Zaterdag 3 mei om 18:45 uur - AFAS Stadion, Alkmaar

Eredivisie

AZ

1-1

Feyenoord

Feyenoord wil seizoen winnend afsluiten

Omdat vorige week de tweede plaats in de competitie definitief werd veiliggesteld, staat er voor Feyenoord in de laatste wedstrijd van het seizoen niets meer op het spel. Dat betekent niet dat de ploeg zonder intentie om te winnen afreist naar Alkmaar, waar zaterdag AZ de tegenstander is in de 34ste speelronde van de eredivisie. ‘We willen het seizoen goed afsluiten’, benadrukte trainer Ronald Koeman, die verklapte dat Feyenoord in de sterkst mogelijke opstelling aan de aftrap zal verschijnen.

Feyenoord wil seizoen winnend afsluiten
“We willen ook deze wedstrijd winnen. Dat past bij de mentaliteit van zowel de spelers als de staf”
Ronald Koeman

‘Na vorige week zijn de druk en de spanning eraf’, vervolgde de coach, die in Alkmaar voor de laatste keer op de bank zit als trainer van Feyenoord. ‘Desondanks willen we ook deze wedstrijd winnen, alleen al om het seizoen op goede wijze af te sluiten. Dat past bij de mentaliteit van zowel de spelers als de staf. Om die reden zullen we ook met een zo sterk mogelijk elftal beginnen. Alleen Daryl Janmaat is er uit voorzorg niet bij, terwijl Erwin Mulder nog niet fit genoeg is om te spelen.’

Koeman nam vrijdag de gelegenheid nog even kort terug te blikken op het bijna voorbije voetbaljaar, dat hij het moeilijkste seizoen uit zijn tijd als trainer van Feyenoord noemde. ‘Omdat de verwachtingen na twee goede jaren flink waren gestegen en we intern onszelf ten doel hadden gesteld om voor het allerhoogste te gaan’, lichtte hij toe. ‘Binnen ons vermogen en met alle liefde voor de club hebben we er als staf alles aan gedaan om het maximale eruit te halen, met als voornaamste resultaat de tweede plaats. Bovendien vind ik dat wij dit seizoen het aantrekkelijkste voetbal speelden. Zeker thuis hebben we het publiek bijna altijd aanvallend voetbal voorgeschoteld.’

Als gevolg van de aanvallende speelwijze scoorde Feyenoord na de winterstop in al haar wedstrijden, iets wat de ploeg ook in Alkmaar wil doen. ‘Maar AZ zal in hun laatste thuiswedstrijd ook goed voor de dag willen komen’, zei Koeman. ‘Dick (Advocaat, red.) kennende zal hij het seizoen niet als een nachtkaars uit willen laten gaan. Anderzijds zal de ploeg niet ten koste van alles tot het uiterste gaan, omdat ze nog play-offs moeten spelen.’

DE TEGENSTANDER

AZ verschijnt aanstaande zaterdag tegen Feyenoord maar liefst voor de 54ste keer dit seizoen aan de aftrap voor een officiële wedstrijd. Dat hoge aantal is voornamelijk te danken aan wat de ploeg buiten de landsgrenzen presteerde. De formatie van trainer Dick Advocaat werd pas vorige maand uitgeschakeld in de Europa League, nadat de Portugese grootmacht Benfica in de kwartfinale over twee duels de betere was geweest.

Ook in het nationale bekertoernooi toonden de Alkmaarders aan over een lange adem te beschikken. Na de bekerwinst van vorig jaar, wat nota bene het ticket opleverde voor het lange Europese avontuur van dit voetbaljaar, lag de eindstrijd ook in de editie van dit seizoen binnen handbereik, maar in de halve finale bleek Ajax te sterk.

Terwijl AZ in zowel de KNVB beker als de Europa League de ene na de andere ronde wist te overleven, bleef het in de eredivisie keurig meedraaien in de subtop. Een prestatie van formaat, zeker omdat er met Jozy Altidore en Adam Maher twee sterspelers waren vertrokken uit Alkmaar. Ook Advocaat verdient een compliment. De gelouterde coach keerde na een mislukt jaar bij PSV sneller dan verwacht terug op de Nederlandse velden en liet zijn ploeg lange tijd op drie fronten meestrijden om de prijzen. 

Een nieuw ticket voor de Europa League moet de kroon op het werk worden van Advocaat, die na dit seizoen het stokje doorgeeft aan Marco van Basten. Of AZ daadwerkelijk een nieuw Europees avontuur wacht is afhankelijk van de play-offs, een toetje waar de spelers volgende week met 54 wedstrijden in de benen aan zullen beginnen.

AZ – Feyenoord
Zaterdag 3 mei om 18.45 uur in het AFAS Stadion
Scheidsrechter: Van Sichem

Laatste ontmoetingen

UIT
25/11/2012 AZ – Feyenoord 0-2
25/09/2011 AZ – Feyenoord 2-1
31/10/2010 AZ – Feyenoord 2-1
08/11/2009 AZ – Feyenoord 1-1
22/03/2009 AZ – Feyenoord 0-0

THUIS
10/11/2013 Feyenoord – AZ 2-2
10/02/2013 Feyenoord – AZ 3-1
29/04/2012 Feyenoord – AZ 1-0
02/04/2011 Feyenoord – AZ 0-1
07/02/2010 Feyenoord – AZ 1-2

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×