord 2-0
16/11/2008 FC Twente – Feyenoord 1-1

THUIS
11/08/2013 Feyenoord – FC Twente 1-4
27/01/2013 Feyenoord – FC Twente 0-0
18/12/2011 Feyenoord – FC Twente 3-2
16/10/2010 Feyenoord – FC Twente 0-1
24/03/2010 Feyenoord – FC Twente 2-1 (KNVB beker)
 

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×