2010 - heden

2010 - heden

Zwarte bladzijde

Op zondagmiddag 24 oktober 2010 wordt misschien wel de allerzwartste bladzijde uit Feyenoords roemruchte geschiedenis geschreven. In Eindhoven krijgt de ploeg van trainer Mario Been een nederlaag met dubbele cijfers te slikken: 10-0. Been, kind van de club en eerder al assistent-trainer in De Kuip, is dan bezig aan zijn tweede seizoen. Het jaar ervoor is hij overgekomen van N.E.C., vooral om de vele aanstormende talenten van de zeer succesvolle jeugdopleiding op Varkenoord in het eerste elftal in te passen.

Met een mix van jong talent en gehuurde routine verloopt het eerste seizoen van de voormalige spelmaker niet slecht: een vierde plaats, kwalificatie voor Europees voetbal en een plaats in de bekerfinale (twee keer verlies tegen Ajax, 2-0 uit, 4-1 thuis). Het daaropvolgende seizoen is echter desastreus, met de vernedering tegen PSV als dieptepunt. De tiende plaats is de laagste klassering in twintig jaar en betekent dat Feyenoord – dat financieel nog steeds in zwaar weer zit – het lucratieve Europese voetbal misloopt. In de voorbereiding op het seizoen 2011-2012 meldt aanvoerder Ron Vlaar namens de spelersgroep aan technisch directeur Martin van Geel geen vertrouwen meer in Been te hebben, die daarop opstapt.

Kleur op de wangen

Onder zijn opvolger Ronald Koeman krijgt Feyenoord langzaam weer kleur op de wangen. De oud-speler van Feyenoord weet met beperkte middelen drie jaar op rij een ploeg te formeren die het publiek weer in vervoering brengt. Jeugdspelers als Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Jordy Clasie en later Jean-Paul Boëtius en Tonny Vilhena breken onder Koeman (verder) door en groeien snel uit tot lievelingen van het legioen. Dat gebeurt ook met de spitsen die in die jaren in De Kuip te bewonderen zijn. Zowel de Zweedse huurling John Guidetti als zijn Italiaanse opvolger Graziano Pellè worden door hun goals en houding al snel in de harten gesloten.

Terwijl de schuldenlast van de club stap voor stap wordt afgebouwd en financieel gezien betere tijden gloren, groeit De Kuip weer uit tot een onneembare vesting die menig (top)ploeg zonder punten verlaat. Het levert Feyenoord al in het eerste jaar onder Koeman een knappe tweede plaats op, wat – in het licht van de magere voorgaande jaren – in De Kuip door tienduizenden mensen wordt gevierd als een kampioenschap. Europees voetbal levert het uiteindelijk niet op, vanwege nederlagen in zowel de voorronde van de Champions League als die van de Europa League. In de competitie lijkt Feyenoord in seizoen 2012-2013 aanvankelijk mee te kunnen doen in de titelstrijd. De ploeg eindigt uiteindelijk als derde, met evenveel punten als nummer twee PSV (69) maar een minder doelsaldo.

Een jaar later neemt Koeman afscheid van Feyenoord met opnieuw een tweede plaats, in een seizoen waarin zijn ploeg verschillende keren verzuimt om de koppositie te grijpen. Met plaatsing voor de voorronde van de Champions League vertrekt Koeman desondanks met opgeheven hoofd uit De Kuip. Extra mooi is dat het aan het einde van dat seizoen vijf Feyenoorders deelnemen aan het WK in Brazilië, waarmee Feyenoord hofleverancier is van het Nederlands elftal.

Europese overwintering

Koeman wordt opgevolgd door Fred Rutten. Onder hem boekt Feyenoord met name Europees succes. Nadat Elvis Manu zijn ploeg met een fabelachtig doelpunt in blessuretijd tegen Zorya Luhansk naar de groepsfase van de Europa League schiet, kroont Feyenoord zich via onder meer thuisoverwinningen op Sevilla, Standard Luik en HNK Rijeka tot groepswinnaar. Zodoende overwintert Feyenoord voor het eerst in tien jaar tijd in Europa. Uiteindelijk wordt de ploeg uitgeschakeld in een dubbele ontmoeting met de Italiaanse topclub AS Roma.

De competitie verloopt minder glorieus. Feyenoord laat al in de eerste maanden van het seizoen veel punten liggen en slaagt er niet in de opgelopen achterstand goed te maken. Halverwege de tweede seizoenshelft lijkt Feyenoord na overwinningen op PSV en AZ op weg naar de derde plaats, maar omdat het elftal van Rutten de laatste vijf competitieduels niet weet te winnen, verspeelt Feyenoord een direct ticket voor Europees voetbal. Rutten vertrekt en met Giovanni van Bronckhorst als nieuwe hoofdtrainer gaat Feyenoord vervolgens de play-offs in. Daarin blijkt sc Heerenveen over twee wedstrijden te sterk.

Bekerwinst

Exact elf maanden na dat roemloze einde van het seizoen 2014-2015 schudt De Kuip van opwinding. Het is zondag 24 april 2016, tegen acht uur in de avond, en Feyenoord heeft zojuist de KNVB beker veroverd door in een spannende finale met 2-1 te winnen van FC Utrecht. De man die acht jaar daarvoor als aanvoerder voor het laatst een hoofdprijs de lucht in mocht tillen, wordt nu op de schouders genomen door zijn spelers. Giovanni van Bronckhorst flikt ‘t: in zijn eerste jaar als hoofdtrainer weet hij meteen eremetaal te winnen met zijn club. De bekerwinst heeft extra glans doordat Feyenoord als eerste club zes eredivisionisten weet uit te schakelen. Onder die clubs is Ajax, dat in de derde ronde in blessuretijd bezwijkt in een kolkende Kuip.

Dirk Kuyt is degene die uit handen van clubicoon Wim Jansen de beker in ontvangst mag nemen. Voor hem stijgt aan het begin van het seizoen een oorverdovend gejuich op als hij uit de helikopter stapt, negen jaar nadat hij De Kuip als publiekslieveling had verlaten. Kuyt bewijst zijn waarde, wordt met negentien competitiegoals clubtopscorer, maar ook de aanvoerder kan niet voorkomen dat de ploeg in de wintermaanden een enorme inzinking beleeft. Tussen half december en eind februari weet Feyenoord negen wedstrijden op rij niet te winnen. De ploeg verliest zeven keer op rij en vestigt daarmee zelfs een negatief clubrecord. Omdat daarvóór en daarna vrijwel geen punten worden verspeeld, eindigt Feyenoord toch nog vrij probleemloos op de derde plaats achter kampioen PSV en nummer twee Ajax.

Terug aan de top

Met dezelfde staf en vrijwel dezelfde spelersgroep gaat Feyenoord het seizoen 2016-2017 in. Het bekersucces smaakt naar meer, roepen spelers en Van Bronckhorst tijdens de voorbereiding in koor. Het blijft niet bij woorden. De strijd met PSV om de Johan Cruijff Schaal gaat weliswaar nog verloren, maar in de competitie maakt Feyenoord vanaf dag één de intenties duidelijk.

De 0-5 overwinning op FC Groningen is de eerste in een reeks van negen zeges waarmee Feyenoord de Eredivisie start. In de tussentijd baart de ploeg opzien door in de groepsfase van de Europa League het grote Manchester United met 1-0 te verslaan in De Kuip. In de rest van de Europese campagne – waarin Feyenoord ook Fenerbahçe en Zorya Luhansk treft – worden net te weinig punten gepakt om Europees te overwinteren. In januari wordt na een nederlaag in de kwartfinales tegen Vitesse bovendien duidelijk dat de bekerwinst niet geprolongeerd zal worden.

Lang wordt daar echter niet over getreurd. Feyenoord heeft een hoger doel: het eerste kampioenschap sinds 1999. In de laatste maanden van het seizoen is de ploeg in een hevige strijd verwikkeld met Ajax, waarin Feyenoord zo nu en dan piept en kraakt maar nooit de koppositie verliest. Nadat het eerste ‘matchpoint’ door een 3-0 nederlaag tegen stadgenoot Excelsior onbenut blijft, krijgen Van Bronckhorst en zijn spelers op zondag 14 mei in De Kuip tegen Heracles Almelo een allerlaatste kans.

In de vertrouwde eigen omgeving, waar de gehele competitie niet één keer wordt verloren, is al voor de wedstrijd duidelijk dat het eigenlijk niet mis kan gaan. De Kuip kolkt als nooit tevoren en explodeert al binnen veertig seconden, wanneer aanvoerder Dirk Kuyt zijn ploeg op voorsprong schiet. Door nog twee keer te scoren (eindstand: 3-1) regisseert Kuyt zijn eigen gedroomde afscheid als profvoetballer én ontketent hij een intens Rotterdams volksfeest. De schaal die de captain na afloop in ontvangst mag nemen, is het tastbare bewijs van het feit dat Feyenoord definitief terug is aan de vaderlandse top.

Een dag nadat in De Kuip het kampioensfeest is gevierd met zo’n vijftigduizend gelukkige supporters, komt op de Coolsingel een veelvoud van dat aantal samen om de vijftiende landstitel in de clubgeschiedenis te vieren. Al uren voordat de spelers arriveren, staat de Coolsingel vol met gelukzalige supporters die als één man de kampioenen toejuichen. Wetend dat ze een zomer lang kunnen nagenieten van het succes en dat hun club in het nieuwe seizoen voor het eerst sinds 2002-2003 mag gaan deelnemen aan de groepsfase van de Champions League. 

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×