2000 – 2010

Het wonder van de UEFA Cup

Het is 6 december 2001. In het Dreisamstadion van SC Freiburg legt Pierre van Hooijdonk aan voor een vrije trap. Niks bijzonders. Kans op een doelpunt is er niet. Daarvoor is de afstand tot het Duitse doel veel te ver en de hoek te veel te moeilijk. Pierre zal wel een voorzet geven.

Hoe precies weet niemand eigenlijk, maar een fractie later vliegt de bal hard en zuiver vlak onder de verste kruising achter de Duitse doelman Golz. Feyenoord verkleint de 2-0 achterstand tot 2-1, na de 1-0 zege eerder in De Kuip genoeg voor een plaats in de vierde ronde van het UEFA Cup-toernooi. De gelijkmaker van Leonardo in de slotfase is lekker, maar niet eens echt nodig. De fenomenale vrije trap van Van Hooijdonk, een van zijn specialiteiten in die dagen, is het begin van een indrukwekkende Europese opmars, die Feyenoord via Glasgow Rangers (1-1 uit, 3-2 thuis), PSV (twee keer 1-1, winst na strafschoppen in De Kuip) en Inter (0-1 uit, 2-2 thuis) naar de finale brengt.

Finale

Twee dagen nadat Nederland is opgeschrikt door de moord op de Rotterdamse politicus Pim Fortuyn, midden in verkiezingstijd, is Borussia Dortmund in eigen huis de tegenstander. Nederland is in shock door de moord, Rotterdam een emotionele vulkaan waar woede en verdriet om de dood van ‘Pim’ voetbal naar de achtergrond duwen.

Maar er wórdt gevoetbald en Feyenoord weet te doen wat niemand voor mogelijk houdt: als Nederlandse club een Europese beker winnen. Opnieuw is Van Hooijdonk met twee treffers, waarvan één uit een strafschop en opnieuw één uit een vrije trap, cruciaal, de derde treffer komt van de voet van Jon Dahl Tomasson. Een huldiging op de Coolsingel komt er gezien de omstandigheden niet, maar het feest is er bij de fans en de andere helden Edwin Zoetebier, aanvoerder Paul Bosvelt, Bonaventure Kalou, Christian Gyan, Kees van Wonderen, Shinji Ono, Patrick Paauwe, Thomas Razsa en Robin van Persie, onder leiding van trainer Bert van Marwijk, niet minder om. Drie maanden later speelt Feyenoord in Monaco om de Europese Supercup tegen de sterrenformatie van Real Madrid. De Rotterdammers zijn weliswaar kansloos (3-1), maar de elitewedstrijd in het mondaine prinsdom brengt de club wel op het allerhoogste internationale podium.

Donkere jaren

 

De UEFA Cup-winst is geen voorgalm van meer succes. Er volgen een aantal donkere jaren. In 2006 sluit de Europese voetbalbond Feyenoord zelfs een jaar uit van Europees voetbal, na ernstige supportersrellen in Nancy. Hoewel Van Marwijk in vier seizoenen uitgroeit tot de langst zittende Feyenoord-trainer in het betaald voetbal, kan zijn ploeg nauwelijks een rol spelen in de strijd om het landskampioenschap (een keer tweede, drie keer derde). In 2003 haalt Feyenoord nog wel de bekerfinale, maar daarin is FC Utrecht met 4-1 te sterk. Daarna valt het succeselftal uit 2002 hoe langer hoe meer uit elkaar en in 2004 vertrekt samen met Kees van Wonderen ook de trainer uit de Kuip. 

K2

Onder Ruud Gullit en vervolgens Erwin Koeman wordt het niet veel beter, ondanks de aanwezigheid van het gevreesde aanvalsduo Dirk Kuyt – Salomon Kalou. Feyenoord raakt steeds meer in een ernstige financiële, sportieve en bestuurlijke crisis, die uiteindelijk leidt tot het vertrek van voorzitter Jorien van den Herik.

In 2007 hoopt Feyenoord met de terugkeer van Van Marwijk en de komst van ‘verloren zoon’ Giovanni van Bronckhorst, verdediger Kevin Hofland en topspits Roy Makaay met de titel in één klap een einde te maken aan de misère. Dat mislukt, al wint de club wel de elfde beker in de clubgeschiedenis. Al na een seizoen vertrekt Van Marwijk weer uit De Kuip, om bondscoach van Oranje te worden.

Mix

De veelbelovende Gertjan Verbeek lijkt in de zomer van 2008 de ideale trainer om een perfecte mix te smeden van de aanwezige routiniers en de aanstormende talenten uit de eigen jeugd, van wie Georginio Wijnaldum en Leroy Fer inmiddels de vaandeldragers zijn. Ook dat mislukt, halverwege het seizoen staat Verbeeks elftal twaalfde en moet hij het veld ruimen. Feyenoord verkeert nog steeds in forse financiële problemen en ook sportief is er nog weinig licht aan de horizon. 

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×