1970 – 1979

De mooiste dag

Oud-aanvoerder Gerard Kerkum en manager Guus Brox, samen belast met de transfers rond het eerste elftal, hebben in de tweede helft van de jaren ’60 gebouwd aan een ijzersterk Feyenoord. Zij halen onder anderen de verdedigers Rinus Israël (DWS) en Theo Laseroms (uit de VS), de Zweedse spits Ove Kindvall (IFK Norrköping), rechtsbuiten Henk Wery (DOS), middenvelder Franz Hasil (Schalke 04), verdediger Theo van Duivenbode (Ajax), middenvelder Willem van Hanegem en keeper Eddy Treijtel (beiden Xerxes/DHC) naar De Kuip. Met Eddy Pieters Graafland, Piet Romeijn, Cor Veldhoen en Wim Jansen, die in 1964 zijn debuut heeft gemaakt, vormen zij het hart van de ploeg die in de zomer van 1969 te maken krijgt met een nieuwe trainer: de Oostenrijker Ernst Happel, die overkomt van ADO.

Ove Kindvall

De vooral tactisch en psychologisch ijzersterke meestercoach geeft Feyenoord wat het tot dan toe miste. Voetballen konden de Rotterdammers als de beste, Happel voegt daar lef, flair en zelfvertrouwen aan toe.

Voor het oog van 25.000 meegereisde fans, zorgt Kindvall op 6 mei 1970 in Milaan voor wat nog altijd de mooiste dag is in de geschiedenis van de club. Met een leep boogballetje, diep in de verlenging, beslist hij in het kolkende San Siro in Milaan de finale van het toernooi om de Europa Cup voor Landskampioenen tegen Celtic. Feyenoord wint de Europa Cup I, als eerste Nederlandse club! Na een indrukwekkende opmars, waarin in de tweede ronde ook al bekerhouder AC Milan op grootse wijze is verslagen (1-0 nederlaag uit, 2-0 thuis), is Feyenoord op de toppen van zijn roem. Honderdduizenden supporters staan een dag later op een volgepakte Coolsingel om de helden te eren, Rotterdam zindert van genot.

Wereldbeker

Vier maanden later is het opnieuw feest in de stad. Na twee slijtageslagen tegen het spijkerharde Estudiantes de la Plata uit Argentinië, wint de club ook de Wereldbeker en mag Feyenoord zich de beste van de wereld noemen. Na het 2-2 gelijkspel in de uitwedstrijd (goals van Kindvall en Van Hanegem, na een 2-0 achterstand) is invaller Joop van Daele in De Kuip de man van de avond. Met een harde schuiver bezorgt hij Feyenoord een 1-0 zege. Meteen daarna is de jonge Van Daele, die even daarvoor zijn semiprof-bestaan als loketbeambte bij de PTT heeft verruild voor een fulltime profcontract, het middelpunt van tumult, als het Argentijnse duo Malbernat/Pachame het brilletje van zijn gezicht trekt en vertrapt. Naast Europa Cup en Wereldbeker is het legendarisch geworden ‘brilletje van Van Daele’ nog altijd een van de meest bekeken relikwieën in het Feyenoord Museum.

Niet veel later wordt de titelhouder in de eerste ronde van het Europa Cup-toernooi op beschamende wijze uitgeschakeld door het nietige UT Arad uit Roemenië (1-1 thuis, 0-0 uit). Toch viert de club dat seizoen zijn tiende landstitel, onder meer door een 3-1 uitzege op Ajax in de voorlaatste wedstrijd van het seizoen.

Wiel Coerver

Na vier seizoenen is de magie van Happel uitgewerkt. Wiel Coerver is zijn opvolger. De nieuwe trainer bouwt met jonge spelers als Peter Ressel, Lex Schoenmaker, Theo de Jong en Jörgen Kristensen aan een nieuwe ploeg en is al meteen in zijn eerste seizoen succesvol. Feyenoord wordt in 1974 voor de elfde keer landskampioen en wint dat seizoen ook de UEFA Cup. In een dubbele ontmoeting wordt Tottenham Hotspur verslagen. In Londen wordt het 2-2, thuis 2-0 door goals van Wim Rijsbergen en Peter Ressel, in een wedstrijd die ontsierd wordt door ernstige rellen op de tribunes met Engelse fans.

Na de UEFA Cup-winst breken onrustige jaren aan. Coerver moet al na twee seizoenen vertrekken, zijn Poolse opvolger Antoni Brzezanczyk houdt het maar een paar maanden vol. In 1976 komt de Joegoslaaf Vujadin Boskov als trainer over van ADO, net als Happel ooit. Zijn komst betekent wel het vertrek van clubicoon Willem van Hanegem naar AZ’67, waardoor Wim Jansen nog de enig overgebleven speler is uit het glorieuze elftal dat zes jaar eerder de Europa Cup I heeft gewonnen. Ook de periode Boskov is geen succes. In zijn eerste jaar finisht Feyenoord als vierde, het seizoen erop als tiende.

De beminnelijke Tsjech Vaclav Jezek wordt in 1978 aangesteld om te bouwen aan een verjongd en ‘Rotterdamser’ Feyenoord. Met spelers uit de eigen jeugd als Ben Wijnstekers, André Stafleu, Michel van de Korput, Stanley Brard en Wim van Til eindigt Feyenoord in 1979 als tweede.

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×