Zondag 9 maart om 14:30 uur - Noordlease Stadion, Groningen

Eredivisie

FC Groningen

0-2

Feyenoord

Koeman: ‘Belang van Feyenoord gaat voor alles’

Nu de beslissende fase van het seizoen is aangebroken, wees trainer Ronald Koeman zijn spelersgroep deze week nadrukkelijk op de belangen die de komende periode op het spel staan. Na de teleurstelling in de Klassieker is de titel uit het zicht, waardoor voor Feyenoord de laatste acht wedstrijden volledig in het teken staan van het afdwingen van rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal. ‘De komende fase benaderen we als een project, waarvoor alles opzij gezet moet worden’, sprak Koeman vrijdag in De Kuip.

Koeman: ‘Belang van Feyenoord gaat voor alles’
“We kijken zoveel als mogelijk naar wie bereid is om het belang van Feyenoord ten koste van alles te verdedigen”
Ronald Koeman

‘De minimale doelstelling is eindigen bij de bovenste vier, maar we gaan in de laatste acht wedstrijden voor het maximaal haalbare en dat is de tweede plaats’, vervolgde de hoofdtrainer. ‘Daar richten we ons op en daarvoor hebben we iedereen keihard nodig. We kijken daarbij zoveel als mogelijk naar wie bereid is om het belang van Feyenoord ten koste van alles te verdedigen. Daarvoor moet alles opzij gezet worden, zodat we aan onze doelstelling kunnen voldoen.’

De laatste serie wedstrijden begint met een uitduel met FC Groningen, waarin Graziano Pellè in elk geval ontbreekt. De voor vier wedstrijden geschorste spits kreeg deze week de tijd en gelegenheid na te denken over de gebeurtenissen van de afgelopen weken en meldt zich maandag weer in De Kuip. ‘In samenspraak met de directie vonden we als staf dat we iets moesten doen. Daarbij hebben we gekeken naar wat het beste is voor het elftal. Dat heeft Graziano geaccepteerd, hij kon ook moeilijk anders. Die beslissing om zijn aanvoerdersband af te nemen heeft mij ook persoonlijk geraakt, want Pellè heeft ons ook veel goeds gebracht. Het is een geweldige spits en van zijn mentaliteit en beleving kunnen we in Nederland veel leren. Alleen moest er iets veranderen na alles wat er de laatste tijd is gebeurd.’

Koeman maakte er vrijdag geen geheim van dat de vrijgekomen plek in de punt van de aanval wordt ingenomen door Mitchell Te Vrede. ‘In een eerdere fase van dit seizoen heeft Mitchell laten zien dat hij het niveau aankan, met name in de thuiswedstrijd tegen AZ. Hij heeft enkele specifieke kwaliteiten en komt qua speelstijl het dichtst in de buurt van Graziano. Bovendien is hij in staat om op momenten de diepte te kiezen. Het is een geruststelling dat we met hem in de ploeg niet veel hoeven aan te passen aan onze speelwijze.’

Naast de geschorste Pellè is het nog onzeker of Koeman in Groningen kan beschikken over Daryl Janmaat. De international meldde zich vrijdagochtend ziek en was daardoor afwezig op de training. ‘Maar ik heb goede hoop dat Daryl zaterdag weer aan kan sluiten’, besloot Koeman.

DE TEGENSTANDER

Feyenoord beleeft bijzonder weinig goede herinneringen aan Euroborg. Inclusief een duel in de play-offs gingen de Rotterdammers inmiddels negenmaal op bezoek in de nieuwe huisvesting van FC Groningen, door de supporters liefkozend omgedoopt tot de Groene Kathedraal. Die ontmoetingen brachten Feyenoord alleen in 2010 echt succes, toen Ron Vlaar in blessuretijd de winnende treffer binnen knalde. Vorig seizoen leverde de blessuretijd een tiental Feyenoorders nog een punt op, dankzij een doelpunt van Bruno Martins Indi. Ook in 2006 eindigde het duel gelijk, maar in alle overige zes wedstrijden bleven de punten in het hoge noorden.

Hoewel Euroborg niet meer zo’n onneembare vesting is als in de eerste seizoenen, weten ook dit voetbaljaar maar weinig tegenstanders de volle buit mee te nemen. Die eer was tot dusver alleen weggelegd voor ADO Den Haag en sc Heerenveen, terwijl Ajax en FC Twente op een gelijkspel bleven steken en PSV zelfs ten onder ging. De 1-1 van vorig weekend tegen sc Cambuur voelde daarom als een grote teleurstelling voor FC Groningen, dat met een overwinning goede zaken had kunnen doen op de ranglijst.

De resultaten van de afgelopen tijd baren sowieso enige zorgen. FC Groningen ligt met de huidige achtste plaats weliswaar op koers voor het behalen van de play-offs om Europees voetbal, de hete adem van de concurrentie is inmiddels voelbaar. Dat laatste is met name te wijten aan het gebrek aan overwinningen. De thuiszege op Go Ahead Eagles van twee weken geleden was tot dusver de enige driepunter van het jaar 2014, terwijl de ploeg van trainer Erwin van de Looi slechts twee van de laatste dertien gespeelde competitiewedstrijden winnend wist af te sluiten.

De boodschap voor het aanstaande thuisduel met Feyenoord van aankomende zondag is duidelijk voor de noorderlingen. Grote aderlating is echter het gemis van clubtopscorer Michael de Leeuw en aanvoerder Maikel Kieftenbeld, die vanwege respectievelijk een blessure en een schorsing niet inzetbaar zijn. De afwezigheid van het tweetal biedt Feyenoord ogenschijnlijk iets meer kansen op een tweede overwinning ooit in Euroborg, waarmee bovendien de statistieken een iets dragelijker aanzien krijgen.

FC Groningen – Feyenoord
Zondag 9 maart om 14.30 uur in Euroborg
Scheidsrechter: Braamhaar

Laatste ontmoetingen

UIT
07/10/12 FC Groningen – Feyenoord 2-2
30/10/11 FC Groningen – Feyenoord 6-0
21/11/10 FC Groningen – Feyenoord 2-0
28/02/10 FC Groningen – Feyenoord 2-3
28/09/08 FC Groningen – Feyenoord 3-1

THUIS
15/12/13 Feyenoord – FC Groningen 1-0
23/12/12 Feyenoord – FC Groningen 2-1
04/03/12 Feyenoord – FC Groningen 1-0
27/02/11 Feyenoord – FC Groningen 5-1
06/12/09 Feyenoord – FC Groningen 3-1

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×